placki - 22990 przepisów (strona:257/1533)

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 151

ciasta pod spód.  4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne(...)odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, mocno zlepiając brzegi tak uzyskanego pieroga. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.  6. Natnij wierzch calzone w trzech miejscach i posmaruj go oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym 131

łyżek oliwy 100 g obranych pistacji 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem na gładką masę. Placki do tortilli przygrzać. Wyłożyć sałatę, sos i łososia. Zawinąć tortillę i gotowe. Całość można ewentualnie jeszcze raz podgrzać w piekarniku przez minutę. Krok(...)kroku: 1. Zmiksować składniki na sos 2. Placki posmarować sosem, wyłożyć sałatę i łososia 3. Zwinąć tortille Pobierz wersję do druku: Pobierz Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym Artykuł Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pita 185

oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć(...)papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte na 20-30 minut, żeby lekko podrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC. Placki razem z papierem zsunąć na blachę, piec ok 8 minut w temp. 250stC aż będą napuszone i złapią kolor. Upieczone pity studzić na kratce przykryte ściereczką. Przechowywać w folii

Obiad gotowy
Pomarańczowiec - aromatyczne ciasto 154

minut w temp. 180  o  C. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Jeżeli nie mamy wprawy przy krojeniu ciasta, możemy upiec dwa oddzielne placki po około 12 minut każdy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę dodajemy cukier i zagotowujemy. Do soku pomarańczowego dodajemy 2 żółtka, kisiel pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy(...)powoli do wrzącej wody. Przez cały czas mieszamy. Chwilę gotujemy. Gorącą masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na wolnym „ogniu” razem z mlekiem. Mieszamy. Jednolitą masą polewamy ciasto o posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Placki twarogowo-bananowe 108

Następnie dodać mąkę, śmietanę, pokruszony twaróg i całość dokładnie zmiksować. Placki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków. Po usmażeniu placki można polać miodem i posypać pokrojonymi orzechami

Bullio
Rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą 173

dużą ilość rollsów, każdy może wziąć sobie porcje) lub przebijać rollsy pojedynczo (tak dziś zrobiłam, zostały mi kawałki patyczków (odcięte czubki) z innych dań). Składniki: (na 1 porcję) 1 placek tortilli 20 cm 2-3 plastry ulubionej wędliny 4 liście mini sałaty rzymskiej 2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego* 1/2 – 3/4 łyżeczki chrzanu luksusowego (u mnie Społem Kielce(...)serek śmietankowy naturalny z chrzanem (ilość chrzanu zależy od indywidualnych upodobań, ale nie może być go za dużo, polecam 1/2 lub 3/4 łyżeczki). Tak przygotowanym chrzanowym serkiem smarujemy nasz placek tortilli. Na serek układamy liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy

Słodkie okruszki
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 177

uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się(...)rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać

Karo in the Kitchen
Domowy makaron 175

minut. Etap III - Placki Ciasto pokrój na mniejsze plastry ok.5 cm.  Każdy kawałek rozpłaszcz najpierw w dłoniach, następnie rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki.  Etap IV - Kształtujemy Rozwałkowane placki, kroimy na pożądany kształt ( paski, nitki) Etap V Pokrojony makaron pozostaw na stolnicy na kilka minuty, by przesechł.  Etap VI - gotowanie Wrzucamy

Wylizany Rondel
Fasolia 140

mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Fasolę kroimy na 3-4 cm kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej(...)czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy zmięknie dosypujemy trochę cukru i chwilę smażymy żeby ją skameralizować. Mieszamy wszystko razem i podajemy na plackach

Kryzysowa Książka Kucharska
Arepa pizza czyli latino fusion 147

jednak różne języki :) W każdym razie łączy ich również religia, a nawet można powiedzieć, że jej specyficzna odmiana, zakazana przez władze kościoła.  Sama arepa czyli płaskie smażone placki z mąki kukurydzianej, pochodzi z tak znanej fanom serialu  Narcos Kolumbii oraz mniej znanej Wenezueli :) Farsz zapożyczyłem z północnego krańca Ameryki Łacińskiej - Meksyku - kraju, który zasłynął tym, że był(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy fasolę bez zalewy, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz trochę wody i dusimy chwilę. Zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Całość nakładamy na usmażony placek

Kryzysowa Książka Kucharska
Czekoladowy Napoleon 258

częścią ciasta, pozostałe części przechowujemy w lodówce! Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym 190 st.C przez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta.   Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane(...)krótko miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec można dodać alkohol (pominęłam).   Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy.   Na każdy placek nałożyć kilka łyżek czekoladowej masy, wyrównać i przykryć kolejnym płatem ciasta. Ostatni, górny placek polać polewą czekoladową. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny

Nastoletnie Wypiekanie
miodownik z serem gotowanym 197

oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. : składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żółtka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka 330 g cukru wykonanie: Ser mielimy. Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz żółtka(...)mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 136

przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy z plackami, sałatą, awokado i pomidorami. Zapisz

rabarbarowo
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WOKA 198

Dzisiejsze tradycyjne placki ziemniaczane usmażyłam w WOKU .Bardzo fajny i szybki sposób na idealnie chrupiące placuszki. Polecam:)  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki mąki 2 jajka Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki suszonej 3 łyżki Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Następnie obieram cebulę(...)rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam. Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto. Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania