PLACKI ZIEMNIACZANE . Robiłam je z tego przepisu kilkakrotnie i zawsze wychodziły tak samo chrupiące i nietłuste. Ważny w przypadku placków ziemniaczanych jest gatunek ziemniaka. I tutaj doszłam do wniosku, że denar jest absolutnym plackowym hitem. Najlepsze placki ziemniaczane. Zdjęcie Kate’s Kitchen Maj również uraczył nasz jakimiś kosmicznymi upałami. Nie dość, że jest gorąco jak w piekle
Kate's Kitchensuchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)całym kremie układamy kawałki tryskawek. Przykrywamy kolejnym blatem. Nasączmy ponczem truskawkowym i rozsmarowujemy 1/3 masy. Ponownie na masie układamy tryskawki. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec dekorujemy truskawkami oraz ażurkami z czekolady. Schłodzić w lodówce przez całą noc. ( Dekorację z truskawek najlepiej
Kulinarne przygodyuwaga: ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewała się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Zgodnie z odręczną notatką królowej placków z jej przepisu wystarczy dla 16 osób. My w naszym przepisie zmniejszyliśmy ilość składników o połowę i usmażyliśmy 16 zgrabnych racuszków. Wychodzi więc na to, że z przepisu królowej można(...)grudek. Jeśli jest za gęste dolej mleka. Ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewało się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Krok 2 Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo ciasto się przypali. My na naszej kuchni indukcyjnej z 9 stopniową skałą smażyliśmy racuchy na poziomie
Niedzielny kucharzKiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej
Gotowanie jest łatwepiekarniku.Trochę nie byłam zdecydowana :P Smażąc na patelni wystarczy ją delikatnie nasmarować olejem i koniecznie pod przykryciem na małym ogniu. To wiem po tym, jak pierwszy placek podpaliłam :P W piekarniku ustawiłam temperaturę 220 stopni i w takiej wypiekałam pozostałe, przekręcając je tylko po kilku minutach na druga stronę. Tak samo też trzeba postąpić z tymi na patelni(...)nadzienia. Jak już wspominałam, zrobiłam trochę na patelni a trochę w piekarniku. Te, co się piekły posypałam startym serem po wierzchu, tak delikatnie. Z moich odczuć do tego rodzaju placków....POLECAM! PYCHA! Pizza inaczej można powiedzieć. Dodam po raz kolejny, na farsz nie ma sztywnego przepisu! Ser i oliwki w środku mi się marzą
Pieprzyć z Fantazjązbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Coś mnie naszło ostatnio na ciasto drożdżowe. Dawno nie robiłam to fakt. Taki placek przypomina mi dzieciństwo. Kubek mleka i aromatyczne cieplutkie ciasto drożdżowe zjedzone w ukryciu przed mamą - no bo przecież gorącego jeść nie pozwalała. No bo nie wolno, no bo się rozchoruję, ale i tak jadłam :D Chciałam zrobić drożdżówki z serem, ale może(...)tylko myśl, ze farsz jeszcze jest zbyt rzadki i tylko szkód narobię :/ Wytrzymałam do godziny 4 rano. Wstałam do pracy i pierwszą rzeczą jaką uczyniłam było ukrojenie solidnej pajdy placka serowego a śniadania w domu nie jadam nigdy wspomnę :D Ciasto okazało się przepyszne :D Polecam zrobić taki rarytas na niedzielę. Myślę, że goście będą zachwyceni :D Smacznego życzę
Pieprzyć z FantazjąCiasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy. Zapewniam, że zawsze i wszędzie będą doskonale smakowały! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Niżej dodatkowo podałam Wam linki do domowych tortilli (*) oraz pasty z ciecierzycy (**). Polecam. 1 placek tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat 1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże warzywa, np. ogórek, papryka(...)delikatnie oraz ściśle zrolować, a następnie przekroić na dwie lub więcej części. Każdą roladkę spiąć wykałaczką, albo jak ja to zrobiłam - dekoracyjnie związać sznurkiem. (*) Z tego przepisu wychodzą rewelacyjne placki pszenne, czyli domowa tortilla - klik . (**) Tu zerknijcie na hummus własnej roboty - klik . Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy
Di gotujeUwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około(...)rzodkiewką. Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor , a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka
Di gotujeNazwałam to pizzą, ale wiem, to raczej po prostu placek drożdżowy z warzywami . Nie czepiajcie się jednak nazwy, ale lećcie do kuchni i też sobie taki placek upieczcie. Jest pyszny! Cienkie, drożdżowe ciasto . Na nim delikatne, słodkie warzywa i warstwa białego sosu z twarożku. To doskonałe połączenie. Taka pizza z warzywami i białym serem smakuje wybornie zarówno
Smaczna PyzaZapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki
Zasmakuj KuchniChrupiące placki ziemniaczane, to super smaczna propozycja. Pomysł żeby nie dodawać mąki, zaczerpnięty od Ani Mulczyńskiej :) -- Skład: utarte i mocno odciśnięte z soków ziemniaki, sól, pieprz, jajko na każde pół kg ziemniaków. Opcjonalnie możemy dodać wg swoich smaków cebulę, kiełbasę, paprykę(...)szczypiorek... -- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do lodówki i rozgrzewamy patelnie. Smażymy na w miarę głębokim tłuszczu, żeby nie dolewać w trakcie smażenia. Po obustronnym usmażeniu placki odsączamy na ręcznikach papierowych lub na kratce. Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: cukier, śmietana, sos grzybowy, łosoś wędzony.... Smacznego
chleba naszegojest w naszym przypadku. Na szczęście dzięki opiekaczowi elektrycznemu mam możliwość przyrządzania różnego rodzaju kanapek, tortilli, wrapów czy innych zawijasów na ciepło i tak tez było wczoraj, sięgnąłem po placki tortilli kabanosa kilka dodatków do środka i kolacja dla Fabiana na ciepło gotowa :) Zjadł ze smakiem jak zawsze w przypadku takich zawijasów na ciepło, a że zrobiłem więcej(...)takie ,,kanapki,, więc będę wrzucał je na bieżąco. Składniki: 5 placków tortilli 100g kabanosa 5 garści szpinaku 10 plastrów wędliny 10 plastrów sera żółtego 50g przecieru pomidorowego oregano, bazylia , majeranek, sól, pieprz Przepis banalnie prosty. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (bazylia, oregano, majeranek, sól i pieprz). Placki tortilli smarujemy gotowym przecierem, na to wrzucamy liście świeżego szpinaku
Smacznie Pysznie KalorycznieSzybkie placki typu "chlebki z patelni" zakwasowe z mąką pełnoziarnistą. Jeśli będziecie smażyli na suchej patelni będą mega zdrowe(...)smażyłam na odrobinie oleju i osączałam na ręczniku papierowym. Chlebki mają chrupiące brzegi i mięciutkie środki i idealnie nadają się jako chleb na kanapki albo do czego tam chcecie. Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie