pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:115/249)

PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 167

kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI(...)MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził, że smakują jak frytki! ) – pycha! Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami

Ostra na Słodko
Zapiekanka z łososiem 229

Właściwie to łososia lubię pod każdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na

UgotujmyTo.pl
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 273

pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na  kolację i  kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 196

hamburgerów chcieliśmy zjeść pyszne pieczone frytki, było wiadomo, że będziemy odpalali piekarnik. Zawsze, gdy to robimy, zależy nam na jak najlepszym jego wykorzystaniu, by nie marnować energii elektrycznej. Sprawdzamy więc, które z innych dań na tydzień będzie wymagało pieczenia (często chodzi tylko o jakieś półprodukty do niego) i staramy się upiec „kilka pieczeni na jednym ogniu(...)razem z frytkami do burgerów do pieca wrzuciliśmy bataty, czyli słodkie ziemniaki, buraczki i brukselkę – potrzebne do sałatki 3xB. Ekonomiczne pieczenie warzyw jest bardzo proste, trzeba tylko wiedzieć, ile które powinny poleżeć w piecu i dorzucać je do środka w odpowiednim momencie – tak by finalnie wyciągnąć wszystkie razem. Tym razem jako pierwsze do nagrzanego na 180 stopni

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

hamburgerów chcieliśmy zjeść pyszne pieczone frytki, było wiadomo, że będziemy odpalali piekarnik. Zawsze, gdy to robimy, zależy nam na jak najlepszym jego wykorzystaniu, by nie marnować energii elektrycznej. Sprawdzamy więc, które z innych dań na tydzień będzie wymagało pieczenia (często chodzi tylko o jakieś półprodukty do niego) i staramy się upiec „kilka pieczeni na jednym ogniu(...)razem z frytkami do burgerów do pieca wrzuciliśmy bataty, czyli słodkie ziemniaki, buraczki i brukselkę – potrzebne do sałatki 3xB. Ekonomiczne pieczenie warzyw jest bardzo proste, trzeba tylko wiedzieć, ile które powinny poleżeć w piecu i dorzucać je do środka w odpowiednim momencie – tak by finalnie wyciągnąć wszystkie razem. Tym razem jako pierwsze do nagrzanego na 180 stopni

Niedzielny kucharz
Kurczak na czerwono 206

grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut, następnie odkryć kawałki kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i bez przykrycia piec przez kolejne 10 minut, aż skórka na każdym kawałku ładnie się przypiecze. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Kawałki kurczaka można także piec od razu po wymieszaniu ze składnikami marynaty(...)Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Przygotowany w ten sposób drób nie wymaga dużego nakładu pracy i składników. Źródło

Gospodyni Miejska
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 161

kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu(...)czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków

Karo in the Kitchen
ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI 169

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 10 większych ziemniaków, 40 dag pieczarek, kawałek kiełbasy, 2

JejKuchnia
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 198

skrapiamy sokiem z cytryny.  Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut. Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania(...)wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy , by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki.  Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut. Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać

Zakręcony Widelec
Combry jagnięce w winnej marynacie 147

małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy(...)stron, tak by nabrało kolorów, a następnie wykańczamy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 min. Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny

Spektrum Smaku
Kaczka w sosie... z pianką ziemniaczaną i mango 157

filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki powideł śliwkowych(...)ogniu. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - włożyć do pieca na 10-15 min w 150 st C. Po wyciągnięciu dać kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy. ocet ryżowy, limonkę.. Doprawić do smaku solą, imbirem i na końcu dodać miód. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Przecisnąć przez praskę. Wymieszać

Gaździnka warzy
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 151

prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra(...)jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka otarta z pigwy, 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

SzczyptaSmaQ
Udka z oliwkami 107

rozgniecione ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona i ostra, lubczyk wg uznania olej PRZYGOTOWANIE: Umyte mięso układam w naczyniu do pieczenia. Polewam niewielką ilością oleju, przyprawiam, nacieram czosnkiem, wlewam śmietankę. Odkładam na godzinę – dwie do lodówki przykryte folią. Piekarnik nagrzewam do 180 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Piekę skórą do góry na środkowej półce(...)godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam. Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Fritata z ziemniakami, szpinakiem, pomidorem i fetą 102

czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak łączymy z jogurtem. 5. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno pokrojone w plastry ziemniaki i przygotowany szpinak. 6. Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki. 7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak. 8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą. 9. Fritatę pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki czosnkowe. 165

czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej,  zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka,  to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy. Następnie pieczemy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania