pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:152/249)

Pieczone udka z miodem 137

szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej(...)obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Nasza grecka musaka (moussaka) 194

rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię, paprykę i cynamon.  Do  mięsa dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 15 - 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem Sos beszamelowy. Na głębokiej(...)Dalej mieszamy.  Smak sosu ma być wyrazisty dlatego smakujemy i możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym.  Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Rolada schabowa z cukinią 180

pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka(...)płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 187

ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy(...)ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami

BaRepas
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 134

minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce(...)korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 168

żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy(...)pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 258

niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g) 1 opakowanie koziego sera (150 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)selera i jabłek: 1 duży seler (korzeń) 2 średniej wielkości jabłka 1 cytryna garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g) 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżych listków tymianku

W kuchni Katie
Placki ziemniaczane z cukinią 161

Placki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Możecie je podać same, w towarzystwie sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego. Przygotowanie takich placków ziemniaczanych

Słodkie okruszki
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 190

Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu

Kuchnia MagdaLeny
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 218

oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane zmiksuj w blenderze stacjonarnym, uzyskana mąka posłuży do zagęszczenia pasztetu. W zależności od konsystencji dodaj od ½ do 1 szkl. mąki owsianej. Masa powinna być dość zawarta, po ulepieniu kulki nie powinna się rozpływać.  Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę(...)roślinnej śmietanki lub mleka sojowego, dodać chrzan i przyprawy), jednak moim zdaniem nie jest to konieczne. Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące.  Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem

Roślinna - blog wegański
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 121

wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 8 minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz(...)winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia około godziny, albo do momentu aż ziemniaki będą przyrumienione i miękkie. Podawaj w sałatą lub kiszonymi warzywami. Artykuł Wtorek: Zapiekanka tartiflette

Niedzielny kucharz
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 181

restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości(...)farsz:   500 g mięsa mielonego  3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli  2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka smalcu  pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki  Sposób

pieprzny smaczek
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 219

zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę i włóż szpinak. Smaż aż zwiędnie i zdejmij patelnię z ognia. W małym rondelku podgrzej śmietankę, dodaj gorgonzolę i podgrzewaj do rozpuszczenia się sera. Zdejmij rondelek z ognia i dopraw porządnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż(...)powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem i zapiekaj przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym podawaj z ulubionym

karmelowy
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 293

najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym kraju do użycia tego sosu używa się czosnku, oliwy, żółtek i sosu cytrynowego/limonkowego. Kolor sosu najbardziej zbliżony jest do żółtego. Warto wiedzieć, że np. wersja katalońska sosu nie zawiera żółtka. Z CZYM I JAK UŻYWAĆ Sos Aioli jest najlepszy do pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba(...)mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką. źródło: taste.com.au Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli sos jest dobrze zrobiony i jest

Gotuję Testuję
Szynka zapiekana w plastrach 115

majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule natka pietruszki sól pieprz papryka ostra papryka słodka Szynkę pokroić w plastry(...)pieprzem i paprykami. Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania