zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono(...)fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób
Eat me! Fit me!czosnek z jednej główki, dodać kucharka, użyłam szpinak świeży (mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków(...)skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięosolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić(...)plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamMartha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń(...)przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe
Posadzone i zjedzonepieczone w winie z bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku(...)marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia KasiSkala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki wody 2 czubate łyżki(...)Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję
Kubki smakumundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak(...)solą i pieprzem. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku(...)Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy (wyjmujemy przyprawy) i miksujemy z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, pieczarki, pozostałą oliwę, miękkie(...)sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :) inspirowane przepisem
Moje Kuchenne Rewelacjesmaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę(...)pieczarek • kilka suszonych pomidorów • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 jajka • sól, pieprz, zioła prowansalskie • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki, pieczarki i poddusić, aż odparuje płyn
To co kochamkurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypuj emy przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem. Cebulę kroimy w półplaster ki i rozkładamy na ziemniakach. Cukinię kroimy(...)zamarynowane pałki z kurczaka. Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora. Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę. Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa. U mnie w domu jest akurat 8 osób. Podajemy z dowolną surówką. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPiersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę
Kulinarne przemysleniaprzypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)marynaty. Odstawić do lodówki na 30 min. Żaroodporne naczynie posmarować na spodzie masłem, ułożyć filety z łososia, przyprawić. Na koniec czosnek zmiażdżyć i wymieszać z niewielką ilością masła, posypać po filetach. Jeżeli filet jest gruby, to piec w 180 ° C przez 15 minut pod przykryciem, a pod koniec zwiększyć temperaturę do 200°C, dźwignąć pokrywę i piec jeszcze
Passions hobbies lifeciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją(...)oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy
bastalenadosładzamy go jeszcze do smaku. KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko, dokładamy łyżkę ostrej musztardy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody(...)naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki. MŁODA MARCHEW GLAZUROWANA Młodym marchewkom odcinamy nać, zostawiając jej około centymetr do dekoracji
Karo in the Kitchenosolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół(...)kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego
Kuchnia PokoleńCebule i czosnek starannie obrać, po czym drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.Kiedy cebula się zeszkli , dodać mięso mielone. Całość lekko podsmażyć , mieszając. Następnie dołożyć osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę podsmażonych plasterków ziemniaków, posypać(...)pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypać danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyć posiekaną natką pietruszki
Różne smaki w kuchnisól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Przełożyć do niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Grzyby odłożyć. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić(...)piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia). Pierś podawać z sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem. zastawa
królestwo garówfrytki z piekarnika? Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 łyżka pikantnej oliwy z chili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka cukru sól do smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy(...)osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy je mieszaniną ostrej papryki w proszku i kurkumy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je solimy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, gdy zaczną się rumienić wyjmujemy blaszkę z frytkami, mieszamy je, tak, aby przypieczone strony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-) Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce(...)bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka, nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej do smażenia Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i mięso mielone. Do osolonej wody dodajemy ziemniaki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej. Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree i układamy plastry sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią Smacznego
KuchcikoweLoveKurczak pieczony z cytryną i tymiankiem 1 kurczak ( ok. 1,80 kg ) podzielony na części 2 cytryny 3 ząbki czosnku 1 biała cebula 3 marchewki 2 łyżeczki tymianku suszonego 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 4 łyżki masła świeżo zmielony pieprz 1 szklanka wody Czosnek obieramy(...)solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem vinaigrette. Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem
Kuchnia na wzgórzużeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem(...)odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę
Kuchnia Pani Wiosnyrozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać(...)warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym
Na Ciasteczkowych Papierachsojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką sosu sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze 170-180 stopni przez około(...)przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony, a że za żeberkami
Kuchnia po mojemu