Propozycja śniadania dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu lubią słodko zacząć dzień :D Składniki: Placki: 1 szklanka kaszy jaglanej lub mąki jaglanej 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1/2 szklanki mąki mgdałowej/płatków migdałowych/obranych migdałów 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta sody szczypta soli olej do smażenia(...)przezroczysta woda, następnie przelać wrzątkiem, przełożyc do blendera, dodać mleko i miksować około 5 minut. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować. Olej rozgrzać na patelni i kłaść łyżką niewielkie placki, smażyć na złoty kolor. Podawać z musem z awokado lub ulubioną konfiturą. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipowiedział "nie dziękuję" za gorącą kuszącą zapachami rozmaitych połączeń smaków na jednym placku pizzę postawioną tuż przed nim, nie znam. Pizza to wygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się na pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych(...)ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy. Najczęściej jest tak, że na środku blaszki kładę kulkę ciasta i rozgniatam ją pięścią, potem dłońmi rozciągając na boki, tworząc kształt cienkiego placka. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią. Piecz na środkowej
Zasmakuj KuchniDodajemy jajka, mąką i przyprawy. 4. Placki smażymy na oleju z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Przepis bierze udział w akcji: Wytrawne tarty i placki – najlepsze na letni obiad
PodwójnaporcjaPlacki według pomysłu Jamiego Olivera. Cukier lukrecjowy to nic innego jak cukier z dodatkiem proszku z korzenia lukrecji. Nie każdy go lubi ale tutaj gra on ważną rolę smakową. Popróbujcie, zróbcie i opowiedzcie jak smakowało(...)krajach skandynawskich lukrecja jest popularnym i lubianym smakiem, zarówno w słodyczach, jak i w zestawieniach słodko - kwaśnych. Proszek z korzenia nadaje charakterystyczny, anyżkowy posmak deserom i daniom wytrawnym. Placki z czereśniami, mascarpone i cukrem lukrecjowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo słodkie (dzięki dodatkowi miodu i suszonych owoców), lekko chrupiące placki z batatów i kaszy jaglanej. Z podanych składników uzyskacie dziewięć średniej wielkości placków. Kaszę jaglaną zagotować do miękkości
Bulliododać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na dwa placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnku, dodać cukier i włączyć palnik. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do zagotowanych wiśni. Całość energicznie mieszać podgrzewając(...)wlać zimną i lekko już gęstniejącą żelatynę, po czym dobrze zmiksować do połączenia składników. Na dolnym placku rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, na nią nałożyć warstwę śmietany i nałożyć górny placek. Górę i boki tortu posmarować pozostałą śmietaną (na górze tortu można zrobić łyżką fale) i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Z białej masy cukrowej
Passions hobbies lifeSkładniki na 8 kawałków: 2 placki tortilli ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g kilka plastrów szynki około 6 rukola odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania) Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy sosem, następnie sypiemy 1/4 porcji(...)koniec posypujemy 1/4 porcji sera. Pustą część tortilli dociskamy do farszu i układamy na patelni. Identycznie postępujemy z drugą tortilla. Zapiekamy z dwóch stron, na średnim ogniu dosłownie chwilę, placki szybko się zarumienią, a ser rozpuści. Moja patelnia ma 28 cm średnicy, więc jestem w stanie zapiekać 2 quesadillas jednocześnie. Każdą z tortilli z szynką kroimy
Rusty Forkjakże smaczne placki z marchewki i kalafiora! Nadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Jaglusiapozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko(...)puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem. Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
Smiling Shrimpdodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych. Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni. Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie. Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie. Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemają racji bytu! Wręcz przeciwnie. Placki ziemniaczane z gofrownicy to oryginalny i przy tym świetny sposób wykorzystania tego urządzenia. Atuty placków z gofrownicy? Na pewno mniejsza zawartość tłuszczu i ciekawsza forma podania . Trzeba przyznać, że tak wyglądające placki ziemniaczane nie należą do codziennego widoku w co drugiej przydrożnej knajpie. Ba! Jestem przekonany, że mało kto w taki sposób
BlendmanProwansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje(...)około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości. Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut. Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować oliwą) i doprowadzić do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno
zadanie-gotowaniektóra jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 º C i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożenie(...)śmietanki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru borówki amerykańskie lub inne świeże owoce Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować na placku biszkoptowym.Na warstwę śmietany poukładać borówki.Pomagając sobie ściereczką zwinąć placek z nadzieniem.Polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.Schłodzić i przechowywać w lodówce. Źródło przepisu-BACKEN-DIE KLEINE SCHULE
Anielskie wypiekiTruskawki myjemy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię – koniecznie z nieprzywierającą powłoką. Można ją przesmarować ręcznikiem kuchennym zamoczonym w oleju – ja smażę placki bez tłuszczu. Smażymy placki i gdy zaczną pojawiać się bąbelki – układamy 3 plasterki truskawek na każdym placku. Potem przekręcamy na drugą stronę. Przed smażeniem kolejnej partii, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym (uwaga, jest
Poezja smakusię zaczęło. Tyle czekałam. Zawsze tyle czekam i potem końca nie widać. Truskawki na zimno w sorbetach, truskawki w plackach, truskawki w cieście. Truskawkowy zawrót głowy. Dzisiaj truskawkowe pancakes z ciekawym dodatkiem mąki kasztanowej. Truskawkowe pancakes to moja propozycja BLW na śniadanie i kolację. Truskawki i niemowlak = BLW. Sezon na truskawki rozpoczęty! Truskawki są wspaniałe ! To bardzo wszechstronne owoce(...)Ciasto jest gęste. Możecie również połączyć suche składniki z mokrymi w oddzielnej misce łyżką. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień pod patelnią na średni/mały (tak. żeby nie przypalić placków) Placki wylewamy blenderem i rozsmarowujemy na płasko łyżką. Przy dobrej patelni, nie musisz używać tłuszczu. Smażymy po minucie z każdej strony( do momentu lekkiego zrumienienia). Dekorujemy truskawkami i miodem/syropem
Krupeczki