czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu całość obficie posypać startym parmezanem, piec
W Mojej Kuchni Lubięselera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. Składniki: 1 kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę(...)Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPoczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze np. łyżeczką, zostawić ok. 1 cm na brzegach. Połowę wyciętych ziemniaków dodać do farszu. Do ziemniaków włożyć łyżeczkę masła, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej(...)się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Jednak warto się postarać, bo skórka z grilla
Corner With RecipesZiemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez
Moja Galeria Smakupieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek
MarciochaKucharzyczosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą Smacznego
Stare Garypiec około 25-30 minut w 180 °C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami
Ugotowaćczosnek i liść laurowy), a następnie polej nim warzywa. Poziom wlanego mleka powinien znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca
Moja Delicjaczosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec
Czerwień i błękitczosnek, wlać sok z cytryny, dodać zioła, przyprawić do smaku pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami
Przepisy i porady kulinarneMało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki
Lawendowe NieboZapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi kurczaka około 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 duża(...)cebula 3/4 szkl oliwy z oliwek sól, pieprz, 2 łyżeczki rozmarynu 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego czosnku natka pietruszki Wykonanie: Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, sól około 0,5 łyżeczki, pieprz, suszony czosnek, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy. Myjemy podudzia, osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do oliwki z przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy
Smaki Edytyczym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam, wlewam bulion i duszę pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli zajdzie taka(...)potrzeba, by uzupełnić płyn, dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę wędzoną, sól, pieprz. Podaję na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną bądź jęczmienną. SMACZNEGO! * jeśli nie masz wędzonej papryki, to warto ją kupić! Jej smak naprawdę ciężko zastąpić. Niemniej, zamień
W kuchni Karmel-itkiZłociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne ale też i bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej
Ala piecze i gotujegóry. Wstawiamy mięso na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ⁰C i pieczemy kurczaka jeszcze 50 minut – na ostatnie 10-15 minut pieczenia warto włączyć termoobieg który wysuszy skórkę na mięsie. Temperatura mięsa w środku, w najgrubszym miejscu przy kości powinna osiągnąć 75-80⁰C a soki(...)tego, czego nie lubi. Korpus, szyjkę, skrzydełka i wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki. Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée ziemniaczanym – poza zwyczajowym dodaniem masła i mleka doprawiłam je do smaku jasną pastą miso, prażoną cebulką i świeżym szczypiorem. Do skropienia ziemniaków
Karo in the Kitchen