placki - 22990 przepisów (strona:318/1533)

Pomysł na… placki dyniowe 4 sery 105

nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Możecie też dodać trochę mielonego mięsa, żeby placki były bardziej syte. Na 3 porcje: 400 g dyni (u mnie buttercup) 125 g sera mozzarella 125 g sera edamskiego 100 g sera feta 50 g parmezanu 1 jajko(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią. Można położyć na nich drugi arkusz papieru do pieczenia i docisnąć drugą blachą lub patelnią, aby każdy placek miał tę samą grubość. Pieczemy minimum 40 minut w temp

Kucharzyca
Placki z kaszy manny 200

kaszy manny. Mają idealnie delikatną konsystencję i posmak kaszy. Do podawania z owocami lub ulubionym dżemem, ale dobrze smakują też same. Z przepisu wychodzi ok. 15 średniej wielkości placków. 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru Kaszę manną wymieszać z zimnym mlekiem i odstawić na ok. 15 minut (aż kasza wchłonie mleko(...)ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać łyżką z kaszą, roztopionym masłem i cukrem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Placki smażą się bardzo szybko

Bullio
wyborne ciasto marchewkowe z budyniami,owocami i marchewkową śmietaną... 134

grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek(...)ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan fix i ubijać na sztywno, gdy śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną przekładane kremem śmietankowym 208

wymieszać i przelać ciasto do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach(...)gorącej wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną. Serek maskarpone zmiksować z cukrem pudrem i połączyć ze śmietaną.   Na marchewkowy placek położyć 3/4 kremu,przykryć drugim plackiem,lekko docisnąć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodowce

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z kremową pianką,kajmakiem i słonecznikiem 200

ubijać,delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Wylać na blachę(25/29cm) i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć 1 placek biszkoptowy. 1/2 szklanki śmietany podgrzać i roztopić w niej białą czekoladę.  Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody,połączyć(...)schłodzonej śmietany ubić na sztywno,powoli wlewać przestudzoną płynną czekoladę i miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki. Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała. Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu.  Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder

Kolorowa kuchnia Elki
Placki z jabłkami 240

Dodajemy do ciasta. Placki smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju. Po wysmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy placki cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Karpatka z kremem jeżynowym 118

dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy na dwie części i przekładamy do form, wyrównujemy łyżką. Każdy placek pieczemy osobno przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżyny przekładamy do miski, miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy przez sitko żeby oddzielić pestki od musu. Żelatynę wsypujemy(...)sztywno mikserem, dodajemy cukier puder oraz ucierając wlewamy po trochu musu jeżynowego . Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, przed podaniem ciasto polewamy polewą czekoladową

Bajeczna Kuchnia
Fuczki - kuchnia regionalna 1590

nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona.  Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam.  Placki w przygotowaniu są bardzo szybkie i banalne, a smakują idealnie.  Kminek, cząber nadał im wyrazistości, a świeżo mielony pieprz ostrości.  Kto ich nie spróbuje, niech żałuje :p Składniki(...)razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych) i smażymy  smaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany

Moniki Smakołyki
Takie same ale inne. Bataty na tapecie 150

Odlej wodę z bakłażanów i osusz je papierowym ręcznikiem. 5. Zgrilluj/ podsmaż plastry bakłażana z dwuch stron. 6. Na rozgrzanym oleju smaż batatowe placki.* 7. Podawaj po 2 placki przełożone plastrem grillowanego bakłażana z kleksem śmietany i kawałkiem łososia na wierzchu. * Słodkie ziemniaki są....słodkie, dlatego przy smażeniu uważaj na karmelizujący się batatowy cukier. Łatwo się przypala

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pomidorowe placuszki z ziołami 152

Uwielbiam pomidory! Placki też zajmują niemało miejsca w kulinarnej części mojego serca(...)kiedy przy okazji przeglądania różnych krańców internetu natknęłam się na grecki przepis łączący te dwie rzeczy w jedność, oniemiałam z zaskoczenia!  Jeszcze nigdy nie spotkałam się z plackami z pomidorów. Ba! Nawet nie pomyślałam, że można by je stworzyć! Rzuciłam się do pomidorów i patelni. Za chwilę w kuchni unosił się cudowny zapach pomidorów z bazylią. Zachłannie patrzyłam

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku 155

Placki ziemniaczane to najlepszy obiad pod słońcem. Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski. Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko. Polecam, spróbujcie. Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
TACOS Z KURCZAKIEM 334

SKŁADNIKI : kilka placków tacos z tego przepisu  placki tacos 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)momentu aż mięso się upiecze oraz odparowania płynów.  Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli.  Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Filet z kurczaka z gruszką i kozim serem 289

Kurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix)   Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej(...)przyprawie (dobrze, by miała słodki, nie ostry smak). Tak przygotowane mięso smażymy z obu stron na dużym ogniu, by skórka była chrupiąca i zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy chlebek pita – placki obsmażamy delikatnie z obu stron, składamy jak naleśniki (na kopertkę) i kroimy w trójkąty. Na tej samej patelni podsmażamy gruszkę pociętą w paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

MarcinChef
Chrupiąca pizza bezglutenowa 319

ciasto podziel na 3 części i odstaw ponownie do wyrośnięcia ( w temperaturze pokojowej). Ciasto musi podwoić objętość. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm. Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój

Kuchnia bezglutenowa