pieczywo - 17769 przepisów (strona:248/1185)

Zakwas żytni razowy 207

Zakwas przede wszystkim do chlebów żytnich, w tym, a może głównie, razowych. Na przykład typu Borodinsky lub Rossisky. Zakwas jest wyjątkowej mocy, potrafi bardzo wyraźnie pracować

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 261

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą

Grahamka, weka i kajzerka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 233

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 218

Bułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham 217

Wyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 218

Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 327

Anegdota mówi, iż żona jednego z rosyjskich generałów chcąc zagrzać wojska w przeddzień bitwy pod Borodino, upiekła partię bochenków razowego chleba żytniego, dodając nasiona dzikiej kolendry

Grahamka, weka i kajzerka
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 176

  Pierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 203

Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować?  Chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 253

Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 240

Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też

Grahamka, weka i kajzerka
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 363

Jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 198

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo

Grahamka, weka i kajzerka
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 198

Chleb z pszenicy to „pszenny", z jęczmienia to „jęczmienny", z żyta - „żytni", zaś z dodatkiem mąki z gryki nazywamy „gryczanym". Czy zatem chleb z prosem będziemy

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 194

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny

Grahamka, weka i kajzerka