pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:128/249)

Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 255

kilka minut, co jakiś czas mieszając. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i smażymy razem, do czasu aż czosnek straci ostry zapach. Jeszcze raz odciskamy ziemniaki i dodajemy je na patelnię. Wlewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu – dobrze usmażone ziemniaki nie będą surowe tylko odrobinę brzydkie – powinny się zrobić szare, bardzo lepkie i szkliste.   Smażymy przez(...)wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli NADZIENIE 1 kg ziemniaków typu B lub C (więcej o typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka

Karo in the Kitchen
Gozleme ze szpinakiem, fetą i mozzarellą 214

nadziewany chlebek, który jest popularną przekąską w Turcji i z stamtąd też się wywodzi. Tradycyjnie jest on pieczony na dużej kracie, ale można ją z powodzeniem zastąpić zwykłą teflonową patelnią. Polecam, bo jest rewelacyjny w smaku! Klasycznym nadzieniem gozleme są tłuczone ziemniaki z kozim lub owczym serem. U mnie wersja zmieniona, ale myślę, że ta tradycyjna również pojawi się(...)świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np Wrocławskiej) 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka Na nadzienie: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 270 g sera słonego półtłustego lub fety 2 kulki mozzarelli (2x125g) pieprz, oregano WYKONANIE Do letniej wody dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i wymieszać, tak aby drożdże

Passions hobbies life
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 189

przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak.  Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy(...)niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku Potrzebujesz: 2 duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kiełbasą 173

szkliste. Dodać czosnek przeciśn ięty przez praskę i dusić do miękkości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć 1/3 ziemniaków. Następnie połowę brokuła, połowę kiełbasy, połowę pora z cebulą. Posypać 1/3 startego żółtego sera, a na to wyłożyć ponownie 1/3 ziemniaków, drugą połowę brokuła, kiełbasy i pora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować(...)jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności
Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku 190

pieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie. Płaty posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby. Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę(...)włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.  Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika. Smacznego

Smak mojego domu
Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem 213

cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które(...)wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj.  Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.  Smacznego

Niezły Młynek
Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami 262

wersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie sprawdzi się na lunch lub dodatek do obiadu.  Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami Składniki: 2 duże bataty  2 średnie(...)marchewki 2 średnie pietruszki 100 g suchej kaszy gryczanej  pęczek szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu 1 łyżeczka tahini pieprz, sól Przygotowan ie: Przygotuj marynatę dodając do miski sos sojowy, syrop klonowy, olej, wodę oraz pieprz i czosnek.  Marchewkę

wegujemy
Żeberka pieczone 221

używam Knorr czerwona ) czosnek olej Przyprawy mieszam ze sobą w miseczce. Żeberka dokładnie myję, następnie dzielę na porcje. Układam na talerzu i nacieram dokładnie przyprawami. Odstawiam na kilka godzin. Po tym czasie żeberka obsmażam starannie na oleju, z obu stron na rumiano.  Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i  40 minut(...)Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu

Takie tam pichcenie
Kotleciki z karpia 168

czosnkiem. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny, po łyżce mąki kukurydzianej i bułki tartej oraz sól i pieprz. Wyrabiamy gładką masę, z której formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym(...)sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce

Trzeci talerz
Izmir Kofte 183

Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć(...)usmażone kofty. Sos:   Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Fabryka pomysłów
Krem z brokułów 155

każdego głodomora.       Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.   Brokuła myjemy i   dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie warzywa(...)miękkości.   Jak już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu. Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią. Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką

Passion of Cooking
Witam robaczki moje drogie . 330

czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi  zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy(...)około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam  taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek  zrobilam duszone warzywa

PychaDania
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 172

część porcji jarmużu i plasterki czosnku. Posypać częścią sera i powtórzyć warstwy, pozostawiając trochę sera do posypania z wierzchu. Kremówkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zalać całość. Na koniec posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez ok. 25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego(...)złotego koloru.  Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie na stronach KUKBUK -a - klik W imieniu niezwykłego miejsca, jakim jest Pracownia Manualna i swoim zapraszam na warsztaty kulinarne, które poprowadzę w pięknych wnętrzach Pracowni  w Józefowie k/Warszawy.  To pierwsze z serii palety kolorowych warsztatów

KUCHARNIA
Żeberka wieprzowe duszone. 290

łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć mięso. Przyrumienić z każdej strony. Podlać mięso(...)miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać  mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami

O kuchni z uczuciem
S... Szpinak&Szparagi! 193

papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego

Kitchens Alphabet