W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki , która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być
Grahamka, weka i kajzerkaKiedy po raz pierwszy zobaczyłem je na zdjęciach, z przecudnej wprost urody spękaniami, wiedziałem, że prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls
Grahamka, weka i kajzerkaChleb rżany - jak to pięknie i dźwięcznie brzmi. Reż to wyraz nie tak dawno jeszcze używany, dzisiaj prawie całkowicie zapomniany. Ocalało tylko pokrewne rżysko. Rżysko to
Grahamka, weka i kajzerkaKiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w
Grahamka, weka i kajzerkaDlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z
Grahamka, weka i kajzerkaPrezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i
Grahamka, weka i kajzerkaRaz na miesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie
Grahamka, weka i kajzerkaOtrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day , i trzeba było upiec coś specjalnego
Grahamka, weka i kajzerkaZ ogromną przyjemnością poprowadzę w listopadzie listę Na zakwasie i na drożdżach , która stała się cykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków
Grahamka, weka i kajzerkaNo i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem
Grahamka, weka i kajzerkaogólnie wiadomo śniadanie to podstawa. Ważne aby było treściwe, dało nam niezłego kopa na cały ciężki dzień i było zdrowe. U nas często rano na stole gości pieczywo Wasa , jest wręcz stworzone do past kanapkowych. Idealnie pasuje do wędliny, jest zdrowsze od białego pieczywa i można je przyjemnie chrupać w ciągu dnia bez obaw o zbędne kalorie. Z całej
Malinowe PocałunkiAromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych mięsnych kuleczek. Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie. Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni. Składniki: (na duży garnek) 6 sporych cebul 400g pieczarek 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sól pieprz słodka papryka ostra papryka(...)dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichceniełatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych(...)nudnością i są przydatne w walce z brakiem apetytu), lek dla układu nerwowego (przeciwdepresyjna, pomagająca walczyć z bezsennością), Szczerze mówiąc zarówno jako sałatka jak i pasta na świeżym pieczywie lub na grzankach, czy jako "farsz" wypełniający pomidory - smakuje genialnie. Trudno nam polecić najlepszą wersję, bo każda odmiana ma w naszym domu swoich "fanów". Choć... jak tak teraz myślimy, to trudno
Wypisz Wymalujznajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji :) U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo, jajko, słodka papryka i ciąąągnąca mozzarella ... pychotka! Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa 2 ząbki czosnku 1 laska chorizo 2 ugotowane jajka ser żółty dobrze topiący się (ja miałam mozzarellę) słodka papryka Wykonanie: Czosnek drobniutko siekamy, zalewamy 2-3 łyżkami oliwy, odstawiamy(...)minut. Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i podsmażamy chwilę na patelni. Pieczywo kroimy z ukosa na kromki. Każdą kromkę smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki jajka i posypujemy słodką papryką. Całość posypujemy serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temp.185st. 10-12 minut. Efekt końcowy
Walijskie Pichcenie