placki - 22990 przepisów (strona:292/1533)

pyszne placki mocno jabłkowe... 73

rzadkiej konsystencji. Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko. Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Marcinek 55

Składniki oraz sposób przygotowania 1 kg mąki 1 masło 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 2 całe jaja + 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody Zagnieść i upiec 10 placków. Każdy placek piec ok 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: 1,5 litra śmietany 30% 0,5 kg cukru pudru sok z 1 cytryny Śmietanę ubić na sztywno(...)przekładać placki. Autor przepisu: Ania I-wicz Artykuł Ciasto Marcinek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pikantne placuszki z ziemniaków i sera 66

Idealne placki jako samodzielne danie a także jako dodatek do mięs. Same z lekką sałatką będą równie smakowite jak z mięsem. Polecam gorąco do wypróbowania. Placki ziemniaczane z serem żółtym. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki na piwie 86

piwie są delikatne oraz puszyste, ponieważ piwo działa podobnie do drożdży. Jego smak jest lekko wyczuwalny i bardzo dobrze, bo nie cierpię piwa, a te naleśniki bardzo lubię. Placki idealnie nadają się do farszów wytrawnych, a u mnie najczęściej znikają z nadzieniem z twarożku ze szczypiorkiem i d odatkowo obsmażam je na maśle Koniecznie wypróbujcie przepis oraz takie połączenie(...)przygotowanie:   Jajka ubić i połączyć z piwem, mlekiem oraz przyprawami. Następnie należy wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (ja niczym jej nie natłuszczam) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Naleśniki smażyć

Di gotuje
Omlet twarogowy 79

mąką, żółtkami i miodem. Następnie całość delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przełożyć na uprzednio natłuszczoną patelnię (*) i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron. (Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) Omlet podawać z ulubionymi dodatkami. Omlet twarogowy - dodatkowe informacje: (*) Zazwyczaj patelnie smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju lub wlewam(...)odrobinę oleju na dno patelni i przecieram ręcznikiem kuchennym. Lubię lekko przypieczony omlet, ale tłuszcz nie jest obowiązkowy. Jeśli macie obawy, że wasz placek będzie przywierał to tu idealnie sprawdzi się patelnia marki Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger/) z powłoką nieprzywierającą. Sama taką posiadam i jestem z niej niezwykle zadowolona. Patelnia Zwieger ma dno, dzięki któremu można smażyć różne potrawy

Di gotuje
Tortilla z łososiem 83

każde przyjęcie w tym Sylwester i Karnawał. Robię też takie roladki gdy wyjeżdżamy nad morze, doskonale zastępują kanapki. Tortilla z łososiem. Roladki z tortilli z łososiem. Składniki: 2 placki – wraps / tortilla pszenna o śr. 25 cm 200 g łososia wędzonego 150 g serek Philadelphia z łososiem i koperkiem ogórek świeży rzodkiewka pieprz do smaku Przepis na roladki z tortilli(...)łososiem i serkiem. Do zrobienia mini roladek z łososiem wykorzystałam gotowe placki tortilla o średnicy 25 cm. Z dwóch placków wychodzi 15-16 roladek o szerokości około 2,5 – 3 cm. Wrapy pszenne smarujemy serkiem Philadelphia z łososiem i koperkiem. Można wykorzystać dowolny kremowy serek śmietankowego smakowy kupny marki Almette, Hochland, Philadelphia, Tartare, Turek.itp. albo domowym serkiem jogurtowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z tortilli z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami 70

Jedyne co mnie boli, to skład sklepowych tortilli. To jest jakiś dramat. Szukajcie więc takich z najkrótszym składem. Tak sobie teraz myślę, że może skład tych placków spowodował, że raczej rzadko przychodziły mi do głowy pomysły na przepisy z nimi. Próbowałam tortillę kiedyś sama zrobić w domu, ale wyszła fatalnie, więc zrezygnowałam. Za jakiś czas pewnie znowu spróbuję(...)popalić, jeżeli chodzi o bloga. Muszę przewietrzyć mózg. Nie marudzę, nie mówię, że to ciężka robota, to sama przyjemność pisać dla Was. Po prostu muszę zrestartować łeb. Składniki: 2 placki tortilli (ja użyłam tych z otrębami, siemieniem, płatkami owsianymi i jęczmiennymi) 5 plastrów szynki podsuszanej (parmeńska, serrano) 100 g serka kremowego śmietankowego 2 małe garści rukoli średni kawałek parmezanu

Kardamonovy
Stefanka. 82

blaszki (uwaga jest bardzo kruche, jeśli jednak w czasie wyjmowania się złamie nie trzeba się tym przejmować po złożeniu nie będzie tego widać). Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Krem: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kaszę mannę. Całość zagotowujemy cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki, a kasza się nie przypaliła. Gotujemy całość do chwili, aż zacznie(...)całkowitego wystudzenia. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, Wykonanie: W foremce, której piekliśmy placki umieszczamy pierwszy blat. Na spód wykładamy połowę powideł i dokładnie rozsmarowujemy. (jeśli macie powidła ze skórkami dobrze jest wcześniej przetrzeć je przez sitko. Na powidła przekładamy połowę kremu

To co lubię - gotuję i polecam
Placki z cukinii 51

Placki z cukinii to nic odkrywczego. Robiłam je wielokrotnie, parę razy jadłam u kogoś. Są smaczne, proste w obsłudze. Polecam podać je z jakimś sosem, u mnie najczęściej są to tzatziki . Do tego konkretnego przepisu zrobiłam jednak inny sos – sos zielonej bogini , pasuje równie dobrze jak ten pierwszy. Jeżeli chodzi o dobór dodatków, sypcie co lubicie(...)cukinie (około 800 g) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (lub więcej) pęczek koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Marchewkę myjemy i obieramy. Cukinie myjemy (ja ich nie obierałam) i ścieramy na tarce na największych oczkach (to samo robimy z marchewką). Dodajemy do nich sól, mieszamy, przekładamy na sito

Kardamonovy
Sos pieczarkowy 58

nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny(...)chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie . Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty. Jeżeli

Kardamonovy
Ciasto Marcepanek 109

mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem(...)szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marcepanek 109

mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem(...)szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną

Kuchnia MagdaLeny
Quesadilla z kurczakiem, papryką, kukurydzą i żółtym serem 46

Quesadilla z kurczakiem to pyszne i proste danie, które możesz przygotować jako przekąskę lub danie główne. Składniki: 2 placki tortilli filet z kurczaka papryka kukurydza żółty ser Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić ulubionymi przyprawami. Usmażyć. Paprykę pokroić w plasterki/kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni kładziemy placek tortilli, posypujemy żółtym(...)serem, wykładamy wszystkie składniki i na koniec jeszcze żółtego sera, przykrywając drugim plackiem. Smażymy kilka minut z każdej strony, dopóki żółty ser się nie roztopi. Można tak naprawdę do środka włożyć wszystko, na co mamy ochotę. Polecam również opcję z żółtym serem, kurczakiem, serem feta i szpinakiem, również przepyszne! Autor przepisu: Natalia Nowak Artykuł Quesadilla z kurczakiem, papryką, kukurydzą

Wasze Przepisy
Różyczki z makiem 94

czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 12 równych części *** *** Następnie każdą część przecinamy na 3 równe kawałki *** *** Kawałki ciasta rozwałkowujemy na niezbyt duże, okrągłe placki *** *** Na każdym placku rozsmarowujemy łyżkę masy makowej *** *** Placek składamy na pół i sklejamy brzegi, a następnie jeszcze raz na pół *** *** Otrzymamy w ten sposób taki trójkącik z nadzieniem makowym

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania