pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:141/249)

Faszerowane bakłażany 158

odstawiamy.  Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy nam się podsmaży mięso dodajemy pomidory i przyprawy.  Bakłażany i miąższ przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Najpierw możemy je podpiec w piekarniku, żeby zmiękła im skórka. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany(...)wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 min.                                Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak w sosie pieprzowym 194

pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ). Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą(...)pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając. Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa. Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką. Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Ostra na Słodko
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 147

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 105

duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni(...)odstaw do ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 152

duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni(...)odstaw do ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 238

czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę pszenną, gryczaną, suche drożdże, kminek, cukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej(...)Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki, cebulę i ziemniaki kroimy

WojnaNaSmaki.pl
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 113

obróbce ) 1 cebula 1 papryka zielona 1 jabłko – słodko winne 1 pomidor , najlepiej typu pasta 1-2 ziemniaki 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy co dwa centymetry głęboko ale nie do końca . Nacięcia(...)mają utworzyć kieszonki , nie przecinając mięsa na wylot Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy kawałek – kartkę solimy , pieprzymy ,doprawiamy granulowanym czosnkiem i dość grubo smarujemy majonezem , a także odrobinę sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem

Ogrodnik w podróży
Krem z batatów 216

sera ricotta i drobina kiełków z buraka lub innych na porcję WYKONANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj batata i krótko duś. Po 4-5 minutach dodaj gorący bulion. Gotuj około 12-15 minut aż bataty staną się miękkie i za pomocą blendera zmiksuj(...)kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem

nietylkopasta.pl
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 287

pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik rozgrzewamy do 175⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego drobniutko posiekaną pietruszkę, jeden ząbek czosnku(...)ząbki czosnku. Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy

Karo in the Kitchen
Babeczki ziemniaczane plus przepis na purre ziemniaczane po naszemu 120

Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Miksujemy mikserem...(..i mamy gotowe pyszne purre, oczywiście proporcje należy zwiększyć w zależności od potrzeb(...)dalej... ) Zostawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i  ubijamy. Dodajemy purre ziemniaczane, miksujemy. Dodajemy mąkę, miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 30 minut

Szkrab Je Sam
Pierś gęsia pieczona 123

marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę(...)wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym

Państwo Wojtczuk gotują
ziemniaki z serem i podudziami... 445

żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1 łyżeczka/ziarenka, gorczyca 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać(...)marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 180

ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć tak drobno jak na placki). Jeżeli pojawi się dużo płynu odlać. Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć(...)patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie. 152

Cebule i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski, dodać przyprawy, sos sojowy, oliwę i miód. Wszystko zmiksować na pastę. Dodać podudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury(...)przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi lub według własnych upodobań. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 125

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania