łyżeczka sosu sojowego 3-4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekani i zmiażdżone ) Sposób wykonania : W ymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i natrzyj ją dokładnie wszystkie pałki z kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut(...)temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnesery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera). Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z sosem - mieszamy. Gotowym sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do garnka i lekko obgotowujemy (5 min. od zagotowania wody). Wrzucamy do miski(...)łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy na talerzach i delektujemy się jego górskim smakiem
Alutka-Gotujeczosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki
karmelowyczosnku 1 łyżka majeranku 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce. Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez ok. 2h. Po upieczeniu przestudzić(...)żeby było lepiej kroić. Podawać na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpieczone ziemniaki Ziemniaki w naszej kuchni z reguły stanowią "żelazny" dodatek do wielu potraw. Dziś przygotuję je w sposób, pozwalający wydobyć z nich głębię smaku. Wtedy do obiadu zamiast poczciwego kartofla, podamy okraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka. składniki dla czterech osób 8 dużych ziemniaków 1/2 kostki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu(...)łyżeczki soli szczypta suszonego czosnku ( lub posiekany ząbek świeżego czosnku) szczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy
Miód i pieprzzamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy kus kus dodałam(...)szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim
potrawyregionalneczosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec
Moja Galeria Smakuinnym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej
mojewypiekiinietylkoczosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj mięso na co najmniej 12 godzin. Włożyć do parowaru na tacce do sosu. Parować około 40 - 45 minut. Podawać z warzywami lub ziemniakami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki:Kurczak8 podudzi z kurczaka150 g plastrów wędzonego boczku100 ml rumu3-4 łyżki miodu2 limonkiświeża szałwia1 ostra papryczka chilli4 cebulki dymki400 g marchewki3-4 ząbki czosnkuoliwa
Smakowity Blog Kulinarnyrównie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki(...)łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą(...)pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak) 250 g. fasoli Piękny Jaś 250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego(...)tłuszczu w żeliwnym garnku. Wyjęłam je i zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Dodałam posiekane ząbki czosnku. Wymieszałam ponownie z mięsem. Dodałam przyprawy i starłam gałkę muszkatołową. Kolejno wrzucałam do żeliwnego garnka: plasterki marchewki, pokrojone w większe kawałki ziemniaki, fasolę i ciecierzycę. Ponownie dosypałam przyprawy. Wlałam kawałki pomidorów wraz z przecierem . To jest mój pomysł
potrawyregionalnebrytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu 2 - 2,5 łyżeczki soli 3 jajka(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Na ziemniaki wyłożyć mięso mielone i wyrównać, a na nim pół porcji sera pokrojonego w plastry. Wszystkie warstwy rozkładać w miarę równomiernie, aby w tym samym czasie się upiekły. Następnie poukładać pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła i zalać roztrzepanymi z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą jajkami. Na brokuła wyłożyć pozostałe ziemniaki i oprószyć kminkiem, pieprzem
Kuchcik gotujeSkładniki 1 kg schabu b/k cebula butelka jasnego piwa sól, pieprz ostra, słodka, wędzona papryka estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek 3-4 ząbki czosnku 2-4 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 średnie marchewki łyżka miodu ok 100 ml bulionu lub wody Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według(...)cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować) Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.. Smacznego
Gaździnka warzy