placuszki, które zrobiłam z myślą o mojej córce, a ostatnio smażę je w sporych ilościach dla całej rodziny. Są pyyyszne! Serek wiejski, kawałki jabłka oraz truskawkowy posmak sprawia, że placki smakują nie tylko dzieciom, ale i dla dorosłych! Dodatkowo nie zawierają cukru i przyznam, iż dla miłośników słodkości nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym(...)oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Kilka słów o produktach Helpa... Wprowadzanie nowych smaków do diety
Di gotujeSkorzonera vel wężymord to zapomniane ale jakże pyszne i zdrowe warzywo. Jeśli tylko uda się zakupić ten rarytas zetrzyjmy je na tarce by potem usmażyć przepyszne placki(...)wężymord ostatnio pokochałam i często używam go w kuchni. Kupuję w sieci marketów, jest w ciągłej sprzedaży. Polecam na obiad, są syte a z surówką będą znakomicie smakowały. Placki z wężymordu - skorzonery. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno. Można przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam to z naleśnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę(...)Warzywa siekamy drobno. Cebulkę szklimy, pieczarki i paprykę dusimy pod przykryciem. 4. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch. 5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jedna koło drugiej odwrócone, wtedy przy posypywaniu serem nic się
Zdrowie i pysznie na talerzuJakiś czas temu robiłam te placuszki dla mojej córki, ale większość... sama zjadłam. I choć Natalia zje 1-2 placki to teraz smażę je z podwójnej porcji! Są przepyszne, takie delikatne, z wyczuwalną słodyczą banana... Polecam! (około 9 sztuk) 100g/4 łyżki jogurtu naturalnego 20g/2 łyżki mąki pszennej 1 jajko Dodatkowo: 1 banan Ponadto: masło/olej do smażenia(...)pokrojonego w kostkę banana. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeIdealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Wracając do placuszków... Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt. Polecam! (10 sztuk) 1/2 szklanki kaszki manny z amarantusa (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mleka(...)kostkę oraz rodzynki (*). Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Jeśli rodzynki są twarde
Di gotujebogaty jest w witaminy, minerały i węglowodany. Dziś przedstawiam placki z manioku, pyszne, trochę przypominają nasze ziemniaczane, polecam. Wydaje mi się że są lżejsze dla brzucha niż ziemniaczane. Placki z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLINK ). Może nie wyglądają jakoś super na zdjęciu, ale po treningu, kiedy człowiek głodny nie zwraca tak bardzo uwagi na estetykę. 😊 Tym razem padło na mocno waniliowe budyniowe placki polane masłem orzechowym. Brzmi już dość smacznie prawda? A co dopiero ten smak...mówię Wam, musicie ich skosztować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -60 g mąki jaglanej -1 jajo(...)mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja. 2. Smażymy placki (ja robiłam to beztłuszczowo). Podajemy z masłem orzechowym (dodałam odrobinę wody, aby zrobić polewę) i posypujemy orzeszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 505 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPieczone placki ziemniaczane to pomysł mojego M. Niezwykle smaczne, sycące i znacznie mniej kaloryczne od ich smażonej wersji. Ja moje jadłam z jogurtem naturalnym i pietruszką, a M. z gulaszem po węgiersku. Obydwie opcje - niezwykle dobre! Składniki na ok. 15 dużych placków: 7 małych ziemniaków 1 łyżka mąki (u mnie żytnia) 2 jajka 1/2 cebuli 2 łyżeczki(...)łyżkę mąki, dwa jajka. Doprawiamy pieprzem i wlewamy olej/masło. Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po kopiastej łyżce masy na jeden placek. Pieczemy ok. 20 min do lekkiego zarumienienia... lub spalenia boków :D Po upieczeniu solimy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami
CzarnawisienkaPyszne śniadanie na stole czyli dla nas placki wszelakie. My uwielbiamy na kefirze(...)maślance, mleczku kokosowym a jako dodatek dżem własnej produkcji, miód, syrop klonowy czy cukier puder. Polecam takie śniadanie, nie tylko w domu ale idealnie smakuje w szkole czy pracy. Placki czekoladowe z dżemem z borówki amerykańskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na sodzie, a nawet łosuchy. Ich kształt może być okrągły o średnicy około 6-10 cm i grubość około 1-1,5 cm, ale także występują w postaci rombów. Proziaki standardowo(...)mąką i sodą, wyrobić jednolite ciasto (zagniatać przez ok. 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne) – w razie potrzeby podsypać blat mąką. Kolejno rozwałkować ciasto na placek (o grubość około 1-1,5 cm) i za pomocą krążka (ja używam okrągłej foremki do wykrawania pączków lub też można posłużyć się zwykłą szklanką) powycinać okrągłe proziaki. Pozostawić
Kulinarne Przebojeobrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie polewy orzechowej: Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić(...)placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie. SMACZNEGO
Tradycyjna KuchniaPolecam dziś węgierskie placki które są znakomite do gulaszu ale najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, posypane startym żółtym serem. Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie(...)Zanosiłam się już dawno z zamiarem ich zrobienia i zawsze schodziło na dalszy plan bo myślałam ze są pracochłonne, nic bardziej mylnego. Zabierajcie się za zrobienie tych pysznych placków. Węgierskie placki drożdżowe - Langosze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki: 250 g twarogu chudego 3 jajka 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) Składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Smażymy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Podajemy z czym chata bogata. Ja podałam z kremem(...)czekoladowym. Krem czekoladowy 1/2 awokado 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka kakao 1 banan 1 łyżeczka syropu klonowego Składniki miksujemy na gładką masę. Porcja z talerzyka (3 placki, ok. 2 łyżki kremu) ma ok. 290 kcal B: 25 g T: 10 g W: 31 g Smacznego
Kucharzycasię i napiszę, że to najlepsze placki, jakie w ostatnim czasie udało mi się przygotować! Zawsze wszystkie wychodzą bardzo smaczne, ale te to już w ogóle 😂 Gotowe już placki nie potrzebują żadnych dodatków, gdyż same w sobie są idealne. Dzięki jabłku nie są suche, a wręcz przeciwnie. Miękkie, pulchniutkie, słodziutkie. Jabłko, czekolada i cynamon to kolejny świetny miks
Zdrowie na języku :PPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotuje