filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu(...)kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLenyKubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i wieprzowina, do tego gruzińskie przyprawy i cebulę. Danie jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Zdecydowanie nie na upały. Przepis z przepisy.pl Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktaki jest mój dzisiejszy placek. Macie na niego ochotę? pracy przy nim nie za dużo a mina zjadających, mlaskających przy kawie czy czystku bezcenna. Zachęceni? no to pieczemy. Placek z wiśniami i bezą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRacuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam. Spróbujcie :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 30g świeżych drożdży szklanka wydrylowanych czereśni cukier puder do podania Przygotowanie: Mąkę przesiewamy(...)kubeczka nalewamy zimną wodę. Przed wyłożeniem porcji ciasta na patelnię łyżkę, którą je wykładamy moczymy w zimnej wodzie. Na każdą porcję układamy po 2 kawałki czereśni i smażymy placki z każdej strony na złoty kolor. Po delikatnym przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemybyć wegetariańskim daniem obiadowym. Korzystam z gotowej tortilli (ale obiecuję, że kiedyś przygotuję je sama, więc trzeba zrobić tylko szybkie nadzienie i jedzonko gotowe! Ważne jest, aby kupić dobre placki tortilli, czyli powinny być miękkie pszenne, wtedy quesadilla jest najlepsza. W sklepach można kupić tortille twarde z mąką kukurydzianą, ale te nie będą dobre do naszego dzisiejszego dania, twarde(...)cienkie plastry i porozrywane poukładać na tortilli, po dwa plasterki na jedną tortillę wystarczą. Posypujemy żółtym, startym serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Po 3 minutach w piekarniku docisnąć placki np. łyżką cedzakową tak aby były ze sobą sklejone. Wyjmujemy gorące quesadille, kroimy na 8 części, podajemy gorące z salsą
SprawdzonaKuchnia.plCuisine Polska Keyword tortilla, warzywa Prep Time 15 minutes Cook Time 4 minutes Total Time 19 minutes Servings 3 Author Anna Ingredients 6 placków tortilla przepis tutaj lub gotowych placków ze sklepu 1 opakowanie mozzarelli pokrojona na cienkie plasterki 12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 1 garść rukoli pieprz sól 1 duża czerwona papryka pokrojona w plasterki 2 łyżka suszonego(...)pokrojone w plastry Instructions Piekarnik nagrzać do 200 st C. Pomidory z puszki włożyć do rondelka dodać sól, pieprz i odrobinę oregano, podgrzać. Na blachę do pieczenia ułożyć placki tortilli, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć plastry mozzarelli, kawałki tuńczyka, cebulę, kapary, awokado, paprykę i pomidory. Posypać suszonym oregano, solą i pieprzem. Wstawić na 4 minuty do nagrzanego
SprawdzonaKuchnia.plJedni jedzą je na słodko inni na wytrawnie. Kombinacji na placki ziemniaczane jest wiele. Jako dziecko jadłam je zawsze z cukrem. Potem nastała era ketchupu. A teraz najbardziej smakują mi te z gulaszem i żółtym serem. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Odrobina pieprzu Olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki(...)przepuszcza je przez sokowirówkę. Wiórki i sok mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po dużej łyżce masy ziemniaczanej rozsmarowując ją na placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Zajadamy z tym co każdy lubi najbardziej – cukier, śmietana, dżem, ketchup, gulasz
Emskie SmakiKolejne danie w naszej kolekcji placków warzywnych. Osobiście uważam, że w zasadzie większość warzyw idealnie nadaje się do tego by zrobić z nich pyszne placki. Mam też silne postanowienie, żeby wypróbować różne połączenia smaków i znaleźć te, które będą pojawiały się regularnie na moim stole. To właśnie jeden z nich. Placki z cukinii i ziemniaków można jeść dokładnie
Milion SmakówPyszne śniadanie, aromatyczne placki z białą porzeczką tak omijaną przez wielu. Porzeczka biała ma jedyny i niepowtarzalny(...)smak i mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, warto ją zajadać. Zachęcam do wykorzystania przepisu nie tylko z białą porzeczką ale może też z czarną czy czerwoną? będzie pysznie. Placki z owocami na śniadanie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOmlet to świetna propozycja na śniadanie. Jest to potrawa w formie placka, którą przyrządza się z jaj. Omletami zajadali się już starożytni Rzymianie, choć niektóre źródła podają, że to Persja jest ich ojczyzną. Jednak to Francuzi je udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do naszego kraju przywiozła je Marysieńka Sobieska, która rozpowszechniała je podczas swoich licznych podróży po Polsce. Obecnie(...)lekko zmiksuj. 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawaj do ubitej piany i wymieszaj łyżką. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozsmaruj w formie 2 placków i piecz 10 minut. 5. Awokado obierz, zblenduj z kakao i ksylitolem na puszysty krem. 6. Po wyjęciu omletów z piekarnika posmaruj je kremem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi i dodaj owoce
Z notatnika dietetykamiękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne. W smaku są delikatne i lekkie, ale mają charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około
Kuchnia MagdaLenymiękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne. W smaku są delikatne i lekkie, ale mają charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około
Kuchnia MagdaLenyplacki nas zauroczyły. Jestem pewna że i Wam zasmakują. Szybko się je robi, szybko znikają, warto je usmażyć. Dzieciom w szkole jako drugie śniadanie smakować będą wyśmienicie. Botwinkowe placki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki z kiszonej kapusty są banalnie proste w przygotowaniu. Są pyszne same w sobie ale również smakują jako dodatek do różnych sosów, gulaszy. Fajny zamiennik od tradycyjnych placków ziemniaczanych :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 450 gram odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej 2 jajka 3-4 czubate łyżki mąki pszennej ( obserwujemy konsystencje) płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku olej(...)soku, siekamy i przekładamy do miski, następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i mieszamy do połączenia się składników, na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL