dokładnie i formować nieduże placki o grubości około 0,5 cm (u mnie wyszło dokładnie 12 sztuk). Piec na patelni wysmarowanej cienko olejem kokosowym, z dwóch stron. Gotowe placki posmarować dżemem, układać jeden na drugim. Dodać twarożek, pokrojonego banana i polać puree z truskawek. Przepis zgłaszam do akcji Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury
FitKotŚniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną(...)wersji z jabłkami - o tutaj - klik . Tym razem są w wersji mini, smażone na minimalnej ilości tłuszczu. W składzie przeważa mąka żytnia, jednak mąka pszenna jest także potrzebna, żeby placki miały delikatną gąbczastą strukturę. Do tego w obu mąkach można znaleźć wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy (szczególnie z grupy B) lub błonnik. Obie mąki są także źródłem
Pełny talerzdużą ilość oleju (placki powinny w nim pływać). Langosze smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gorące placki smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem
Qchnia po prostukurczaka przyprawa do gyrosa 6 placków tortilli Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na małą kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy na oleju. Ogórki, pomidory i cebule kroimy na małą kostkę. Siekamy kapustę pekińską.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy do tego osączone kawałki kurczaka, dokładamy sos czosnkowy, wszystko razem mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na każdy placek układamy 2-3 łyżki przygotowanego farszu, zwijamy. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniJeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie, pozostałych z obiadu, gotowanych ziemniaków. Pyszne placki, bardzo proste i szybkie. Tym razem zajadaliśmy je z sosem tzatziki. składniki: około 1/2 kg ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaków(...)szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mąkę, jajko, doprawiam solą i pieprzem, krótko zagniatam. Formuję w dłoniach placki grubości ok. 1 cm i smażę na niewielkiej ilości tłuszczu
babka w formiepulsacyjnie aż składniki połączą się w grudki. Wlewamy do malaksera 150 ml lodowatej wody i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy placek. Zawijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. W tym czasie robimy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Wrzucamy do garnka, mieszamy z sokiem z pomarańczy(...)brzegi tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem. Ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki, delikatnie dociskamy do ścianek. Przekładamy nadzienie. Z drugiej części ciasta również rozwałkowujemy placek. Możemy się jeszcze dodatkowo artystycznie wyżyć wycinając rożne dekoracje. Ja zrobiłam gwiazdki :) Rozwałkowanym plackiem lub też dowolnie powycinanymi dekoracjami przekrywamy nadzienie. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok godziny
Dzieje kuchennej Wiewióryodstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję
babka w formieTradycyjne placki ziemniaczane w/g mnie najlepiej smakują właśnie teraz czyli zimowa porą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko(...)nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi Podaję na gorąco z sosem pieczarkowym , lub na zimno z sosem czosnkowym- polecam firmy FOLWARK . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bulliocynamonu 1 jajko 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję
babka w formiełyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła polewa: 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec(...)mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem. ---------- Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieGestapo czy inna zawierucha, to były zawsze dyżury. Zawsze kilku panów w naszej kamienicy siedziało. Grali w karty żeby nie spać, ale musieli coś jeść. Panie robiły im placki ziemniaczane, ale że nie było cukru to dawały do tego cebulę :) Jak były naloty to schron był tak zrobiony, że w jednym rogu bawiły się dzieci, w drugim rogu był(...)trzecim panowie grali w karty, a w czwartym młode panie sobie plotkowały. Dla nas dzieci to była niezła radocha. Takie rzeczy to się jeszcze pamięta, jak i zapach tych placków. Bo jakoś musieli panowie wytrzymać całą noc, a do tego oczywiście bimberek. Kamienicę obok była bimbrownia. To było w piwnicy i tam było masę szczurów. Można było po nich chodzić
Kryzysowa Książka Kucharskakaszki, cały czas miksując. Gdy już wykorzystamy całą mannę, wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem
Dieta moja pasjaułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem
Czerwień i błękitzamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka(...)Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy. 5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego
Mama z miasta