pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:144/249)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 269

grube plastry. 2 Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione. 3 Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy(...)polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. 7 Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki. Porady Najlepiej

Kuchnia Bazylii
Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film 149

ketchup, dodajemy ostrą paprykę, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze półplasterki a czerwoną, żółtą i zieloną paprykę na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół a mniejsze zostawiamy w całości, po czym owijamy je plastrami boczku. Tak przygotowane ziemniaki nabijamy na patyczki(...)szaszłyków na przemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym palenisku około 20 minut, często odwracając.   Artykuł Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Jesienny pieczony udziec z indyka 121

łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około(...)godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Pieczony udziec z indyka podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Post Jesienny pieczony udziec z indyka pojawił się poraz

Pociąg Do Kuchni
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 145

oliwek. Wyłożyć mięso.  Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu. Podajemy z ziemniakami w koszulkach, warzywami z patelni lub frytkami z batatów. Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać zostawiając tutaj komentarz lub polub

Tagebuch po polsku
Barszcz ukraiński 131

wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem(...)miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 190

marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle i oleju, pod koniec doprawiając solą z pieprzem i dodając śmietanę.  Jogurt naturalny roztrzepać z jajkami, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni(...)zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pierś z kurczaka po włosku 377

Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni(...)kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z pieczonymi z sałatką,   ziemniaka lub frytkami

Mania Gotowania
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 301

piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy   pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem(...)stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną,   uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny sos. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Karkówka po cygańsku 896

pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie się tutaj nie zmęczyłem :) Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą , ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :) Nasza, właściwie Madzi wyszła średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :) Składniki na karkówkę(...)500g pieczarek sól pieprz Składniki na sos szklanka wody słoiczek (200g) przecieru pomidorowego 1/2 szklanki ostrego ketchupu 2 łyżki octu winnego 3 łyżeczki cukru odrobina pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki Karkówka po cygańsku – przepis Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami 185

pieczone ziemniaki. Z każdego obiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna. Jej głównym składnikiem są ziemniaki(...)czasie dodać kolejne pół litra wody, upieczone ziemniaki (można kilka odłożyć do dekoracji) oraz dodać mleko (lub zaspąpić dodatkową porcją wdody). Gotować całość około 5 minut. Doprawić solą. Całą zupę zblendować na gładki krem. Podać można przybraną kawałkami ziemniaków, makaronem i świeżym koperekiem. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 262

oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części i gotujemy (ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody) w osolonym wrzątku. Odlewamy je, dodajemy 2-3 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem i ugniatamy tłuczkiem, a następnie blendujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, stopniowo dolewając(...)jeszcze minutę. Przekładamy piersi na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać w lodówce, aby czekał na odpowiedni moment

Poezja smaku
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 175

Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę(...)można pominąć, ale marynowanie daje większą intensywność). Ziemniaki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem

Pociąg Do Kuchni
Skrzydełka z wolnowaru 306

Co to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już  tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką

kuchnia doski
Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie 222

ognia i wmieszaj śmietanę, masło i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, posyp połową cebuli, połową brie i posyp 1/3 parmezanu. Następnie posyp tymiankiem i rozmarynem i rozlej po wierzchu 1/3 śmietanki. Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, drugą połowę cebuli i brie(...)parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Pumpkin potato gratin with brie (6 servings) Ingredients

karmelowy
KURCZAK Z CHORIZO 122

osobę 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/  1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka   https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/ 5 łyżek oliwy Przyprawy zmieszać z oliwą i nasmarować umyte i osuszone udka kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w ósemki(...)Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy  upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C. Piekłam pod przykryciem ok 1 godz,następnie jeszcze 15 min do zarumienienia kurczaka. Kiedyś robiłam takiego kurczaka bardzo często,jest pyszny

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 211

piórach, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżą bazylię i lubczyk. Ziół nie rozdrabniamy, gdyż mają one za zadanie wyłącznie dodać aromatu "zalewie", wyciągamy je pod koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki(...)Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia zauważycie, że jest go za mało- zawsze będzie możliwość dolania. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem, górna i dolna grzałka. Po tym czasie odkrywamy danie, rozkładamy na wierzchu potrawy około 2 łyżek

Pichceniomania
Skrzyp z czosnaczkiem czyli kryzysowe szparagi w sosie czosnkowym 143

surowo może zaszkodzić, np. konie bywają po nim agresywne, dlatego trzeba go trochę gotować. Jakieś 10-15 minut wystarczy. Drugim istotnym składnikiem jest czosnaczek. Nie jest tak intensywny jak czosnek niedźwiedzi, ale nie jest też pod ochroną :) Zasadniczo jest to chwast, w niektórych miejscach nawet bardzo inwazyjny. W niektórych krajach używany jako pełnowartościowy składnik dań. Składniki: - pędy skrzypu - czosnaczek - mąka(...)sosu i cały czas mieszamy, gotując aż zgęstnieje.  Skrzyp gotujemy w osolonej wodzie przez 10 do 15 min. Wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. Ja podałem z ziemniakami pieczonymi, ale pozostawiam dowolność

Kryzysowa Książka Kucharska
Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois. 1550

potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony byłem tym, że mój syn spałaszował(...)pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;) Składniki: 1 kg ziemniaków       1 ząbek czosnku 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła 150 g startego żółtego sera 2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz     Wykonanie: Ząbek czosnku

zadanie-gotowanie
Pieczony topinambur 231

idealny zamiennik dla ziemniaków. Ma bardzo niski IG (15), do tego w pieczonej wersji jest wprost przepyszny! Na surowo przypomina coś między ziemniakiem a selerem, za bardzo nie przypadł mi do gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję(...)słyszał, i patrzyli na ‘topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda że nie było dokładki :D   Składniki: Topinambur (600g) 3-4 łyżki oliwy Czosnek (granulowany lub świeży) * Papryka ostra i słodka* Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)   Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki

Jak gotować i nie zwariować
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 185

ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso(...)smażyć mieszając.  Kapustę przełożyć do  żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków  czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny.  Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca

Stare Gary
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 146

wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę(...)warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 292

Niby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem

Ostra na Słodko