Zrób tak: rybę opłucz pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij płetwy (najlepiej sprawdzą się mocne nożyczki), z zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem i tymiankiem, skrop odrobiną oliwy. Na każdej rybie zrób trzy nacięcia, w które włóż półplasterki cytryny. Następnie je ułóż w brytfance na plastrach cebuli. Nie tylko nadadzą aromatu(...)ryby na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż warzywa zrobią
Kulinarna PolskaZrób tak: rybę opłucz pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij płetwy (najlepiej sprawdzą się mocne nożyczki), z zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem i tymiankiem, skrop odrobiną oliwy. Na każdej rybie zrób trzy nacięcia, w które włóż półplasterki cytryny. Następnie je ułóż w brytfance na plastrach cebuli. Nie tylko nadadzą aromatu(...)ryby na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż warzywa zrobią
Kulinarna PolskaGarść listków mięty 2 ząbki czosnku Sól do smaku wg uznania Przygotowanie: Kaszę gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy. Łososia siekamy dosyć drobno – podobnie jak na tatara, jednak tak, aby nie zrobić z niego łososiowej pasty. Koper drobno siekamy. Wystudzoną kaszę lekko rozgniatamy widelcem lub ubijaczką do ziemniaków. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa(...)dłoniach formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Kotleciki możemy również upiec w piekarniku: gotowe kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół. O kaszy jaglanej możecie poczytać w mojej recenzji książki „Jaglany detoks” . Bon apetit! Artykuł Kotleciki z łososia
Kate's Kitchenboczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki. 2 Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3 Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy(...)paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach). 4 Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową. 5 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę/folię, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, aby składniki się przyrumieniły i pieczemy jeszcze około 10 minut
Kuchnia Bazyliiwygląda i smakuje wyjątkowo. Faszerowane słodkie ziemniaki z nadzieniem w wersji warzywnej z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa(...)jogurt naturalny Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę
wyzwania kuchenneziarnami gorczycy 3 łyżki majonezu ½ cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka natka pietruszki do posypania Jak wykonać danie? Mięso z ud umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce. Przygotować marynatę: Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekaną drobniutko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać sól i przyprawy, wymieszać na jednolitą(...)wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie. Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamondorszem i warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Przygotowanie sosu tzatziki: - jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli morskiej, pieprzem ziołowym oraz czarnym; - do jogurtu dodajemy pokrojony w cienkie paseczki lub poszatkowany świeży średni ogórek; - dodajemy posiekane ząbki czosnku i energicznie mieszamy; - na koniec wkładamy do lodówki aby się schłodził. Nasz dorsz zapiekany(...)młodymi ziemniaczkami i koperkiem, wówczas sos tzatziki będzie idealnie się komponował! Osoby, które ograniczają porcje węglowodanów w ciągu dnia, oczywiście mogą z pewnością taką porcje ryby zjeść bez ziemniaków. :) SMACZNEGO
MintTastewersji smakują mi najbardziej. Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej sycącą, dodajcie do niej 1-2 ziemniaki i gotujcie wraz z soczewicą. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru. My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo(...)plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Buraki myjemy, zawijamy w folię, pieczemy do miękkości ok 40 min. Soczewicę namaczamy na 30 min. Masło rozpuszczamy, wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ale uważamy, aby nie zbrązowiał. Dodajemy przyprawy, wszystko
Mieszam w Garnkuwarto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą(...)szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuczosnkiem, w musztardzie, w curry, w pomarańczach, z morelami i pleśniowym serem, z leśnymi grzybami, z rukolą czy z fasolką – pomysłów na dania z polędwicy wieprzowej mamy całe mnóstwo! Delikatne mięso polędwiczek można pokroić w kotleciki grubości ok. 2 cm i rozbić je lekko pięścią lub kostkami dłoni, można je także nadziewać w całości, tworząc smakowite smażone, pieczone lub duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej panierce :) Do smacznego! Artykuł Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniasokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam(...)dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenzawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia – pieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia, że nie staje się z wierzchu delikatnie przypieczone. A pieczenie w zamkniętym obiegu powietrza, w rękawie, jest(...)klarowane z solą, obtaczam w nim ziemniaki. Upieką się razem z szynką. Wstawiam razem na blachę do piekarnika nastawionego na 180⁰C i piekę godzinę. Zmniejszam temperaturę do 150-160⁰C i piekę jeszcze 45 minut, do godziny. Jeśli będziecie ją marynować dłużej niż 3 godziny, wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed pieczeniem żeby nabrała temperatury pokojowej. I pamiętajcie koniecznie
Karo in the KitchenPolecam Wam dziś przepis na karkówkę pieczoną razem z kiszoną kapustą i ananasem. Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy o niej usłyszałam, pomysł ten wydał mi się nieco dziwny. Dziś wiem, że to świetnie połączenie, które smakuje wybornie. ok 1 kg karczku ok 600 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa granulowany czosnek sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem(...)kostkę. Rozkładamy na kapuście i zalewamy zalewą z ananasa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem do miękkości (przez około 1 i 1/2 godziny). Upieczony karczek przekładamy na deskę i kroimy dopiero jak lekko przestygnie. Podajemy np z ziemniakami i kapustą z ananasem
Smaki Na Talerzuzrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć 8-10 minut. Wlać śmietankę i dusić do jej odparowania i zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną dymkę i wymieszać. Rybę oprószyć przyprawą(...)drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem kurkowym. Jako dodatków do swojego dania użyłam świeżych liści szpinaku i pieczonych ziemniaków. A teraz słów kilka o tym co będzie niezbędne do przygotowania tego dania. Z pewnością większość z Was, nie raz walczyła z rybą, która przywierała do patelni
Kuchnia w opałachsernik można potraktować jako wyśmienitą przystawkę na przyjęcie. Coś jakby warzywny pasztecik. SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (już zmielonego na sernik) 4 jajka 3 ugotowane ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki) 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki) 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól(...)najwyższych obrotach przez kilka minut. Przelej masę do formy, ja użyłam w tym przypadku tych silikonowych. Wyszły mi z tego 3 foremki o wymiarach 29 x 9 cm. Piecz przez około 60 minut. Możecie podawać taki sernik z chrzanem, ćwikłą :) Lub jak ja ozdobić przed podaniem jarmużem i skropić octem balsamicznym (kremowym
ClauditteMissCookingciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili(...)drobiowa w ziołach prowansalskich – Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Składniki na 12 siekanych kotletów z wątróbki wieprzowej: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (suszonej lub świeżej) olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące. Wiem na pewno, że nie raz jeszcze upiekę babkę ziemniaczaną. Szkoda tylko, że nie mam pieca, bowiem smak babki ziemniaczanej pieczonej w tradycyjnym piecu jest jedyny w swoim rodzaju. taka babka jest aromatyczna, z chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną(...)jest nawet Święto Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać
Obiad gotowyżeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać śmietanę i dodać serek topiony. Wymieszać i doprawić do smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia(...)górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce(...)jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniasuszony tymianek suszony estrogen do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu(...)jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy) Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy
Bon Appetit Małgorzatypieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka smakiem przypraw. My lubimy przyrządzać połówki kurczaka, dzięki czemu(...)moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej
Mieszam w Garnkuwcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek(...)obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego
Kulinarne życieniestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola i pieprzem. wstawić na 20 min do nagrzanego piekarnika(...)osuszyć.Następnie natrzeć mieszanką przyprawi skropić oliwą.Odstawić na min 1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt i piec ok 6–8 min, odwrócić i grillować z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z ziemniaczkami i surówką. Smacznego
MarciochaKucharzy