ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła - 50 g mąki - 300 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki na 4 osoby. Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć
Kuchenne Wariacjeposypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką
Wanilia i Kardamonskładniki (3 - 4 porcje) ok 500 g polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża cebula ziemniaki - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę umyć, oczyścić(...)błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu
Stare Garyodsączamy. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka papryką. Wstawiamy(...)temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut. Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy po plasterku masła. Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła. Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem jogurtu. Smacznego
Maminek kulinarnyTradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2
kgwjanczewoskórką) 10 patyczków do szaszłyków 2 łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki oregano dwie łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki nabiłam na patyczki do szaszłyków i ponacinałam w cienkie plasterki (obracając patyk z ziemniakiem i nacinając pod niewielkim kątem, tak jak w filmiku zamieszczonym w blogu podanym powyżej). Ziemniaki posmarowałam dokładnie oliwą (przy użyciu pędzelka). Wszystkie(...)przyprawy dokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym
Kulinarny Pamiętnikdużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok(...)piekarnika a potem z naczynia. Powstały z pieczenia sos najlepiej jest potraktować blenderem aby rozdrobnić cebulę i grzyby. I już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa
Kulinarna Patilogiapączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo(...)gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję wszystkie przyprawy prócz soli. Całość smażę przez 3-4 minuty. Dodaję groszek i smażę do jego rozmrożenia. Ściągam z ognia. Ugotowane ziemniaki, batata i kalafiora przeciskam przez praskę i przekładam do miski. Dodaję zawartość patelni i sól. Próbuję farsz
Mango Papajakoziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego(...)focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów
Niedzielny kucharzDużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe . Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej
Ala piecze i gotujewytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w piórka. W misce(...)przełóż je do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnioleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać. Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci(...)Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina
https:KKuchniaMniam150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę(...)jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniszybko! I miły odpoczynek oraz regeneracja sił przed kolejnym tygodniem pracy. Więc co proponuję na dzisiaj ? Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min. W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest(...)ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do kurczaka bez konserwantów np. Prymat sól pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało można zrobić więcej nacięć w innych częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski
Justa próbuje gotować