pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:118/249)

Ziemniaki ze szpinakiem 144

Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze np. łyżeczką, zostawić ok. 1 cm na brzegach. Połowę wyciętych ziemniaków dodać do farszu. Do ziemniaków włożyć łyżeczkę masła, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej(...)się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Jednak warto się postarać, bo skórka z grilla

Corner With Recipes
Pieczone warzywa 198

Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez

Moja Galeria Smaku
Barszcz ukraiński 181

pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek

MarciochaKucharzy
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 226

czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów.  Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej.  Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą Smacznego

Stare Gary
Łosoś podany na szpinaku 180

piec około 25-30 minut w 180 °C  (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami

Ugotować
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 207

czosnek i liść laurowy), a następnie polej nim warzywa. Poziom wlanego mleka powinien znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca

Moja Delicja
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 220

czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec

Czerwień i błękit
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 148

czosnek, wlać sok z cytryny, dodać zioła, przyprawić do smaku pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekane ziemniaczki 190

Mało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki

Lawendowe Niebo
Kurczak pieczony w warzywach 336

Zapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi kurczaka około 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 duża(...)cebula 3/4 szkl oliwy z oliwek sól, pieprz, 2 łyżeczki rozmarynu 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego czosnku natka pietruszki Wykonanie: Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, sól około 0,5 łyżeczki, pieprz, suszony czosnek, przeciskamy czosnek przez praskę.  Mieszamy. Myjemy podudzia, osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do oliwki z przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy

Smaki Edyty
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 211

czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym  Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam,  wlewam bulion i duszę pod przykryciem,  aż warzywa nieco zmiękną.  Jeśli zajdzie taka(...)potrzeba, by uzupełnić płyn,  dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę wędzoną, sól, pieprz. Podaję na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną bądź jęczmienną. SMACZNEGO! * jeśli nie masz wędzonej papryki, to warto ją kupić! Jej smak naprawdę ciężko zastąpić. Niemniej, zamień

W kuchni Karmel-itki
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 340

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej

Ala piecze i gotuje
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 248

góry. Wstawiamy mięso na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ⁰C i pieczemy kurczaka jeszcze 50 minut – na ostatnie 10-15 minut pieczenia warto włączyć termoobieg który wysuszy skórkę na mięsie. Temperatura mięsa w środku, w najgrubszym miejscu przy kości powinna osiągnąć 75-80⁰C a soki(...)tego, czego nie lubi. Korpus, szyjkę, skrzydełka i wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki.   Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée ziemniaczanym – poza zwyczajowym dodaniem masła i mleka doprawiłam je do smaku jasną pastą miso, prażoną cebulką i świeżym szczypiorem. Do skropienia ziemniaków

Karo in the Kitchen
Kreolski kurczak , pomysł na obiad 440

się go zaserwuje , pychota .. mniam Składniki : 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 1 papryka czerwona grubościenna 1 mała cukinia 2 – 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory , najlepiej mięsiste , malinowe 1 główka czosnku 2 łyżki papryki słodkiej , mielonej wędzonej 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej 1 łyżka miodu sól do smaku 1/2 szklanki wody olej rzepakowy Kurczaka płukamy , oczyszczamy(...)papryki , 1 łyżeczką ostrej papryki i miodem . Warzywa obieramy i kroimy w kawałki równej wielkości . Mieszamy z całymi , obranymi ząbkami czosnku , 2 łyżeczkami ostrej papryki , 3 łyżkami oleju i solą do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na blaszce do pieczenia , wlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzchu kładziemy kurczaka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C . Pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 534

skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A  upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak z wolnego wybiegu kilka sporych ziemniaków 1 łyżka oliwy tymianek sól tandoori masala Sposób przygotowania: Kurczaka umyć i osuszyć(...)minut pusty, przykryty garnek, by się rozgrzał.  W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki, przełożyć do miski, posypać solą i tymiankiem i wymieszać. Gdy garnek będzie już gorący, przełożyć do niego kurczaka, obłożyć przygotowanymi wcześniej ziemniakami, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut

W SMAK

Proponowane wyszukiwania