placki - 22990 przepisów (strona:320/1533)

Ryżowe placki z ricotty 189

Ryżowe /bezglutenowe/ placki (pancakes) z ricotty i jogurt grecki, domowy sos czekoladowy Placuszki same w sobie są bez cukru. Rozpusta, a teraz czas na naukę.  byle do egzaminu. Przepis: / 1 porcja lub 2 mniejsze / własny(...)mąki ryżowej 100 g ricotty  2 łyżki jogurtu (u mnie grecki) jajko Ricottę, jajko, jogurt i mąkę wymieszać bądź zmiksować. Rozgrzać patelnie z niewielką ilością oleju. Smażyć placki z dwóch stron (ok. 1-2 minut z jednej strony) na średnim ogniu. Gotowe pancakes podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) 209

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony. I co? Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać. Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne(...)smażenia (*)  Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. (W międzyczasie - w misce będzie wytwarzał się sok z cukinii, więc na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta

Di gotuje
Placki selerowe 109

Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 300 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw. Składniki 400 g selera korzeniowego 1 duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia   Przygotowanie   Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno(...)seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny. Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając. Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor. Podałem z jabłkową śmietaną

R'n'G Kitchen
Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane. 153

Przygotowując placki ziemniaczane na sposób irlandzki nieźle się poparzyłam. Chwila nieuwagi i gotowe. Ale cóż, jakaś ofiara musi być ;) A wracając do dania, to było bardzo dobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych ziemniaczanych. Przepisów znalazłam mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych

zadanie-gotowanie
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 489

pozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko(...)puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem.  Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę.  Smacznego

Smiling Shrimp
Crumpets, drożdżowe racuchy 128

ciepłym miejscu do czasu, aż luźna masa podwoi swoją objętość. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i zmniejszamy ogień na średni. Wykładamy po łyżce masy starając się uformować okrągły, gruby placek. Po 3-4 minutach przekładamy na chwilę na drugą stronę i krótko smażymy. Recipe Notes Placki można odgrzewać, np. grillując lub podpiekając na suchej patelni

Kucharzyca
Ciasto Snikers 349

placek pieczemy osobno. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Placek imbirowy z jabłkami 144

Placek imbirowy z jabłkami Tortownica o średnicy 26cm: 150g masła 80% 175g brązowego cukru 2 łyżki miodu wrzosowego 225g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 150 ml mleka 1 jajo 2 jabłka  gloster zielone sok z 1/2 cytryny W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać(...)mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy. Placek imbirowy z jabłkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Maślankowe placuszki z plasterkiem banana i słodkimi dodatkami 169

moja rodzina wprost uwielbiamy wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Dlatego tak często goszczą na moim stole. Dziś zapraszam Was na maślankowe placuszki z plasterkami bananów i słodkimi dodatkami. Idealne na deser, albo słodkie śniadanie ;) Oczywiście takie placuszki smakują równie dobrze bez słodkich dodatków. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 7 czubatych(...)naleśnikową). Banana kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu. Gdy placuszki zaczną lekko gęstnieć nakładamy na każdy placek po plasterku banana. Czekamy jeszcze chwilę i obracamy na drugą stronę. Placuszki podajemy w towarzystwie bitej śmietany i owoców (banan, jagody). Całość można oprószyć mieszanką przypraw o smaku waniliowo

Słodkie okruszki
Mazurek dyniowo-kajmakowy 136

wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy brzegi i środek wyciskając małe rozetki. Dekorujemy wiśniami kandyzowanymi

Bajeczna Kuchnia
Pankejki z cukinią i orzechami 141

Placki, naleśniki , pankejki mogę robić i jeść na śniadanie na okrągło. Tym bardziej, że za każdym razem można robić ich inną wersję. Wszystko zależy tylko od wyobraźni i tego na jaki smak ma się akurat ochotę. U mnie dzisiaj była zdrowa wersja cukiniowa z posmakiem orzechów. PANKEJKI Z CUKINI Ą I ORZECH AMI Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (np.ry(...)kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki

Bon appetit mon amie
Placki kukurydziane bezglutenowe 205

taki dzień, że nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni ale też nie chcemy wyciągać zupki w proszku. Wtedy pomagają nam szybkie przepisy na nieskomplikowane dania. Właśnie takie są placki kukurydziane – wystarczy wymieszać składniki i usmażyć. Nadają się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Można je podawać z potrawami mięsnymi jak i wegetariańskimi lub z łyżką śmietany(...)konserwową i mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy pieczemy placki na rozgrzanej patelni z oliwą

Mohiella
Placuszki owsiane 195

Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. 4. Smażymy placki na teflonowej patelni  (ja używam oleju kokosowego, pięknie pachnie i nie przypala placków tak szybko) * raz masło zastąpiłam oliwą z oliwek i placki też były pyszne, dlatego myślę, że można użyć też oleju roślinnego, kokosowego itp. Mmm Pycha!!! Kliknij lubię to. P.S. Zawsze staram się podawać źródło

NA MOIM TALERZU
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 138

czosnek nadaje się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. I my właśnie przygotowaliśmy placki ziemniaczane z tymi zielonymi pędami. Troszkę inne placki ziemniaczane, bo bez jajek :)       Potrzebujemy: 500 g ziemniaków 2 łyżki posiekanych pędów czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy(...)ścieramy je na tarce. Dodajemy posiekane pędy czosnku, posiekana natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Takie placuszki mogą stanowić dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Tort miodowo - orzechowy 242

każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Pierwszy placek kładziemy na dnie i wykładamy troszkę kremu (Nie przekładamy całym kremem, musi zostać na wierzch i boki tortu!), przykrywamy drugim plackiem na niego kładziemy troszkę dżemu rozsmarowujemy i znowu krem. Tak postępujemy do końca, co drugi placek kładąc dżem. Pozostałym kremem smarujemy boki i górę tortu. Wierzch przystrajamy połówkami orzechów

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania