ostatnio. Dzisiaj wykorzystamy jedną z nich! Zakładamy nóż do krojenia warzyw i działamy. WARZYWA NA PATELNIĘ NR 1: - 2 średnie cukinie - 2 szalotki - 4 papryki czerwone - 1 ząbek czosnku Za pomocą urządzenia warzywa kroimy na cieniutkie plasterki. (wybieram nóż do krojenia w plastry i program warzywa na robocie) Warzywa podsmażam na oliwie z oliwek, z dodatkiem soli morskiej i miodu(...)cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść kukurydzy
SMYKWKUCHNIpieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać(...)Jeśli nie masz czasu odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego
Zasmakuj KuchniNie wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów
Ala piecze i gotujefasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich(...)zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać
Świat Domowej KuchniKotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce. Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych. Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi(...)młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz 1 szczypta zmielonego kuminu 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek oliwy 2 plastry masła 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku posiekać lub rozetrzeć
Wino Francja Kuchniarozgrzanej patelni, rumienimy z obu stron. Dodajemy łyżkę masła, pokrojony w plasterki czosnek i cebulę w pióra. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koper. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu układamy szparagi, posypujemy solą morską, smarujemy oliwą lub masłem by nie wyschły. podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli po ugotowaniu nie są dość słone - dosalamy. smarujemy oliwą(...)masłem. Pstrągi nadziewamy farszem z cytryn i cebuli. Na wierzchu można ułożyć cytrynę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Smacznego
Cook&Loveoliwek,tylko smarujemy z obu stron. Oprószamy słodką papryką ,czosnkiem,majerankiem i tymiankiem Wedle uznania możemy dodać również curry o dużej ostrości. Ja tak lubię i swoja połowę posypałam . Myjemy groszek,pomidory i pory. Pomidory kroimy na połówki,oprószamy pieprzem i solą . Pory wzdłuż na pół. (jak chcemy) Ziemniaki posypujemy również słodką papryka i układamy na blaszkę , brytfannę(...)solimy!!!! Bo juz gotowaliśmy w osolonej wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode
Viola cooks with passionNiektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu(...)stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić
Zielona Kuchnianacieramy oliwą z oliwek. Następnie łososia przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z pieczonymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami
kulinarne odsłony patijogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując(...)mizerii cukrem, tak jak ja dziś - akurat cukrem pudrem, nieduża ilość, jest w sam raz. Mizeria wspaniale smakuje z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiem. Kotlety wraz z ziemniakami, w sezonie z młodymi ziemniakami w towarzystwie świeżego koperku bardzo chętnie i często widziane na naszym rodzinnym stole:) Domowo, tradycyjnie, bez kombinowania, sprawdzona kuchnia Babci zawsze się sprawdzi. Jeśli
Zasmakuj Kuchnilekko zrumienić. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika(...)temperaturę ustawić na 170 stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :) Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia, bo jego zawartość została pochłonięta po wyjęciu z piekarnika. Te większe czekało na ostygnięcie i "sesję zdjęciową
Gosia gotujeoliwek,tylko smarujemy z obu stron. Oprószamy słodką papryką ,czosnkiem,majerankiem i tymiankiem Wedle uznania możemy dodać również curry o dużej ostrości. Ja tak lubię i swoja połowę posypałam . Myjemy groszek,pomidory i pory. Pomidory kroimy na połówki,oprószamy pieprzem i solą . Pory wzdłuż na pół. (jak chcemy) Ziemniaki posypujemy również słodką papryka i układamy na blaszkę , brytfannę(...)solimy!!!! Bo juz gotowaliśmy w osolonej wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode
Viola cooks with passioncheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy, smażymy dopóki mięso nie straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko. Odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki oprócz sera(...)Mieszamy intensywnie na gładką masę. Na koniec dodajemy ser. Jeszcze raz mieszamy. Mięso mieszamy ze śmietaną i przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je warstwa pure ziemniaczanego. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C by wierzch się zrumienił
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam. SKŁADNIKI : 2 litry wody włoszczyzna 1 pęczek 2 ziemniaki(...)boczku wędzonego 20 dkg kiełbasy wędzonej 30 dkg kiełbasy białej 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz(...)dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny