gustu. Dałam mniej śliwek niż było w przepisie i okazało się, że nie był to dobry pomysł, z większą ilością ciasto byłoby smaczniejsze ale od czego są kolejne razy :). Placek śliwkowo-kokosowy 1 kg śliwek 1 szkl mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 dag cukru pudru cukier waniliowy 15 dag+3 łyżki wiórków kokosowych 12 dag masła(...)Miałam sporo śliwek w tym roku więc oprócz tradycyjnych powideł skusiłam się również na śliwkową Nutellę podejrzaną u edysi79-klik i nalewkę śliwkową która nabiera mocy w słoiku Artykuł Placek śliwkowo-kokosowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho miodowe z toffi – imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu(...)wodą i gotować 3 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną. Artykuł Miodowe z toffi pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniapełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka z orzechami i nasionami. A pozostałą część roboty zrobią dojrzałe śliwki(...)resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka z orzechami i nasionami. A pozostałą część roboty zrobią dojrzałe śliwki(...)resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeLubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo. Prezentuję ich delikatną modyfikację – placki z dodatkiem pieczarek i parmezanu. Polecam podawać ze śmietaną i szczypiorkiem. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce
Bullioodpuściłam sobie ;) kremu jest dość dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak ,aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo efektownie się prezentuję i rewelacyjnie smakuje :) Blacha(...)nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Różne smaki w kuchniimprezowe tortilki (3 placki): 2 pomidory kilka liści sałaty (może być mieszanka sałat) kilka plastrów sera żółtego kilka plastrów szynki ser do smarowania (ja użyłam Almette ziołowe) 3 placki tortilli Nie napisałam precyzyjnej ilości składników, ponieważ jest ona dowolna. Proporcje zależą od tego czy ktoś lubi więcej czy mniej farszu. Lepiej przygotować go mniej, ponieważ zawsze łatwiej jest(...)dorobić niż zostawić nadwyżkę, żeby się zeschła. Pomidory pokroić w kostkę, sałatę porwać, a ser i szynkę podzielić na mniejsze kawałki. Wymieszać. Placek tortilli z jednej strony posmarować warstwą serka, nałożyć farsz i zwinąć. Pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Mój farsz
Karola gotujePizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy(...)pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju. Po około stu latach spróbowanie tego przysmaku było "must-to-do" aktywności turystycznej tego miejsca. Tzw. slumming (turystyka obejmująca odwiedzanie terenów ubogich) stał
Better Life By Auntie JuCiasto czy placek? :) Ciasto ucierane, ale potocznie placek z rabarbarem? Niezależnie od nazwy to bardzo smaczny, lekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl . Pyszności :) Wymiar ciasta: około 30x30cm 150 gram masła
Czerwony GupikKolejne, pyszne placki z dodatkiem sezonowych owoców. Ostatnio ciagle się takimi zajadamy ;) Tym razem z malinami, również oprószone cukrem pudrem. Mniam, idealne rozpoczęcie dnia! Polecam :) PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewygórę, niczym małego ucznia zgłaszającego się do odpowiedzi. Mój Dziubasek pochłania wszystko na podwórku. Szczególnie placki. Polecam Wam szczególnie te warzywne: Mąka torfowa i liście Brazylii. Eeee? Placki pomidorowe dla niemowlaka BLW. a także takie deserowe: Waniliowo -truskawkowe pancakes. Na blogu znajdziecie też dużo przepisów, które możecie z powodzeniem wykorzystać na pikniku. Poza wspomnianymi plackami, możecie zabrać
Krupeczkitarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera(...)Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Podaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować bazylią. Smacznego życzą Klaudia, Justyna, Wojtek i Konrad! Wykonanie przepisu: Kondzio i Wojtek Zdjęcia: Klaudia
Mango PapajaPlacek z kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie(...)niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy
Smaczna Pyzaniektóre dzieci nie lubią konsystencji pomidora. Dlatego chcąc pokazać im smak pomidora, zamykamy go w nieco innej postaci. Oczywiście naszym placuszkom smakowo blisko do Włoch. Oj kochamy kuchnię włoską ! Placki pomidorowe 1 pomidor ( /około 140 gramów) 1 jajko 15 listków świeżej bazylii 3/4 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka amarantusa ekspandowanego ( /około 2 gramów(...)drugą stronę. Mamo daj już jednego! Placuszki BLW w wersji warzywnej. Sezon pomidorowy trwa. Korzystajmy razem z naszymi niemowlakami! Bazylia, oregano i pomidory to styl iście włoski! Te placki są łatwe w obsłudze już od pierwszych miesięcy
KrupeczkiPyszne i zdrowe placki pełne warzyw, a w dodatku bezglutenowe, bo używamy mąki z ciecierzycy! Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam Składniki(...)Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę – można formować małe placuszki lub jednego dużego placka – i smażymy do zarumienia z obu stron. Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl