pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:120/249)

Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 512

skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A  upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak z wolnego wybiegu kilka sporych ziemniaków 1 łyżka oliwy tymianek sól tandoori masala Sposób przygotowania: Kurczaka umyć i osuszyć(...)minut pusty, przykryty garnek, by się rozgrzał.  W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki, przełożyć do miski, posypać solą i tymiankiem i wymieszać. Gdy garnek będzie już gorący, przełożyć do niego kurczaka, obłożyć przygotowanymi wcześniej ziemniakami, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut

W SMAK
PIECZONE ZIEMNIACZKI 137

PIECZONE ZIEMNIACZKI Wolę pieczone niż gotowane-dlatego dosyć często goszczą na moim stole. Lepiej kupic duże. Jak są młode wystarczyć je umyć

potrawyregionalne
Babka ziemniaczana 240

czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy je razem z  cebulą na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy(...)Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mieszamy. Przekładamy masę do dwóch kek sówek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 50-60 minut. Podajemy na ciepło ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub wspomnianym wcześniej sosem kurkowym. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.wypiekibeaty.com.pl

Czerwona Porzeczka
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 202

Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś(...)posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej

Codziennik Kuchenny
Pałki z kurczaka z miodem. 161

łyżeczka sosu sojowego 3-4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekani i zmiażdżone ) Sposób wykonania :   W ymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i natrzyj ją dokładnie wszystkie pałki z kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut(...)temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami 180

sery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera). Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z sosem - mieszamy. Gotowym sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do garnka i lekko obgotowujemy (5 min. od zagotowania wody). Wrzucamy do miski(...)łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy na talerzach i delektujemy się jego górskim smakiem

Alutka-Gotuje
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 202

czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki

karmelowy
SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ 117

czosnku 1 łyżka majeranku 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce. Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez ok. 2h. Po upieczeniu przestudzić(...)żeby było lepiej kroić. Podawać na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
pieczone ziołowe ziemniaki 129

pieczone ziemniaki Ziemniaki w naszej kuchni z reguły stanowią "żelazny" dodatek do wielu potraw. Dziś przygotuję je w sposób, pozwalający wydobyć z nich głębię smaku. Wtedy do obiadu zamiast poczciwego kartofla, podamy okraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka. składniki dla czterech osób 8 dużych ziemniaków 1/2 kostki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu(...)łyżeczki soli szczypta suszonego czosnku ( lub posiekany ząbek świeżego czosnku)  szczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku  dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy

Miód i pieprz
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 190

zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy  kus kus dodałam(...)szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub  sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim

potrawyregionalne
Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 186

czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec

Moja Galeria Smaku
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 159

innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej

mojewypiekiinietylko
Pomarańczowy kurczak z parowaru 189

czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj mięso na co najmniej 12 godzin. Włożyć do parowaru na tacce do sosu. Parować około 40 - 45 minut. Podawać z warzywami lub ziemniakami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 354

Składniki:Kurczak8 podudzi z kurczaka150 g plastrów wędzonego boczku100 ml rumu3-4 łyżki miodu2 limonkiświeża szałwia1 ostra papryczka chilli4 cebulki dymki400 g marchewki3-4 ząbki czosnkuoliwa

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 143

równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki(...)łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania