Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać(...)trzeba. Chociażby ze zwykłej przyzwoitości. Robię wtedy placki. składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
U FiolkiPyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi :-) A Ty robisz? Lubisz? 4 duże ziemniaki 1 marchewka 5 pieczarek 100 g żółtego sera 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Czosnek granulowany Olej do smażenia Ziemniaki oraz marchewkę(...)samych oczkach ścieramy również pieczarki oraz żółty ser. Do masy wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni z olejem. Po kilku minutach obracamy na drugą stronę. Placuszki muszą mieć rumiany kolor
VioletoweKucharzenieSzybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym(...)dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe ze śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste. Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe. Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść
Rusty Forktemperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać kakao, bakalie, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić
Zielona Kuchniaminut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki(...)ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchniamnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie? Składniki (na 2 porcje) -ok. 3 ziemniaki -1 jajko -3 łyżki mąki -pieprz i sól -olej do smażenia -1/2 cebuli -250g pieczarek Przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć(...)umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem. Smacznego
Zielona KuchniaChrupiące, cienkie i pełne smaku placki ziemniaczane. Z dodatkiem cebulki, czosnku i pieprzu ziołowego. Idealne na szybki obiad po pracy. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Pyszne także z sosem pieczarkowym lub gulaszem. SKŁADNIKI / 24 sztuki 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)miski, dodajemy przyprawy do smaku, jajka i mąkę oraz skrobię. Masę mieszamy przed samym smażeniem. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje masy i rozprowadzamy na dość cienkie placki. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podajemy gorące, z jogurtem
cool and mintyjako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów ugotowałam znakomitą kremową zupę , a dziś (z powodzeniem) wypróbowałam przepis na chrupiące placki. Jeśli lubicie placki z warzyw - spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg ogórków 1 łyżeczka soli 2 jajka 1 szklanka mąki 2 ząbki czosnku pieprz wykonanie: Umyte ogórki starłam na tarce o grubych oczkach
babka w formieblaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt(...)kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową powideł i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Przykryć blatem z orzechami, również lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze na 3 dzień :) Smacznego
Opowieści z piekarnikamoje placki piekłam na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ty możesz piec na blasze, lub na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia. Każdy z placków piekł się około 5-6 minut do przyrumienienia. Jeśli chcemy placki czosnkowe od razu po wyjęciu smarujemy je masłem czosnkowym. Tak wyglądał nasz stół w czasie kolacji :) Smacznego ! Chlebek Naan pyszny dodatek do dań
Kuchnia na wzgórzuintensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe Ciasto(...)połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami z ciasta. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dekoruję malinami
Bon Appetit MałgorzatyWyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku. Teraz rozprowadź porcję cukinii, a na koniec powciskaj
codojedzeniamasłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Każdy placek pieczemy ok 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade. Krem: 1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier(...)zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao. Radzę wsypywać kakao partiami i próbować czy gorzkość masy nam odpowiada . Ostudzone placki przekładamy masą, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekolada. Smacznego
Cynamonowe szczęścietraci na kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki(...)lodówki (jeden z formą) na 2 godziny. Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami, cukrem, skrobią, wanilią i kardamonem. Wysyp na schłodzony spód. W placku przeznaczonym na wierzch tarty wytnij dekoracyjne otwory i przykryj nim szczelnie owoce. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Podawaj
codojedzenianatka pietruszki lub szczypiorek Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku szczypta bazylii i oregano Przygotowanie placków : Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczypta soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą(...)drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty. Przygotowanie sosu : Jogurt naturalny wymieszać razem z majonezem. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dodać przyprawy i wymieszać. Gotowe 😊 Dziękuję 💓 #placki#cukinia#sezonnacukinie#plackizcukinia
Słodka Strefa