placki - 22990 przepisów (strona:227/1533)

Cynamonka drożdżowa - wersja XXL 89

Większą, jasną część dzielimy na pół. Ciasto z cynamonem rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Dwie jasne części również rozwałkowujemy, w ten sam sposób. I składamy drożdżowiaka: Na dno formy kładziemy placek jasny,  posypujemy go równowmiernie łyżką kakao.  Wykładamy placek z cynamonem, wyrównujemy boki,  również posypujemy kakao i wykładamy kolejny jasny placek.  Wyrównujemy do boków

Kronika Piekarnika
Placki jogurtowo-bananowe 116

Dziś kolejny sposób na placki, tym razem pyszne, puszyste placuszki z jogurtem i bananem, czyli mój kolejny sposób na przemycenie banana, bo przecież mój Niejadek nawet nie dotknie ;) Zdrowe, pożywne i w dodatku można je przygotować w kilka chwil. Placki jogurtowo-bananowe Składniki 1)       jogurt naturalny (250g

Na kulinarnym poligonie
Kotlety siekane z piersi kurczaka z mozzarellą 119

pieprzem, wymieszaj łyżką. Na patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką niewielkie siekane kotleciki, lekko rozpłaszczone (1 łyżka masy przypadająca na 1 kotlecika, zbyt duże placki będzie ciężko równomiernie usmażyć). Obsmaż do rumianego, złocistego koloru z obu stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając placuszki na ręczniku papierowym. SMAŻONE PIECZARKI Mini pieczarki umyj w chłodnej(...)rzepakowy. Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wyk\u0142adaj \u0142y\u017ck\u0105 niewielkie siekane kotleciki, lekko rozp\u0142aszczone (1 \u0142y\u017cka masy przypadaj\u0105ca na 1 kotlecika, zbyt du\u017ce placki b\u0119dzie ci\u0119\u017cko r\u00f3wnomiernie usma\u017cy\u0107).","text":"Na patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wyk\u0142adaj \u0142y\u017ck\u0105 niewielkie siekane

ProstePesto.pl
Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem 97

pokojowej na około godzinę.  Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy.  Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą  porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku.  Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy(...)środka.  Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować  pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka. Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy.  Pieczemy około 10 – 15 minut, aż ciasto się zrumieni.  Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy

Tajemnice Smaku
Placki gofrowe 106

Placki gofrowe – pod taką nazwą funkcjonuje u mnie ten przepis w roboczym zeszycie. Chwilę się zastanawiałam nad inną nazwą dla nich, ale szczerze mówiąc nie przychodzi mi nic innego do głowy. No może... Artykuł Placki gofrowe pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 121

środku kopki mąki wydrąż dołek i stopniowo wlewaj gorący płyn. Dłońmi zarabiaj gładkie, elastyczne i jednolite ciasto (uważając przy tym by nie poparzyć się wrzątkiem!). Ciasto rozwałkuj na cienki placek 4 mm grubości. Kieliszkiem wycinaj małe kółka, do środka których nałóż farsz małą łyżeczką. Ciasto złóż na pół i sklej brzegi, zamykając farsz grzybowy szczelnie w środku pierożka. Teraz(...)u0105c przy tym by nie poparzy\u0107 si\u0119 wrz\u0105tkiem!).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/wigilijne-drobne-pierozki-uszka-z-grzybami\/#wpzoom-rcb-direction-step-16044941742004613","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto rozwa\u0142kuj na cienki placek 4 mm grubo\u015bci. Kieliszkiem wycinaj ma\u0142e k\u00f3\u0142ka, do \u015brodka kt\u00f3rych na\u0142\u00f3\u017c farsz ma\u0142\u0105 \u0142y\u017ceczk\u0105. Ciasto z\u0142

ProstePesto.pl
Chaczapuri adżarskie – gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem 106

pokojowej na około godzinę.  Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy.  Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą  porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku.  Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy(...)środka.  Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować  pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka. Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy.  Pieczemy około 10 – 15 minut, aż ciasto się zrumieni.  Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy

Tajemnice Smaku
Quesadilla z naleśników 115

Quesadilla z naleśników Proste danie kuchni meksykańskiej tylko w polskim wydaniu. Oryginalnie jego bazą są placki tortilla (kukurydziane lub pszenne) oraz ser, który topiąc się łączy placki z dodatkami (warto wybrać ser, który łatwo się topi). W mojej wersji proponuję wam użyć naleśników. U nas mamy tradycję smażenia naleśników w sobotę i naprawdę zwykle niezła góra nam wychodzi(...)pietruszki Jak zrobić quesadilla z naleśników : Najpierw paprykę kroimy w cieniutkie piórka, szynkę w paski, ser ścieramy na tarce. Następnie na rozgrzanej, suchej patelni lub na grillu elektrycznym kładziemy placek naleśnika, układamy na nim kawałki szynki, papryki, posypujemy natka pietruszki i serem. Potem przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy. Zaraz potem smażymy ok 5 min z każdej strony. Kroimy w trójkąty

Dorota Smakuje
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 100

obiadu, przy okazji też nie chcę wyrzucać warzyw, to robię frittatę! Jeśli interesują Cię takie właśnie rozwiązania zero waste w kuchni, koniecznie zerknij też na mój przepis na szybkie placki z kaszy gryczanej – w tym przepisie również wykorzystasz warzywa, które wymagają natychmiastowego zużycia. Ja przygotowałam frittatę z ziemniakami , ale możesz wzbogacić swój przepis o inne warzywa. To danie(...)płyn zakrył ziemniaki. Wierzch posypujemy drugą łyżką parmezanu, a następnie przykrywamy całość pokrywką i smażymy 5 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie energicznym ruchem przekładamy powstały placek na talerz (ja po prostu odwracam patelnię nad talerzem, trochę jak naleśniki). Następnie placek z talerza znów delikatnie zsuwamy na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony. Teraz smażymy

Wiszniówka
Smażony ser feta z miodem 109

jest obłędnie pyszne. Dobrej jakości ser feta, usmażony w panierce z dodatkiem płynnego miodu, sałatką z pomidorków i chlebkami pita. Możesz użyć gotowych chlebków lub zrobić na przykład proste placki chlebowe z patelni lub indyjskie chlebki naan . Polecam Wam także: – kotlet serowy – smażony camembert z żurawiną – pieczony ser brie – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone(...)smażenia – 15-20 małych pomidorków – garść świeżych lisków bazylii – oliwa z oliwek wysokiej jakości chlebki pita do podania, ale możesz zastąpić je na przykład prostymi plackami chlebowymi z patelni lub indyjskimi chlebkami naan . PRZYGOTOWANIE: Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj

nietylkopasta.pl
Cynamonowe pancake 123

szklanki cukru dark muscovado,  1/2 łyżki cynamonu,  2 łyżki ciemnego kakao,  4 łyżki mąki. Dodatkowo: syrop klonowy do polania. Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 placków. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól. Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać(...)odłożyć na bok (tak żeby masa nam nie wypływała). Rozgrzać patelnię (cienko przesmarować ją tłuszczem).  Nakładać najpierw po ½ małej chochelki jasnego ciasta (fot.1) , a po chwili na każdym placku wylać spiralkę z ciemnej masy  (fot.2) . Smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Uwaga! Wzorek wykonujemy tylko z jednej strony placka

Świat Domowej Kuchni
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 102

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących 🙂 Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części 🙂 Poniższy przepis na Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki(...)zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 112

lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut). Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół(...)czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki i przełożyć razem z dolnym papierem (górnego się pozbywamy) na blachę do pieczenia. Na środku placka wyłożyć owoce z miski, pozostawiając 5-cio centymetrowy czysty brzeg

Moja Delicja
Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny 116

Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny to świetny pomysł obiad lub imprezową ciepłą przystawkę. Delikatne i soczyste. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z podstawowych składników. Wyśmienicie smakują podane z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża pierś z kurczaka u mnie ok 400 gram 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski 3 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej(...)dużej miski przekładamy włoszczyznę, kurczaka i ser. Dodajemy żółtka, sól, pieprz oraz mąkę. Wstępnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. placki nakładamy łyżką na patelnie lekko je spłaszczając i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na rumiano, po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
Tortilla z kurczakiem i pomidorem 80

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/tortillazkurczakiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/tortillazkurczakiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/tortillazkurczakiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 tortille (mog\u0105 by\u0107 gotowe placki),\r","1 du\u017ca pier\u015b z kurczaka,\r","1 pomidor,\r","1 serek do smarowania o smaku zio\u0142owym lub paprykowym,\r","4 listki sa\u0142aty(...)kurczakiem i pomidorem","recipeCategory":"Uncategorized","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Pier\u015b z kurczaka pokroi\u0107 w kostk\u0119, przyprawi\u0107 i podsma\u017cy\u0107.\r","Na ka\u017cdym placku tortilli rozsmarowa\u0107 serek (z pomini\u0119ciem kraw\u0119dzi).\r","Na \u015brodek (najlepiej formuj\u0105c jedn\u0105 lini\u0119) nasypa\u0107 kurczaka, pomidory pokrojone w cienkie plasterki i porwane

Bardzo Gruby Smok