pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:126/249)

Kurczak z rożna 133

przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć(...)folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem

KUCHNIA POLSKA
filet z kurczaka pieczony na warzywach 170

rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy solą morską, pieprzem, doszucamy garść liści bazylii, skrapiamy oliwą(...)delikatnie mieszamy  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego

Cook&Love
karkówka zapiekana po flisacku 138

grubości około 1 cm, smaruję pikantną musztardą, nacieram zmiażdżonym czosnkiem, posypuję majerankiem i solą. Tak przygotowane mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę, układam w naczyniu do zapiekania, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron(...)złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso jest dobrze wypieczone, mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką

babka w formie
schab z rodzynkami 169

się zmieniły i wyszedł w sobotę na obiad. Ładny kawałek schabu około 1,5 kg  nacieramy solą, przyprawami i czosnkiem z olejem 1/2 szkl. Robimy w środku dziurę nożem i faszerujemy. Tak przygotowany w naczyniu wkładamy do pieca. Pieczemy 2 h / 185 st.C. Po wystudzeniu kroimy w plastry i dodajemy do kanapek.  Ja pokroiłem schab na porcje obiadowe(...)dodałem włoszczyznę.  Wstawiłem na 40 min / 180 st. C  do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :)  Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :)  Polecam ! Smacznego

chleba naszego
Aromatyczne żeberka wieprzowe 124

Natrzyj je dokładnie czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie mięso obłóż piórkami cebuli i odstaw na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso wraz całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Możesz dodać także troszkę wody. Rękaw dokładnie zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz przez(...)godziny. Gotowe żeberka podawaj z frytkami lub ziemniakami z wody i dowolną surówką lub mizerią

blog.moje-pasje.info
Kotlety z batata i białej fasoli 153

białej fasoli Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotletów Potrzebujesz: 1 duży upieczony i obrany batat (słodki ziemniak) 1 puszka białej fasoli, odsączona i przepłukana 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 łyżki tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki lub pasty harrisa 2 garści posiekanej zielonej cebulki sól i pieprz do smaku *bułka tarta

Blendman
fasolkowo-warzywne babeczki z czerwonymi pieprzami... 202

tarce grubsze oczka, dać na durszlak i posolić, zostawić na 30 minut, odcisnąć nadmiar soku i dac do fasolki, dodać posiekaną zieleninę, wyciśnięte ząbki czosnku ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dać fasolki z cukinią dodać kucharka, kolorowy i czerowny na grubo zmielony pieprz, tartą bułkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać ręką dodać pokrojone(...)kawałeczki sera żółtego, użyłam morski, wszystko wymieszać 23 sztuki wyszły, do foremek silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół i piec około 40 minut - smakują wybornie i na ciepło i na zimno, z barszczem, śmietaną, sosami jakie się lubi............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 166

odrobiną soli (z tymi dodatkami jest smaczniejsza). Wody do gotowania dajemy drugie tyle, a nawet ciut więcej, aby ją lekko rozgotować. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowaną pietruszkę, ogórki kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą(...)wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia (trzeba dokładnie dociskać, aby nie było pęcherzyków powietrza w masie). Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Rada: składniki można zmielić w maszynce do mięsa, ale i bez tego dobrze się rozsmarowuje

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej. 195

przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek, Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oregano bazylię majeranek i szczyptę chili. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę(...)nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia na chwilę odkryć by listki kapusty przyrumienić. Podawać z sosem pomidorowym. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg na szpinaku z ziemniakami 140

świeżego szpinaku 300 g ziemniaków 2 pomidory pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół pęczka natki pół pęczka koperku kilka listków świeżej bazylii sól pieprz suszone oregano oliwa z oliwek Przygotowanie   Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę(...)niej pokrojone pomidory.   Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie koperkowym 133

Mięso mielone możemy kupić lub samemu zmielić w maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz, len,utartą marchewkę, cebulę drobniutko pokrojoną, wyciśnięty czosnek i wlać wodę. Dobrze wyrobić. Można to zrobić mikserem. Formować małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony(...)koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką. Ja klopsiki podałam z kopytkami, ale można też podać z ziemniakami lub ryżem

harrisa
Ziemniaczano-szpinakowe muffinki (177 kcal) 168

sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą(...)mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli ok. 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 123

łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki-  ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek (dziś pominięty i też wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej(...)marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy

les mirabelles
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 255

pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie z suszonych śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego(...)drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia „na krzyż

OstryKęs
Sałatka drobiowa z liczi 170

mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam z zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie dodałam pokrojoną cebulę(...)szczypiorek. Posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka drobiowa z liczi appeared

mojewypiekiinietylko
Grzyby duszone w piekarniku 165

pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać(...)posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 396

pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie z suszonych śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego(...)drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia „na krzyż

OstryKęs
Steak z rostbefu 228

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu

Wyprawy kulinarne
In the kitchen 142

garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma do pieczenia whish- trzepaczka tongs- szczypce funnet- lejek potatoe masher- tłuczek do ziemniaków nutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszek bottle opener- otwieracz do butelek corkscrew- korkociąg saucepan- sosjerka chopping /cutting board- deska(...)krojenia egg slicer- krajarka do jajek sieve/ strainer- sito colander- durszlak rolling pin- wałek pepper mill- młynek do pieprzu salt (pepper) shakers- solniczka (pieprzniczka) garlic press- rozdrabniacz czosnku pizza cutter- nóż do pizzy canisters- pojemniki kuchenne utensils- przybory kuchenne Ciąg dalszy nastąpi... Źródło obrazków: Internet

bastalena
Kotlety ziemniaczane z brokułami 329

otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety i… w wersji wypasionej obtaczamy w jajku i bułce(...)tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 15 min w 180 stopni. Wszystkie wersje równie smaczne. kotlety ziemniaczane z brokułami

Mama z miasta
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM 217

pieprzu. Na żaroodpornej patelni o średnicy około 21 cm rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia.  Redukujemy płomień, dodajemy chorizo, cebulkę i czosnek. Smażymy mieszając przez około 4 minuty, aż cebulka zmięknie, a kiełbaska dobrze się zrumieni. Dodajemy listki szpinaku i podsmażamy, aż zwiędną(...)Masę jajeczną równą warstwą wlewamy na patelnię. Na wierzchu układamy pomidorki i łyżeczką wykładamy porcje twarożku. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem kroimy w kliny i podajemy gorące

cool and minty
Karkówka z patelni grillowej 163

samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry(...)pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
schab pieczony nadziany morelą 155

wywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami do szaszłyków. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie papryką, polewamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy(...)wkładamy do piekarnika i i pieczemy pod przykryciem przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ziemniaków oraz surówki lub jako przystawka

Domowy Smak Jedzenia
PATATAS BRAVAS 184

mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno

cool and minty
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 129

pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz(...)pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika

Bananowe Pole
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 154

woreczka z marchewką. Wlej olej do warzyw i wrzuć łyżkę masła. Wymieszaj w miseczce lub szklance przyprawy: po pół łyżeczki soli ziołowej, czosnków i pieprzu ziołowego, po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz(...)usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki

Anioszek w kuchni
W jednym naczyniu - paella 121

kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie(...)koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu.   Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut

w mojej kuchni
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 181

które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy(...)przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)  Składniki :  500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać

Codzienne Gotowanie
Gratin Dauphinois 138

Mleko i śmietanę wlać do rondelka, dodać czosnek, szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i tymianek. Powoli podgrzewać mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić gałką muszkatołową. Po ł ow ę ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę ziemniaków i zalać reszta mleka. Wstawić do piekarnika(...)zapiekać przez około godzinę, aż będą miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Co warto grillować – kilka pomysłów 181

przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować ją w czosnku wymieszanym w oliwie z oliwek z pieprzem. Taka grillowana dymka jest wspaniałym dodatkiem wielu sałatek. Może to się wydawać dziwne ale grillowana sałata rzymska albo kapusta będzie miała rzeczywiście wyjątkowy(...)grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Prawdopodobnie każdy z Nas jadł kiedyś pieczone ziemniaki . Ale czy każdy z nas jadł je grillowane? W szczególności polecamy wykorzystać je do sałatki ziemniaczanej. Na pewno zauważymy różnicę w smaku. Pysznym dodatkiem do wielu posiłków jest

naRuszcie
Ziemniaki po szwedzku 13950

czosnkiem czy boczkiem.   Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.   W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!   Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka papryka, olej, oregano. Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce i   nacinamy głęboko co 2-3mm. Ponacinane ziemniaki płuczemy(...)zimnej wodzie ( wypłuczemy wtedy skrobię i plasterki nie będą się sklejały podczas pieczenia). Następnie przy pomocy pędzelka   smarujemy ziemniaki   olejem. Smarujemy również pomiędzy plastrami. Posmarowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką.   Pieczemy ok. 50 min w 200C. Co do pieczenia to trzeba obserwować co się dzieje z ziemniakami. Są odmiany, które

Passion of Cooking
Antica Pasta i sos Bolognese 179

klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia(...)łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa

ladykitchen
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 350

wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz(...)całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą

Moja Delicja
Dorsz w sosie tysiąca wysp 132

widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy  frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól(...)łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki

Gosia gotuje
Rolada drobiowa ze szpinakiem 206

propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;)  Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie(...)Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 160

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej mięso a na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :)zapiekanka mięsno - ziemniaczana

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta farmerska 168

ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków(...)posmarować je olejem. Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku tymianku można zrezygnować. Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 125

Sezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.pl Składniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby. 2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem

Apetyczna babeczka
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 127

inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy(...)winem. Dużo chusteczek do palców i. Smacznego! Kto jadł, wie, kto nie... nie powinien się rozczarować. Ja jeszcze jadłam karczocha z ogniska, dokładnie postępuje się jak przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch

Z Kuchni Do Kuchni