wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz(...)całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą
Moja Delicjawidokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól(...)łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki
Gosia gotujepropozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie(...)Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać
Krakowskie smaki AniZmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej mięso a na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :)zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Bon Appetit Małgorzatyząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków(...)posmarować je olejem. Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku tymianku można zrezygnować. Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.pl Składniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby. 2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem
Apetyczna babeczkainna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy(...)winem. Dużo chusteczek do palców i. Smacznego! Kto jadł, wie, kto nie... nie powinien się rozczarować. Ja jeszcze jadłam karczocha z ogniska, dokładnie postępuje się jak przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch
Z Kuchni Do Kuchniolej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około 5-6 minut. Dodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać(...)śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż boki zapiekanki będą rumiane. (czas pieczenia około 25-30 minut) Po wyjęciu posypać posiekanym koperkiem. puree z mięsem -zapiekanka
O kuchni z uczuciemprzekładamy na sito, solimy i zostawiamy na około 10 minut do odsączenia - dalej ogórki dokładnie odciskamy w rękach z nadmiaru wody. Krok 2. W miseczce łączymy starte ogórki, posiekany czosnek, jogurt naturalny, posiekany koperek, miętę, sok z cytryny oraz oliwę, wszystko mieszamy i doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. Sos tzatziki do czego? Czasami niektórzy z nas zastanawiają(...)kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem domowego sosu tzatziki: Szaszłyki na ostro na grilla z sosem tzatziki surówka z sałaty, pomidorami koktajlowymi i fetą z sosem tzatziki pieczone ziemniaki z sosem tzatziki żeberka z grilla z sosem tzatziki sałata rzymska z sosem tzatziki sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Smacznego :) Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskazagotować. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki i brukiew gotować powoli przez kilkanaście minut, do czasu aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, chwilę gotować. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym(...)sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego
Codzienne Gotowaniepraskę ząbkami czosnku, kurkumą i papryką. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem. Żeberka(...)coli możemy podać z kaszą pęczak , ziemniakami z wody albo frytkami. Jako surówka doskonale do tego dania sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:) Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka. Smacznego! Post Żeberka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam. Ziemniaki dokładnie marynuję. Następnie obieram cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków. Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam(...)łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkidodać czosnek, starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość smażyć tak długo, aż warzywa będą lekko miękkie. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem (dosyć mocno) i smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor. Na sam koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz(...)pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki. *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec wlać szklankę wywaru. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Przygotowywanie farszu Po lewej: ułożenie
Ugotowaćplasterki 1 plasterek cytryny, bez skóry sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1 średni pomidor ½ czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać(...)resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min. Artykuł FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy