pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:124/249)

Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami 141

octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz z fasolką umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać(...)skropić oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie

Czerwień i błękit
Biała kiełbasa pieczona w piwie 116

żaroodpornego, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość skrapiamy olejem, polewamy piwem, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. na 60 minut. Z tego 40 min. pieczemy pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, nacinamy kiełbasę i ponownie, już odkrytą, dopiekamy przez 20 minut (ma być rumiana). Biała kiełbasa pieczona w piwie może być podana(...)kolację – z pieczywem lub jako danie obiadowe – z ziemniakami i surówką. Kto jadł, ten dobrze zna smaki i nie trzeba go namawiać, aby sobie je przypomnieć. Biała kiełbasa pieczona w piwie „warta jest grzechu”. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Biała kiełbasa pieczona w piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 219

oliwie, dodać czosnek pokrojony w plaseterki i zaraz potem szpinak. Podsmażać do momentu, aż szpinak zwiędnie, posolić i popieprzyć. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Formę posmarować oliwą i na spód wyłożyć ziemniaki pokrojone w plastry (moje mają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i zalać masą jajeczną. Na górę ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków, położyć plasterki sera, skropić(...)oliwą i posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 180 st przez ok 25min- do zarumienienia. Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 227

przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony(...)dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki

Czerwień i błękit
Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami 158

Lubię tego typu dania za to, że wszystko wrzucamy do jednego naczynia i obiad zaraz gotowy. No może nie takie zaraz, bo ponad godzinę jednak trzeba

Sto kolorów kuchni
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 190

francuskiej sałatki z liści mlecza ,  Dressing jogurtowy z czosnkiem i ziołami Składniki: 200 g jogurtu greckiego (zależy nam na gęstym jogurcie) sok z 1/2 cytryny 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2 łyżki posiekanego koperku, mięty lub szczypiorku sól 3 łyżki oliwy Nettare d'Oliva Monini Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu umieść w miseczce i wymieszaj. ➤ Wariacje: Poza ziołami do sosu(...)wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.  Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki:   3 łyżki octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Żurek 207

zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu: 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850) 0,5l przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku kawałek skórki razowego chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki(...)cukru  Przygotowanie:  Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu

Ze smakiem i z pasją
Kurczak pieczony na butelce z piwem 139

składniki : sól ,papryka, curry.......... ) czosnek 5 ząbków ziemniaki 1 kg  KURCZAK NA BUTELCE PIWA - Wykonanie   Kurczaka umyłam dokładnie , oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym .   Z wierzchu natarłam kurczaka  przyprawą dokładnie . Do środka kurczaka włożyłam sprasowany  czosnek   natarłam od środka . Nie nacierajcie z wierzchu bo się spali czosnek , a kurczak straci swój smak . Wstawiłam tak przyprawionego(...)Wstawiłam kurczaka do nagrzanego piekarnika w blaszce głębszej aby spływające piwo i sos nie wypływały . Kurczaka piekłam w temp 180 stopni godzinę i 40 minut . ( 1 KG KURCZAKA 1 GODZINA PIECZENIA ). Kurczak będzie pięknie przyrumieniony dzięki piwu spływającym po nim.  Podczas pieczenia wsypywałam do butelki z piwem odrobinę soli , piwo się pieniło i spływało po kurczaku . Robiłam tak parę

Różowa kuchnia
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 130

gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza . W jej składzie znajdziecie sól morską, czosnek 17%, cukier, bazylię 14,8%, suszoną cebulę, natkę pietruszki 4,1%, imbir(...)rozmaryn 2,1%, koper, liść laurowy i oliwę z oliwek. Idealnie pasuje do śledzia, a zarazem w wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami mojego dania. Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie  mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami 114

miseczce łączymy ze sobą sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki(...)natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut. Od czasu do czasu (np. co 15 minut) możemy uchylić piekarnik i przemieszać warzywa, tak aby wszystkie dobrze się upiekły

Programista w kuchni
Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem, papryką, pieczarkami, w sosie serowym 95

patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy czosnek i pokrojone pieczarki. Smażymy do zrumienienia się grzybów. Pieczarki odkładamy na talerzyk a na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy, dorzucamy paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość smażymy ok 2 minuty. W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, różyczki brokuła, cebule z papryką i pieczarki(...)Posypujemy solą i pieprzem. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok 15 minut-do zrumienienia się sera. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 266

przesmażony czosnek i starty drobno parmezan czy ser Pecorino Romano. Sprawdzi się też naszykowany wg tego przepisu – z dodatkiem drobno posiekanej natki, papryczki chili i cytryny. Kalafiorowy ryż możecie też wykorzystać do swoich ulubionych wytrawnych ryżowych zapiekanek – nie trzeba go wtedy smażyć czy gotować, dodajemy tak, jak jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu(...)zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania.   Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej mylnego. Mimo, że te dwa warzywa są bardzo do siebie podobne, brokuł

Karo in the Kitchen
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 200

małych, młodych ziemniaków 2 cebule 2-3 papryki (czerwone, żółte, fioletowe) 2-3 dojrzałe pomidory (400-500 g) 2 duże główki czosnku łyżeczka soli 50 ml oliwy/oleju roślinnego pęczek pietruszki Przygotowanie: Wszystkie warzywa z wyjątkiem zwykłych pomidorów pokój na w miarę równe kawałki około 2 cm, a główkom czosnku odetnij tylko czubki, tak na wysokości(...)odsłonić ząbki. Umieść wszystko w dużym naczyniu do pieczenia, wlej oliwę, wsyp sól i wymieszaj wszystko najlepiej dłońmi. Umieść czosnek na górze. Piecz w temp. 180-190 C przez 40 minut, możesz w trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż czosnek, wyciśnij ząbki i zblenduj je z pozostawionymi pomidorami oraz natką pietruszki. Wlej

greenscarf
pieczony w mleku kurczak 156

zioło, to dominuje skórka cytryny i czosnek. kurczak pieczony w mleku 1,5 kg cały kurczak, 115 g oliwy (ok. 0,5 szkl.), 1 litr tłustego mleka, 0,5 laski cynamonu, 10 ząbków czosnku, 1 cytryna, 4 gałązki świeżej szałwii, sól i czarny pieprz Przygotuj naczynie do pieczenia na tyle mały, by nie pozostawało wokół kurczaka wolne miejsce(...)wszystkich stron na oliwie. Ptaka zdejmij z patelni, a nadmiar tłuszczu zlej. Na patelnię wlej trochę mleka, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna. Cytryny obierz obieraczką do ziemniaków. Skórkę i pozostałe składniki ułóż w naczynia do pieczenia, na nich połóż kurczaka i wlej mleko. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 st. C. Pod koniec pieczenia

Eksperyment sobotni
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami 132

miseczce łączymy ze sobą sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki(...)natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut. Od czasu do czasu (np. co 15 minut) możemy uchylić piekarnik i przemieszać warzywa, tak aby wszystkie dobrze się upiekły

Programista w kuchni