pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:142/249)

Jesienny pieczony udziec z indyka 127

łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni(...)około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie

Pociąg Do Kuchni
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 152

imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte(...)strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą

Domowy Smak Jedzenia
Jesienny pieczony udziec indyka 140

łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni(...)około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający Perliczka

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 154

świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule  8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki(...)bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki

ClauditteMissCooking
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 293

sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. PTYSIE: Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy(...)solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe. MIĘSO I PTYSIE: Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem

Ostra na Słodko
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 195

upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę. Składniki:  - 500 g filetów dowolnej ryby* - 0,5 szklanki śmietanki 30% - 2 ząbki czosnku - pół pęczka świeżego koperku - duża szczypta soli - kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput) - kolorowy pieprz(...)oprószamy delikatnie solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika. 2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby. 3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 168

przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie(...)plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.                                  Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 143

obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką , na grubych oczkach . Cebulę obieramy , ścieramy na grubych oczkach ,czosnek na malutkich oczkach . Seler naciowy, także ścieramy na grubych oczkach(...)oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 144

zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać 2 – 3 łyżki wody(...)Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać od razu, np. z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego! Zupa świetnie smakować będzie również z dodatkiem grzanek czy pieczonych ziemniaków, a w wersji niewegańskiej z chrupiącym boczkiem lub jajkiem gotowanym na twardo. W wersji zgodnej z dietą niełączenia, sok z cytryny zastąp 1 – 2 łyżeczkami białego octu winnego

Even Better Food
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 147

 Spójrzcie cóż to za efektowna rolada, co ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i

kgwjanczewo
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 194

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym

Ala piecze i gotuje
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 166

comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko w Grecji, chociaż u nas najbardziej popularna jest właśnie(...)Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem mąki. Naszykujcie tak duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno, cebulę również. Selera i marchew obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach

Karo in the Kitchen
Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami 169

tarce 2 ząbki czosnku i natrzyj nimi mięso. Krok 2 Umyj winogrona. Nie odrywaj od łodyżek tylko całe kiście przełóż na blaszkę do pieczenia. Obierz szalotki i małe przekrój na połowy a duże na ćwiartki. Dołóż do winogron. Skrop całość łyżeczką oleju, delikatnie posól i wymieszaj. Ułóż na cebulkach i owocach kurczaka. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut(...)dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Artykuł Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Śledzie skandynawskie 184

przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem jednak słodycz jest tylko(...)naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli

nietylkopasta.pl
Kurczak tandoori 119

ułożyć na siatce piekarnia, podstawiając pod spód blaszkę. Piec z termoobiegiem nastawionym na 200 st. C z opcją grill od góry  przez 60 minut. Kurczaka podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami, które wcześniej lekko obgotowałam,  oraz brązowymi pieczarkami i mini marchewka.Do tego podałam surówkę   z jabłka i marchewki . Było pysznie, zatem polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania