puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie: Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier(...)doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami
JejKuchniaokrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki. Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem
Karo in the Kitchenzupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu chyba, że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie. U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów jest również bardzo smaczna, lekkostrawna(...)dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oliwy
Kuchcik gotujesera żółtego startego na tarce 3 jajka około 4 łyżek mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie : Obrane ziemniaki, cebulę i umytą cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, ja swoje starłam w malakserze i mi wyszły takie cienkie słupki,następnie dodać roztrzepane jajka,posiekany szczypiorek,mąkę(...)smaku.Wszystko dobrze wymieszać.Jeśli cukinia będzie bardzo soczysta to po starciu przełóżcie ją na sitko i odsączcie z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ziemniaczanego ciasta, piec z obydwu stron na złoty kolor.Podawać z jogurtem lub śmietaną. Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Chwilę smażyć. Szpinak musi się wyraźnie skurczyć. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Następnie dodać przesmażony szpinak. Całość posypać startym serem, dodać kawałki sera pleśniowego. Polać odrobiną sosu jajecznego. Następnie ponownie ziemniaki, szpinak, sery i sos. Ostatnia(...)warstwa powinna składać się z ziemniaków posypanych serem i polanych sosem jajecznym. Wierzch zapiekanki posypałam ostrym pieprzem. Danie piec bez przykrycia przez około 25-30 minut. Zapiekanka powinna lekko się zarumienić
Ugotowaćukładamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki. W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną
Kuchenna KontrrewolucyaRyby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną(...)Zawijamy wszystko szczelnie w folię. Powtarzamy wszystko z drugą porcją łososia. Oba zawiniątka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C. Można podawać z folią aluminiową – wtedy każdy odpakuje sobie rybkę na talerzu, ale ja wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje
Kulinarne Inspiracjewzdłuż, a potem na 3 części Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek kroimy w cienkie plasterki Pomidorki koktajlowe kroimy na pół Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek(...)każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsuszone oregano sól, pieprz Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 sto pniach C. Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym
Bon Appetit Małgorzatyprzesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić(...)wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć
Stare Garyposypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach. Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół(...)godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła . Smacznego
Stare Garypiękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus - 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona - 2 dojrzałe(...)skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa
Sajkofanka smakuWierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy(...)stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki, to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży. Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :) Prawda, że urocze? Smacznego
Ratunku obiadziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki. Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka(...)najlepiej płaskiego) - mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce i wykładamy papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku układamy nasze szaszłyki i grillujemy przez 5 min, następnie wkładamy bataty (każdy układamy oddzielnie) i pieczemy wszystko razem na funkcji "grzanie górne" ok. 30 min. (do miękkości batatów) - wszystko zależy od piekarnika. Szaszłyki
Alutka-GotujeJakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja bym
Ala piecze i gotujewyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 3/4 płaskiej łyżeczki soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie przygotować sos: Do rondla wrzucić pokrojoną w kosteczkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Zalać winem i octem. Gotować na średnim ogniu(...)rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać do pieca) rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Delikatnie ułożyć kawałki dorsza (jeśli mamy filet ze skórą, to kładziemy od strony skóry) . Smażyć na dużym ogniu tylko do zrumienienia skóry (lub zrumienienia tej strony ryby, na której rybę położyliśmy) . Następnie wstawić patelnie do rozgrzanego pieca i dopiec około 6 minut, aż ryba będzie gotowa
Moja Delicjazaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw(...)części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki mleka - 1/2 ząbka czosnku - 1/3 pęczka kolendry - sól W/w składniki wymieszaj i odstaw na 5 godzin. Placki podajemy gorące z sosem! Przepyszne! Przepis zgłaszam do konkursu: #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
SMYKWKUCHNIosób: 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin. Po uplywie tego(...)naczynia żaroodpornego wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie Patkikilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych(...)omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, omlet z cukiniowym pad thai z tofu, marynowaną cukinię z hummusem i pieczonymi pomidorkami czy chociażby masło cukiniowo-bazyliowe! Choć gdybyśmy chcieli wymienić wszystkie przepisy, na które
Plate of Joyćwiartki. Cebule, paprykę, pomidory, rozgnieciony czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia kurczaka, tymianek oraz szałwie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę, kilka razy przewracając podudzia kurczaka, aby równomiernie się opiekł. Podczas pieczenia warzywa, puszczą soki a cały aromat przejdzie do kurczaka. Tak pieczony drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej(...)można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchniczosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej. Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Szczególnie polecana do marynowania cielęciny, drobiu i ryb. Opakowanie mrożonych warzyw- u mnie marchewka, kalafior,brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy(...)brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre...w każdym wieku! Smacznego! Podałam na Porcelanie Bogucice Można dołożyć buraczków ćwikłowych, niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchniodstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. 2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. 3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe
Marta Gotujemłode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy do dużego naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin(...)kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem
Tanie przepisy studenckiełyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę(...)szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego
Pełny talerzCebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą(...)Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjioleju, czosnku, oraz tymianku, następnie nacieramy marynatą szynkę dokładnie z każdej strony, wkładamy szynkę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia(...)wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek np. kanapki. The post Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać
Brzuszki Łakomczuszki