Bardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam. Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru z przepisu Leny (Magdaleny?) z bloga Rhubarb Baby Najbardziej smakowały mi od razu po przygotowaniu, na ciepło. 2 duże jajka 400 ml kefiru 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Smaki Na TalerzuWprawdzie placki wymagają trochę przygotowania, szczególnie, jeśli nie posiadacie wsparcia sprzętu miksującego. Jednak warte są każdej minuty, jaką na nie poświęcicie. Placki są puszyste, miękkie i soczyste. Smakują wyśmienicie. Koniecznie sprawdźcie sami! 4 porcje: 400 g dyni Hokkaido 2 jajka 100 g chudego twarogu 2 łyżki ksylitolu 100 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku
Kucharzycamojej lodówce kasza jaglana ciągle gości placki same praktycznie się wymyśliły. Powiem nieskromnie że są idealne, lekko słodkie od buraczków i pikantne od czosnku, super, polecam gorąco. Jaglane placki z buraczkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKoreczki z tortilli z serkiem szynką i warzywami Szybkie, łatwe i przepyszne przekąski z placków tortilli. Idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu, gdyż smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Takie koreczki możemy również zabrać do pracy lub szkoły, aby urozmaicić sobie drugie śniadanie. Placki tortilli można bez problemu kupić w każdym większym sklepie, ale jeśli mamy więcej czasu spokojnie(...)możemy zrobić je samemu PRZEPIS TUTAJ , jest to dużo tańsze rozwiązanie niż gotowe, kupne tortille. Polecam! Składniki: 4-5 placków tortilli 150g serka śmietankowego twarogowego (typu almette, turek, twój smak itp.) 10dkg chudej szynki 4-5 rzodkiewek 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy z puszki pół pęczka szczypiorku sól, pieprz wykałaczki
Blog z Apetytemfigi! Placki z mąki z ciecierzycy – paleo, bezglutenowe, keto, niskowęglowodanowe i pyszne! Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Idealnie Read More Artykuł Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonWspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych. Przy okazji przepis, który zadowoli też osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚 Składniki: 2 cukinie (ok. 800g) 4 kopiaste łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.) 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Linki do przepisów na sosy: Sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTakie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ... Niebo w gębie!😋 Składniki na placki: ok. 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę sól
Walijskie PichcenieJaglane placki często goszczą na naszym stole, są nie tylko zdrowe, nie tylko dbają o naszą przemianę materii ale są po prostu pyszne. Tutaj(...)podane na wytrawnie są idealne na obiad w domu czy w pracy, polecam. Podałam je ze szpinakiem z czosnkiem i serem kremowym oraz z awokado z sokiem z cytryny. Placki z kukurydzą z kaszy jaglanej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj szybki placek ze śliwkami(...)suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może się źle skończyć. Będzie więc szybko i krótko. Śliwkowy placek jest bez jajek i smakuje jak z niemieckiej piekarni. Nie za słodki, idealnie pasuje już na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Łatwe, szybkie
dolcevitainmykitchenInspirowałam się przepisem Karoliny Polkowskiej, Placki niebanalne. To prosty przepis na udany poranek. Placuszki są lekkie, a jednocześnie sycą na długo. 4 porcje: 1,5 szklanki maślanki 1 jajko 120 g (1 szklanka) mielonych orzechów włoskich lub migdałów 70 g (1/2 szklanka) mąki orkiszowej(...)pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ksylitolu Mąkę mieszamy z sodą i ksylitolem. Maślankę łączymy z jajkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aż masa gładka. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, delikatnie przewracając na drugą stronę. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Porcja ma ok. 280 kcal
KucharzycaSzybkie i pyszne placki polecam(...)dziś wszystkim smakoszom. Idealne na śniadanie albo deser. Można podawać ze śmietaną i ulubionymi owocami albo z dżemem czy miodem. Wybór zostawiam zajadającym a ja podam moją wersję. Czekoladowe placki śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia -200 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Z m ąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki. 2. Jogurt łączymy z budyniem, słodzikiem/cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. 3. Białka ubijamy na sztywno(...)dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 4. Rozwałkowany placek kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy go widelcem. Na to wykładamy masę i przykrywamy 2 plackiem, którego również delikatnie nakłuwamy. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieLINK ). Może nie wyglądają jakoś super na zdjęciu, ale po treningu, kiedy człowiek głodny nie zwraca tak bardzo uwagi na estetykę. 😊 Tym razem padło na mocno waniliowe budyniowe placki polane masłem orzechowym. Brzmi już dość smacznie prawda? A co dopiero ten smak...mówię Wam, musicie ich skosztować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -60 g mąki jaglanej -1 jajo(...)mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja. 2. Smażymy placki (ja robiłam to beztłuszczowo). Podajemy z masłem orzechowym (dodałam odrobinę wody, aby zrobić polewę) i posypujemy orzeszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 505 kcal
zdrowo i aktywniepieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno. Można przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam to z naleśnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę(...)Warzywa siekamy drobno. Cebulkę szklimy, pieczarki i paprykę dusimy pod przykryciem. 4. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch. 5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jedna koło drugiej odwrócone, wtedy przy posypywaniu serem nic się
zdrowo i aktywniePlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem. Składniki na placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej lub smalec do smażenia Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych
Gotujemy i jemy