150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę(...)jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniszybko! I miły odpoczynek oraz regeneracja sił przed kolejnym tygodniem pracy. Więc co proponuję na dzisiaj ? Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min. W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest(...)ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do kurczaka bez konserwantów np. Prymat sól pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało można zrobić więcej nacięć w innych częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski
Justa próbuje gotować150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę(...)jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchnipieczone (np. Hasselback ), smażone czy gotowane! :) Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie. Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować. Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami! :) 4 porcje: * młode ziemniaki(...)marchewka- 4 duże szt. * szynka szwarcwaldzka- 80 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok (z ćwiartki) i skórka (z całej 1 szt.) * oliwa z oliwek- 1 łyżka * świeże oregano- spora ilość * sól, pieprz- do smaku Zagotować wodę z solą. Ziemniaki dobrze wyszorować (jeżeli nie lubicie skórki, to należy obrać. Większe przekroić na pół, małe zostawić w całości) i włożyć do gotującej
Kraina Miodem Płynącamiseczki, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i czterema sosu sojowego, odstawić na kilka godzin. Przystępując do smażenia podgrzać oliwę na patelni razem z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, ostrą papryczkę, posiekany rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć, przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą(...)najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego
Wino Francja KuchniaZapraszam :) Składniki : około 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki maki zwykłej pieprz, szczypta chili sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami 1,5 szklanki startego parmezanu forma do tarty o średnicy 26 cm Wykonanie : Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebulę obrać(...)także zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić do smaku według uznania.Tartę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ziemniaczaną, podpiekać w temperaturze 180 stopni oko 20 minut następnie wyjąć z piekarnika, z salami zrobić różyczki i delikatnie powtykać w ziemniaki, wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze około 30/35 minut. Podawać z dresingiem
Sama słodycz i szczypta chiliczosnku odrobina białego wina kaszka kukurydziana do obtaczania Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować. Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto(...)Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. My zjedliśmy z ketchupem
AZgotuj!cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać. Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały). Na ziemniaki wyłożyć(...)podsmażone pieczarki. Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm. Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać. Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron
Nie tylko w kuchniosuszyć i posolić. Patelnię dobrze rozgrzać i wlać jedną łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, przez około 3 – 4 minuty, w połowie smażenia dodać zgnieciony czosnek i całość zrumienić. Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz(...)krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka z ziemniakami . Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawykurczaka: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, papryka wędzona, pieprz kolorowy, sól, bazylia ziemniaki do ziemniaków: (2 łyżki oliwy, tymianek, rozmaryn) Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje. Składniki na marynatę łączymy ze sobą i wylewamy na kurczaka. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół albo w ćwiartki(...)jeśli są duże. Mieszamy z oliwą, tymiankiem i rozmarynem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a nim układamy ziemniaki. Pieczemy pod przykryciem ok 45 min w temp 180 C, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 15 min, aby się składniki ładnie zarumieniły
e-PrzepisyKulinarnepapryki w proszku) 1. Kotlety lekko zbić tłuczkiem do mięsa ( wystarczą 3-4 lekkie uderzenia z każdej strony). Rozgrzać masło na patelni i na rozgrzany wrzucić posiekane chili i czosnek. Na to położyć mięso i smażyć po 5 minut z każdej strony. 2. Podlać winem i śmietanką, gotować kolejne 6-7 minut, aż sos się lekko zredukuje. Podawać polane sosem(...)książeczce pt.: "Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały
Kuchnia Prezydentowejnatka pietruszki W pierwszej kolejności gotujemy grzybki. Na oliwie podsmażamy szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki w łupinach gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz). Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy pomidor z puszki, plaster sera pleśniowego, na wierzch kładziemy grzybek(...)oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut. ziemniaki ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód(...)wzmaga apetyt. - Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten." Kupisz ją tutaj: kliknij Czosnek Niedźwiedzi "Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Działanie: - Posiada podobne własności, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. - Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega
Wypisz Wymalujchwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię i smażyłam przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie(...)opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi. Wysuszone rozłożyłam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Całość oprószyłam startym żółtym serem. Piekłam przez ok. 30- 40 min. do zarumienienia
bastalenakostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków. Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów