pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:149/249)

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 152

obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pora pokrojonego w półplastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy por lekko się podsmaży dodajemy grzyby i całość smażymy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i przyprawami. Pomidora nacinamy lekko(...)skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 205

obrać i pokroić w grubszą kostkę.  Czosnek obrać i posiekać. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze(...)wymieszać.  Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bałkańska musaka 183

pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy(...)mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C Smacznego

Różne smaki w kuchni
Barszcz czerwony 157

coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz czerwony Składniki: 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku(...)myjemy i kroimy na półplasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 156

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końa pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek nie jadłam podałam z sosem jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny

W Mojej Kuchni Lubię
Musaka – grecka zapiekanka 35713

razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć, o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć, a resztę w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić. Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Przyrumienić smażąc na odrobinie oliwy z dwóch stron. Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki(...)mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 200

Czas na tradycję - oto znana wszystkim, ale niekoniecznie często goszcząca na naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym

kgwjanczewo
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 211

wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół). Blaszkę lekko(...)blachę i odstawić na 5-10 min. Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem. Na wierzch rozłożyć plastry ziemniaków, fileciki anchois i oliwki. Piec w 220 °C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem 190

łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować(...)beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami

Zgrabne Gotowanie
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 176

uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.  Po tym czasie, mięso(...)ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 183

długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż roladę. Wstaw pieczeń do nagrzanego na 160ºC piekarnika i piecz przez godzinę. W ostatnich 10 minutach podkręć piekarnik do 180ºC aby wierzch pieczeni lekko się zrumienił. Odczekaj aż pieczeń lekko przestygnie i dopiero pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puszysto. Wymieszaj puree z kaparami

codojedzenia
Karkówka pieczona z warzywami 119

ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe     Przygotowanie   Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem. Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą(...)plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen
Idealne mini wrap'y na imprezę 986

sojowy) - sałata - liście szpinaku lub rukoli - 16 oliwek z papryką - 2 ząbki czosnku - pieprz - 16 wykałaczek   Serek śmietankowy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z pieprzem. Każdą tortillę smarujemy czosnkowym serkiem, kładziemy kilka liści sałaty, przykrywamy dwoma plastrami sera, następnie trzema plastrami salami, kilkoma liśćmi szpinaku/rukoli i dość mocno zawijamy. Tak przygotowanego wrap(...)rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego!   Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki

Be Fit Be Strong
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 335

pieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie(...)żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody

OstryKęs
Babka ziemniaczana ze szpinakiem 214

uczkiem bądz mielim w maszynce. Czosnek oraz cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju ale tylko do zarumienienia. Dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy rozdrobniony bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniaków, dodatkowo solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie(...)brytfanki, wyrównujemy, następnie nakładamy szpinak oraz pozostałą masę z ziemniaków. Brytfankę z babką wkładamy do większego naczynia wypełnionego wodą i pieczemy w piekarniku 80 min. W tem 190st. Podajemy jako dodatek do mięs lu z sosem np.koperkowym... Smacznego

NaKońcuJęzyka
Pieczone udko kurczaka z Rösti 245

swój ulubiony marki Jan Niezbędny, który już jest pocięty w arkusze. Ziemniaki gotujemy 10 minut w mundurkach, obieramy łupinki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, trochę sera pleśniowego i 1 łyżkę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia metalowe obręcze, w każdą wkładamy kopiastą łyżkę masy ziemniaczanej, lekko dociskamy i ściągamy(...)papierze układamy również połówki pomidorów koktajlowych. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy 15 minut. aż się wszystko przyrumieni. Wykładamy na talerz pieczone udko kurczaka z Rösti wraz z pomidorami, oraz lekko duszonym szpinakiem z solą i czosnkiem. Możemy przygotować również sos na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem czosnku i szczypiorku. The post Pieczone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 347

pieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie(...)żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody

OstryKęs
In love with burgers 176

razu formujemy bułki, które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy(...)marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy ułożone na papierze do pieczenia ziemniaki/bataty. Pieczemy w zależności od grubości frytek, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia

Kuchnia od dwojga
Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami 131

No to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to

Moje Małe Czarowanie
Jak zrobić obiad na przeziębienie 226

świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki: 2-3 dużej wielości ziemniaki; 1/2 dyni 1 średnia cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: tymianek(...)sól morska do smaku odrobina masła (1 łyżka)   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zalej je wrzątkiem. Posól je dopiero pod koniec gotowania. Oczyść dynię z pestek i pokrój na 2 cm paski. Cebulę pokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż

Codogara
Karkówka pieczona z warzywami. 166

cebula  granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i przekrawamy jeszcze na pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około(...)grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 280

cebulę kroimy w dużą kostkę i miksujemy (podzielone na 2, albo 3 porcje) z czosnkiem. Za pierwszym razem miksując dodajemy 1 całe jajko (aby masa zaczęła się miksować). Masę przekładamy do miski. Do drugiej porcji zostawiamy trochę zmiksowanej masy na dnie miksera i wkładamy resztę ziemniaków. Do zmiksowanej masy ziemniaczanej (w misce) dodajemy śmietanę i 4 żółtka – mieszamy rózgą. Dodajemy(...)łyżką) łączymy składniki. Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami do masy, delikatnie mieszając. Dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię i skrapiamy wierzch olejem (aby skórka ładnie się zrumieniła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
kurczak panierowany na sałacie 144

dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem. Mięsko: Pierś drobiową opłukałam, osączyłam, pokroiłam na drobne kawałki. Do mięska dodałam wegetę, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam. Pozostawiłam na około(...)każdy talerz.  Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami

Darcia w kuchni
Kurczak w sosie winno - musztardowym 185

ktorej byl smazony kurczak wrzucic cebule i czosnek, smazyc az sie zeszkli, od czasu do czasu mieszajac. Wlac wino i bulion, dodac musztarde i tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo(...)talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim kurczaka, posypac estrgonem (opcjonalnie). Podawac natychmiast, najlepiej z ziemniakami.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym 184

Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.   2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy.  3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę(...)naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy. 5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut

Szefowa kuchni
Rozgrzewająca zupa-krem 201

jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku