pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:157/249)

PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 171

łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy. MARYNATA: Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami. Dodajemy sok cytrynowy , pół(...)tłuszczu. Zamykamy folię do góry , przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika. Pieczemy do miękkości , obracając i podlewając co jakiś czas wyciekającym sosem. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA , GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA. Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła. SOS: Z cukru robimy karmel

Ostra na Słodko
DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE Z PLACKIEM Z CUKINII 218

SKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na

harrisa
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 120

ryby odcedź. Wybierz marchewki i pietruszki, pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka(...)gutted pike (about 1.2 kg.) 2 large onions 4 cloves of garlic 4 smaller potatoes 2 carrots 1 parsley 3 raspberry tomatoes 1 large red pepper 10 cm. a piece of leek a small piece of celery 2 laurel leaves 6 kernels of herbal medicine 1 tablespoon of tomato concentrate 2 tablespoons of oil a small bunch of parsley

Delicious Place
Wegetariańska zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym 134

garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy kurkumą i imbirem. Podsmażamy(...)ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami. Grzanki: Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200° C do zarumienienia

Qchnia po prostu
Krem z zielonych szparagów 124

ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki,resztę pokroić na kawałki. Główki odłożyć,pozostałe szparagi wrzucić do garnka,zalać bulionem(...)krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni.  Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami .  Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi

Kolorowa kuchnia Elki
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 156

atrakcji dla dzieci: domki z bajek, karuzele, wielkie kolorowe lizaki i pyszne piernikowe serca... Na jednym ze stoisk wypatrzyłam „babkę ziemniaczaną” i wtedy przypomniało mi się, jak moja Mama piekła taką babkę. Tak bardzo mi wtedy smakowała,   zwłaszcza odsmażana na patelni na drugi dzień. Ta moja wizyta na jarmarku spowodowała, że zapragnęłam zjeść taką babkę. Zaopatrzyłam się więc(...)odtworzyć, czy też raczej stworzyć i upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½   łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki

Kuchnia u Krysi
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 268

zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono(...)fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób

Eat me! Fit me!
zapiekanka z młodych ziemniaków ze szpinakiem czosnkowym... 139

czosnek z jednej główki, dodać kucharka, użyłam szpinak świeży (mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków(...)skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 100

osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić(...)plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Pieczeń ze schabu z kością 128

Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń(...)przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe

Posadzone i zjedzone
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 171

pieczone w winie z  bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości.  Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku(...)marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Briami-pyszna letnia zapiekanka grecka 162

Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku  pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki wody 2 czubate łyżki(...)Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego   płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1  godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję

Kubki smaku
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 164

mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak(...)solą i pieprzem.  W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym. 2492

obiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku(...)Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 163

około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy  (wyjmujemy przyprawy) i miksujemy z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, pieczarki, pozostałą oliwę, miękkie(...)sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :)  inspirowane   przepisem

Moje Kuchenne Rewelacje