pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:122/249)

Briami, czyli warzywa z pieca po grecku 543

czubate łyżeczki oregano sól pieprz łyżka siekanych listków świeżej pietruszki Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz(...)doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnych

Smak mojego domu
Kurczak po włosku z ziemniakami! 344

filetów z piersi kurczaka - garść zielonych oliwek - włoska oliwa z oliwek - 1 łyżeczka octu winnego  - bazylia, tymianek, sól, czosnek - utarte w moździerzu z łyżką masła - łyżeczka miodu - łyżeczka musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - młode ziemniaki, masełko tymianek cytrynowy- świeży Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami utartymi w moździerzu, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Musztardę, miód, oliwę(...)oliwek, ocet winny mieszamy zalewamy piersi z kurczaka. Posypujemy pokrojonymi w cieniutkie plasterki oliwkami. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 30 minut. Ziemniaczki gotujemy, okraszamy masłem, posypujemy świeżym tymiankiem! Podajemy z filetami po włosku! Smacznego!!! Zapraszam na Facebooka

SMYKWKUCHNI
Chrupiące żeberka. 145

cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec  pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody(...)Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak

Kulinarny karnet Christophera
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 209

Przygotowanie : Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać. Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć). Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować je olejem(...)posypać solą oraz rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.  Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą. Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią

Ze smakiem i z pasją
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 281

właściwościami I zdrowotnością mięs z grilla- powiem tak - zdrowo, pysznie I dietetycznie :) Polecam Zaczynamy: Składniki: Skrzydełka kurczaka ok 50 ml oliwy ok 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 100%  dobrego humoru Wykonanie: Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej(...)Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je. Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią. Smacznego

Smaki Edyty
JAK ZROBIĆ DOMOWE WARZYWA NA PATELNIĘ? 170

ostatnio. Dzisiaj wykorzystamy jedną z nich! Zakładamy nóż do krojenia warzyw i działamy. WARZYWA NA PATELNIĘ NR 1: - 2 średnie cukinie - 2 szalotki - 4 papryki czerwone - 1 ząbek czosnku Za pomocą urządzenia warzywa kroimy na cieniutkie plasterki. (wybieram nóż do krojenia w plastry i program warzywa na robocie) Warzywa podsmażam na oliwie z oliwek, z dodatkiem soli morskiej i miodu(...)cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ  NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść kukurydzy

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 136

pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać(...)Jeśli nie masz czasu odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kopru włoskiego z cukinią 119

Nie wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów

Ala piecze i gotuje
Barszcz ukraiński 209

fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich(...)zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać

Świat Domowej Kuchni
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 133

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi(...)młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek oliwy  2 plastry masła  150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku posiekać lub rozetrzeć

Wino Francja Kuchnia
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 138

rozgrzanej patelni, rumienimy z obu stron. Dodajemy łyżkę masła, pokrojony w plasterki czosnek i cebulę w pióra. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koper. Doprawiamy solą i pieprzem.  W naczyniu układamy szparagi, posypujemy solą morską, smarujemy oliwą lub masłem by nie wyschły. podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli po ugotowaniu nie są dość słone - dosalamy. smarujemy oliwą(...)masłem.  Pstrągi nadziewamy farszem z cytryn i cebuli. Na wierzchu można ułożyć cytrynę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.  Smacznego

Cook&Love
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 124

oliwek,tylko smarujemy z obu stron. Oprószamy słodką papryką ,czosnkiem,majerankiem i tymiankiem Wedle uznania możemy dodać również  curry o dużej ostrości. Ja tak lubię i swoja połowę posypałam . Myjemy groszek,pomidory i pory. Pomidory kroimy na połówki,oprószamy  pieprzem i solą . Pory wzdłuż na pół. (jak chcemy) Ziemniaki posypujemy również słodką papryka i układamy na blaszkę , brytfannę(...)solimy!!!! Bo juz gotowaliśmy w osolonej wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode

Viola cooks with passion
Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 128

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu(...)stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić

Zielona Kuchnia
Łosoś pieczony w folii 154

nacieramy oliwą z oliwek. Następnie łososia przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z pieczonymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami

kulinarne odsłony pati
Mizeria 157

jogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując(...)mizerii cukrem, tak jak ja dziś - akurat cukrem pudrem, nieduża ilość, jest w sam raz. Mizeria wspaniale smakuje z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiem. Kotlety wraz z ziemniakami, w sezonie z młodymi ziemniakami w towarzystwie świeżego koperku bardzo chętnie i często widziane na naszym rodzinnym stole:) Domowo, tradycyjnie, bez kombinowania, sprawdzona kuchnia Babci zawsze się sprawdzi. Jeśli

Zasmakuj Kuchni