pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:158/249)

Klops gryczano-pieczarkowy 97

smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę(...)pieczarek • kilka suszonych pomidorów • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 jajka • sól, pieprz, zioła prowansalskie • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki, pieczarki i poddusić, aż odparuje płyn

To co kocham
Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli 112

ciecierzycy/gryczaną (w wersji bezglutenowej). Jakkolwiek przyrządzicie te kotleciki, świetnie nadadzą się na obiad z ziemniakami i surówką, ale również jako burgery. Zatem do dzieła! Kotleciki z kaszy jaglanej i fasoli Składniki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/4 łyżeczki imbiru(...)wedle uznania). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy. Dodać przyprawy i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt lepka można dodać otręby lub bułkę tartą. Dla bezglutenowców proponuję mąkę z ciecierzycy do zagęszczenia masy. Kotleciki można smażyć na oleju lub upiec w piekarniku (180 stopni w funkcji termoobiegu – pieczone przez

Pełna Lodówka
Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami 173

kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypuj emy przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem. Cebulę kroimy w półplaster ki i rozkładamy na ziemniakach. Cukinię kroimy(...)zamarynowane pałki z kurczaka. Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora. Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę. Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa. U mnie w domu jest akurat 8 osób. Podajemy z dowolną surówką. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Piersi z kurczaka w curry 159

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę

Kulinarne przemyslenia
Łosoś z piekarnika 142

przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)marynaty. Odstawić do lodówki na 30 min. Żaroodporne naczynie posmarować na spodzie masłem, ułożyć filety z łososia, przyprawić. Na koniec czosnek zmiażdżyć i wymieszać z niewielką ilością masła, posypać po filetach. Jeżeli filet jest gruby, to piec w 180 ° C przez 15 minut pod przykryciem, a pod koniec zwiększyć temperaturę do 200°C, dźwignąć pokrywę i piec jeszcze

Passions hobbies life
Nadział babę na pisiorka 204

ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie szpadki Inspiracją(...)oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku  łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy

bastalena
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 132

dosładzamy go jeszcze do smaku.     KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko, dokładamy łyżkę ostrej musztardy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody(...)naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki.   MŁODA MARCHEW GLAZUROWANA Młodym marchewkom odcinamy nać, zostawiając jej około centymetr do dekoracji

Karo in the Kitchen
Piersi kurze ze szpinakiem 145

osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół(...)kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z mięsem mielonym 153

Cebule i czosnek starannie obrać, po czym drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.Kiedy cebula się zeszkli , dodać mięso mielone. Całość lekko podsmażyć , mieszając. Następnie dołożyć osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę podsmażonych plasterków ziemniaków, posypać(...)pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypać danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyć posiekaną natką pietruszki

Różne smaki w kuchni
Pierś gołębia z sosem grzybowym 164

sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Przełożyć do niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Grzyby odłożyć. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić(...)piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia). Pierś podawać z sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem. zastawa

królestwo garów
Frytki z piekarnika 143

frytki z piekarnika? Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 łyżka pikantnej oliwy z chili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka cukru sól do smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy(...)osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy je mieszaniną ostrej papryki w proszku i kurkumy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je solimy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, gdy zaczną się rumienić wyjmujemy blaszkę z frytkami, mieszamy je, tak, aby przypieczone strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
duszona wątróbka z cebulką 91

Witam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-) Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce(...)bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka,  nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej do smażenia Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 152

czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i mięso mielone. Do osolonej wody dodajemy ziemniaki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej. Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree  i układamy plastry sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy  40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią Smacznego

KuchcikoweLove
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem 117

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem  1 kurczak ( ok. 1,80 kg ) podzielony na części  2 cytryny  3 ząbki czosnku  1 biała cebula  3 marchewki 2 łyżeczki tymianku suszonego  5 łyżek oliwy  1/2 łyżeczka soli  1/2 łyżeczka pieprzu 4 łyżki masła  świeżo zmielony pieprz  1 szklanka wody Czosnek obieramy(...)solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny.  Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem vinaigrette.    Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kuchnia na wzgórzu