placki - 22990 przepisów (strona:317/1533)

marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 178

silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na dwa placki jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać(...)mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie

W Mojej Kuchni Lubię
Miodownik z nutellą 291

mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru(...)koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i próbujemy masę, aby nie była za kwaśna. Na pierwszy z upieczonych placków wykładamy połowę kaszy, przykrywamy drugim, który smarujemy nutellą. Kładziemy 3 placek i resztę masy z kaszy, przykrywamy ostatnim, który polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej

Cynamonowe szczęście
Tortilla śniadaniowa 146

Składniki – porcja dla jednej osoby: 1 placek pszenny, łyżeczka masła, 1 jajko, plaster sera żółtego(...)plastry pomidora, liść sałaty, sól, pieprz. Krok 1 Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy jajko z dodatkiem soli i pieprzu (tak jak jajecznicę). Krok 2 Na patelni grillowej podgrzewamy placek pszenny, układamy na nim ser żółty, jajecznicę, pomidory oraz sałatę. Całość zawijamy, podgrzewamy na łączeniu się brzegów. Smacznego 28 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Coś bym zjadła
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 138

solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać(...)nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.  Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym.  Smacznego

Cook&Love
CHLEB HUNZÓW 177

możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie.  Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego(...)uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie.  Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki ziemniaczane 178

Dziś ponoć święto mają placki ziemniaczane....tym razem zrobiłam placki z ziemniaków tartych na grubej tarce..mało kiedy tak robię, w sumie to chyba drugi raz.. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki cebula  sól, pieprz majeranek Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach [ ja kilka ziemniaków starłam

Moje domowe kucharzenie
Tortilla z kurczakiem 521

chemii. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 1 pomidor 1 cebula Sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 op. placków tortilla 250 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany koperek Ketchup Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i doprawiamy(...)obieramy i kroimy w cienkie talarki. Pomidora możemy obrać ze skórki i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Tortillę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rurki z konfiturą + film 160

masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki układamy spojeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczeni blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp

Smakowite Dania
Kotleciki z komosy ryżowej z tartymi buraczkami 216

Wegetariańskie, warzywne KOTLECIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ Z TARTYMI BURACZKAMI i... Artykuł Kotleciki z komosy ryżowej z tartymi buraczkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 137

dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być(...)jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej. Artykuł Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Placki z cukinii i marchewki 304

Takie obiady to ja lubię. Pyszne placki z cukinią i marchewką, chrupiące z sosem czosnkowym czy jogurtowym albo z sosem chili. Uwielbiam takie jedzonko i wszystkim polecam. Placki z cukinii i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
korzenne placuszki z dynią 100

szklank i puree z dyn i 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem

babka w formie
Placki z selerem 127

Bardzo lubię placki , a że placki z ziemniakami ostatnio robiłam to proponuję dziś troszkę inną wersję , smakuje równie pysznie . Składniki ( dla 3 osób )  5 obranych ziemniaków  pół selera  2 jajka  2 łyżki mąki  1 duża cebula  pieprz czarny  sól  1 ząbek czosnku  olej do smażenia  Wykonanie Ziemniaki oraz(...)doprawiamy do smaku, dodaje jaja, mąkę, oraz posiekany czosnek, wszystko razem bardzo dokładnie mieszam, i wykladam na rozgrzany olej, i smażymy do wykończenia masy ziemniaczanej.  Po usmażeniu wszystkich placków, mamy gotowe do podania.                                           smacznego

Mój Smak
Placuszki z kaszy jaglnej z twarogiem i pietruszką. 185

Była to jedna wielka improwizacja. Mój eksperyment kulinarny się udał.  Placuszki wyszły bardzo chrupiące i smaczne. Znajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką i smażymy z obu stron na złoty kolor.  Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy. Podajemy placki z wcześniej przygotowanym sosem

Pan i Pani Smith w kuchni
Mołdawskie placindy z dynią 200

Mołdawskie placindy z dynią to proste, smażone na oleju placki z ciasta kefirowego nadziane dynią wymieszaną z cukrem trzcinowym. Do placków użyłam dyni Flat white o słodkim miąższu o ciemnopomarańczowym kolorze i dlatego dodałam mniej cukru niż w przepisie bo byłyby za słodkie. Placindy przypominają trochę tatarskie czebureki albo gruzińskie chaczapuri ale mają one pochodzenie rzymskie. Placinda z łaciny(...)oznacza ciasto i jest ona pozostałością po starożytnym Cesarstwie Rzymskim, które swoim zasięgiem obejmowało Mołdawię i Rumunię. Popróbujcie ze mną placków zwanych placinda z dynią. Przepis znalazłam u Komarki a pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Herkules. Mołdawskie placindy z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie