placki - 22990 przepisów (strona:245/1533)

GRILLOWANA TORTILLA Z KURCZAKIEM I SEREM 115

zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako nadzienie można tu dać tak naprawdę wszystko co tylko chcemy. Potem tylko zagrzać na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Składniki: * 2 placki tortilli * 1 podwójna pierś z kurczaka * 2 solidne garście startego na tarce żółtego sera * 2 łyżki ketchupu * sól do smaku (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam(...)położyć jeden placek tortilli, rozsmarować ketchup, posypać majeranek, rozłożyć równomiernie jedną garść startego żółtego sera, na wierzch wyłożyć podsmażoną pierś z kurczaka, posypać resztą sera i położyć drugi placek tortilli. Smażyć około 3-4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, tak aby tortilla się nie przypaliła. Po tym czasie tortille odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne

Zrób to smacznie
Ciasto półkruche z porzeczkami 323

Ciasto półkruche z porzeczkami to klasyczny placek, na który składają się dwie warstwy ciasta oraz nadzienie owocowe. Kwaskowatość czerwonych porzeczek dobrze współgra ze słodkim smakiem ciasta. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto półkruche z porzeczkami Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 160g masła 150g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 400g czerwonych porzeczek(...)piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia - porzeczki umyć, pozbawić gałązek, wymieszać z mąką ziemniaczaną - na podpieczony spód wyłożyć nadzienie porzeczkowe, wyrównać - schłodzony placek wyłożyć na wierzch nadzienia, papierem do pieczenia do góry, dopiero wtedy zdjąć papier - ciasto docisnąć po bokach do formy, nakłuć widelcem - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 122

słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu są wielką skarbnicą kwasy foliowego, wapnia(...)łyżki cukru kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 1 szczypta cynamonu (solidna) 1 szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 jabłka Ponadto: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać jabłka - uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje

Di gotuje
Placki z borówkami 286

Pachnące słońcem i puszyste placki z borówkami(...)świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. To też idealny przepis na placuszki z borówkami fit dla czteroosobowej rodziny lub wygłodniałej pary :-) Podobne, a jednak zupełnie inne są moje placki z jagodami . Jeśli masz jednak pod ręką tylko banany, to zobacz koniecznie przepis na placki z bananami

AniaGotuje.pl
Placek mięsno-warzywny z patelni 167

jaka jest reakcja. Każdy mówił,”jakie to dobre”. Tak faktycznie jest, mogę polecić, placek jest pyszny. Myślę, że możliwości farszu są duże, wedle naszych upodobań. Podałam placek z sosem czosnkowym. Zapraszam do przepisu:) Składniki Farsz Pół pętka … Czytaj dalej Placek mięsno-warzywny z patelni

gotuj ze mną
Langosz- węgierski placek z Chorizo 124

utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Podawane na rozmaite sposoby. Moje placki podałam z sosem czosnkowym, chorizo i żółtym serem. … Czytaj dalej Langosz- węgierski placek z Chorizo

gotuj ze mną
Wytrawny placek (galette) z botwinką 189

botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 115 g zimnego(...)ciasto nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie masę botwinkową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu. Brzeg ciasta założyć na farsz. Posmarować ciasto śmietaną (opcjonalnie). Gotowy placek zsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 - 50 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złote a farsz się zetnie. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego

Stare Gary
Placki z botwinką, fetą, koprem i dijon 138

mamy dużo botwinki, a zupy mamy już dosyć? Zwłaszcza wtedy, kiedy Babcia obdaruje nas siatką pysznej, świeżej botwinki z przydomowego ogródka? Najlepszym sposobem na wykorzystanie młodych liści jest przygotowanie placków – z dodatkiem fety, koperku i ostrej musztardy dijon. Opcjonalnie można dodać również sezamową pastę tahini. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody(...)młodej botwinki, koper i ząbek czosnku drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Placuszki smażymy na oleju, po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Artykuł Placki z botwinką, fetą, koprem i dijon pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Orzechowiec 107

dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h . Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. Masa : • 250 g orzechów włoskich • 200 g cukru • 1 kostka masła • 1 szklanka wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy(...)gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskamy. Ciasto podajemy następnego dnia

KUCHNIA POLSKA
Tortille po grecku 168

strony. Podgrzane układamy na bawełnianej ścierce i przykrywamy, aby pozostały ciepłe.   Składamy tortille – na spód każdej układamy po liściu lub 2 sałaty (układamy składniki od 1/3 wysokości placka). Na sałatę układamy 2 kawałki kurczaka, następnie równomiernie po 2 kawałki pomidora, odrobinę cebulę, dużą łyżkę sosu tzatziki oraz pokrojone oliwki. Składamy boki tortilli, a następnie składamy dolną część(...)nachodziła minimum do połowy. Aby placki się dobrze trzymały i wygodnie się jadło, możemy zawinąć w papier, serwetkę lub folię aluminiową. Od razu podajemy.     Powrót na górę

Smaczna Strona
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GZIKIEM 145

PLACKI ZIEMNIACZANE; ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1kg.ziemniaków-zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2 jajka 4łyżkimąki 1 duża cebula 1łyżka śmietany sól(...)pieprz, olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`` ziemniaki umyć,obrać,zetrzeć na tarce.połączyć z mąką i jajkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać,dodać startą cebulę oraz 1łyżkę śmietany(placki będą pulchniejsze),ale nie jest to konieczne.na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczana formując placuszki z obu stron na złoty kolor.usmażone placki zdjąć z patelni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki kokosowe z porzeczkami 156

Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :) Przepis na podstawie tego znalezionego w  książce  wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej". Placki kokosowe z porzeczkami 2 jajka 3 łyżki brązowego cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Ukrainka 7097

połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować  piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze 25 x 35 cm, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić(...)wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
babka cytrynowa - bardzo łatwa 122

zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki

Pieprzyć z Fantazją
Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 143

minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek Z wyrobionego ciasta rozwałkować placek o grubości około 0,5cm Rozwałkowany placek położyć na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć na dość dużym ogniu po obu stronach Pomidorki i oliwki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania