placki - 22990 przepisów (strona:251/1533)

Hucułka 96

Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić w ten sam sposób. Mleka skondendowane ugotować w puszcze przez 2 godziny (można zrobić to np, dzień wcześniej). Jeżeli nie ostygnie - nie otwierać. Masło utrzeć i dodawać ostudzone(...)mleko ciągle mieszając. Posmarować jeden placek masą i przykryć drugim. Smacznego

Zielona Kuchnia
DOMOWA TORTILLA ORKISZOWA 129

ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki ( u mnie takie cienkie to nie wyszły, ale nie miałam siły już wałkować 😉). Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron(...)się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche. Nadzienie: 150 g rukoli 100 g łososia wędzonego 1 szt. awokado sos czosnkowy Wykonanie: Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną. Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie kawałki

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka Apple Pie wg Aeex 112

Thermomixie. 4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. 5. Złączyć je wszystkie w kulę. Rozpłaszczyć na 2 placki, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. 6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę(...)cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać. 9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi, delikatnie je sklejając. 10. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piec

W mojej kuchni
20 przepisów na obiad jesienią! 153

maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki(...)formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo

SMYKWKUCHNI
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM 157

wrześniu, czyli czasie kiedy na polach królują wykopki wszelkiego rodzaju placki, baby czy kartacze pojawiają się częściej. Ale urozmaicam smak tradycyjnych dań różnymi dodatkami, tak jak np zwykłe placki ziemniaczane uszlachetniłam dodatkiem do nich w postaci wędzonego łososia.  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 30 dag łososia wędzonego(...)samo postępujemy z cebulką.  * Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mękę, sól, pieprz, dobrze mieszamy. * NA mocno rozgrzanym oleju smażymy placuszki na rumiano  z obu stron.  *Każdy placek osączamy z nadmiaru tłuszczu. Nakładamyna każdy po łyżeczce śmietany,na to po paseczku łososia. Można dać koperek jeśli ktoś lubi. Można dać tez inne zioła

Z Majeczką w kuchni
Pizza z szynką na spodzie z tortilli 140

pomysł narodził się gdy kupiłam książkę i zobaczyłam pizzę na tortilli. Bardzo mi się to spodobało. Przepis zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 2 placki tortilli pełnoziarnistej 2 plasterki szynki ( pakowana, Morliny ) 65 g sera żółtego light 1 pomidor 40 g pieczarek ½ małego jajka ½ łyżeczki oleju 7 g ketchupu ( 1 łyżeczka ) ½ cebuli ½ opakowania małego(...)pieczenia. Układamy na nim placek tortilli. W kubeczku mieszamy razem ½ jajka i ½ łyżeczki oleju. Doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Masą smarujemy tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę,  pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy

Smaki Ewy
PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZCZAWIEM , BOTWINKĄ I CUKINIĄ 140

Wiem, powiecie - ta to już wszystko miesza ha ah...To prawda , ale z takich domowych eksperymentów wychodzą bardzo smakowo ciekawe dania!.Te placki jak dla mnie , rewelacja .Pełne zdrowych warzyw , które na co dzień nie goszczą w naszej kuchni, zwłaszcza mowa jest o szczawiu.Zrobienie ich zmusiło mnie do wykorzystania produktów od znajomej tak więc efektem wspólnych sił(...)jajka ,posiekaną i uduszoną do miękkości cebulę , mąkę z płatków owsianych  , wymieszać ,przyprawić , dodać posiekany drobno czosnek , jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać olej , smażyć z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy placki gorące ,polane śmietaną i posypane koperkiem .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami 129

podzielić z najbliższymi.  Zakładam kolorowy fartuszek, biorę do ręki mój ulubiony nóż #MyVictorinox i już wiem, że zaraz powstanie coś pysznego czym będę mogła nakarmić wygłodniałą rodzinkę. Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami Składniki dla 3 osób 400g ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400g kurek 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce(...)odciśniętą cukinię, jajko i mąkę ziemniaczaną.  Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę. Kłaść porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać z kwaśną śmietaną i resztą usmażonych  kurek. Przepis bierze udział w konkursie - Zachowaj smak wakacji z Victorinox!  Smacznego

Wiem co jem
PROTEINOWY FIT KOPIEC KRETA 247

gryczaną, masło i śmietanę na jogurt i twaróg chudy, słodką czekoladę na gorzką i gotowe 😉 Nie mam tak małej blaszki, zrobiłam to w formie 22 cm i wyszedł bardziej placek 😅 Dzięki czemu nie było tak dużej zabawy z wyskubywaniem środka😄 Jeśli macie blaszki średnicy 16 wtedy wyjdzie Was typowy kopiec. Mleko i jaja muszą być w temperaturze pokojowej(...)wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta,  aby było czym posypać górę. 3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopt.  (kopiec to do środka, placek

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bagietki czosnkowe 354

ułatwić sobie pracę. Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu: Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek: Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik: Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując go na stolnicy i rozciągając

Opowieści z piekarnika
Placki ziemniaczane 168

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś na obiad była zupa grzybowa z kurkami a na dodatek pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. My lubimy z cukrem a Wy z jakimi dodatkami je zajadacie? Porcja na około 10sztuk placków. Składniki : 3-4 duże ziemniaki 3-4 duże łyżki mąki pszennej(...)Należy pamiętać aby ciasto nakładać na gorący olej.   Jeśli chcemy dolać oleju na patelnię, to wtedy gdy nie mamy na niej aktualnie placków, bo wtedy wchłoną nie rozgrzany jeszcze olej i nie będą smaczne. Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem jako osobne danie obiadowe lub jako dodatek do zup, z kwaśną śmietanką

W garach u Gosi
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 156

już ponad 30 tysięcy! Każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą pizzę na cienkim cieście, inni na grubym. Sycylijczycy i mieszkańcy południowej części Włoch lubią gruby spód ciasta, cienki placek należy do ulubionych przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają tak cienkie spody, że pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc(...)symbolizują barwy narodowe Włoch. Pizza ma swoją historię. Pod koniec XIX wieku Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka z mężem Hubertem. Z tej okazji piekarz i kucharz Raffaelle Esposito przygotował drożdżowy placek  z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i listkami bazylii. Dzisiaj pizza Margherita wypiekana jest oczywiście na całym świecie, podobno jednak najlepiej smakuje właśnie w Neapolu. Pizza to międzynarodowy przysmak. Można

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki 197

Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placki z zielonych ogórków 1027

Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki. Ucieramy na grubych oczkach. Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody. Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody

chleba naszego
Torcik z rabarbarem i truskawkami 106

choć efektownie wyglądało to nie upiekę więcej tego ciasta. Zastanawiałam się czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam z krążkami możecie mieć problem :). Placki oczywiście można upiec tradycyjnie w formie, a następnie przełożyć kremem owocowym i bitą śmietaną. Będzie mniej efektowny ale za to łatwiejszy do zrobienia. Torcik z rabarbarem i truskawkami Ciasto(...)zagotować. Żelatynę i skórkę pomarańczową wymieszać z masą owocową, przestudzić. Pozostałą żelatynę namoczyć, rozpuścić podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, połączyć z żelatyną. Szprycę napełnić śmietaną, na dwóch plackach wycisnąć po trzy koła pozostawiając odstępy, które należy wypełnić masą owocową. Placki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Boki tortu posmarować resztą śmietany, posypać uprażonymi migdałami. Na wierzchu

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania