ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso(...)smażyć mieszając. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca
Stare Garywyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę(...)warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie
potrawyregionalneNiby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem
Ostra na SłodkoRozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy ! Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś
kolorowotorcikowoLubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym
kuchnia doskiA było to tak, dostałam od koleżanki z UK trochę tego i owego do wypróbowania. Nie znałam tego ziemniaka wcale a są one już do zdobycia
Moje Małe Czarowaniekoniec dodać 2 ząbki czosnku - nie trzeba ich obierać - wystarczy lekko rozgnieść za pomocą noża. Całość podlewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze aż mięso ładnie się zrumieni z wierzchu (około 10 minut). Po wyjęciu z pieca można odlać część płynu i zrobić(...)niego sos (zagęszczając go mąką i śmietaną). Jednak wychodzi on bardzo tłusty i nie każdemu może odpowiadać. Karkówkę można podać z kaszą lub młodymi ziemniakami
My simple kitchenmizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g) łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu —>KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny(...)mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wiekości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą, upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i mizerią lub inną surówką. Smacznego :) Artykuł Dorsz pieczony w cieście pochodzi z serwisu
Mienta blogwędliny z wieprzowiny. Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy(...)przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem
Szefowa kuchnidwoma łyżkami oleju rzepakowego. Obsmażam kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Na patelni rozgrzewam pozostałą łyżkę masła, wrzucam obrane, rozgniecione ząbki czosnku przez ok minutę uważając aby go nie spalić. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję odciśnięte z wody, pokrojone w paski suszone grzyby. Smażę wszystko razem kilka(...)dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki. Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. Smacznego
Cook&Lovemuszę Wam pokazać, a zrobiło się jak zwykle banalnie :) Do blendera wrzuciłam: - ok. 10 dkg jarmużowych liści bez łodyg, - 1 łyżkę oliwy z oliwek z bazylią, - 1 ząbek czosnku, - sól do smaku, - trochę wody, żeby lepiej się blendowało. Chętnie dołożyłabym pestek dyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki(...)surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut. I niech mi nikt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie: Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa i wsuwamy blachę do piekarnika. Ziemniaki osuszamy z nadmiaru(...)wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość
Malinowe Pocałunkiblasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut(...)fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna merytorycznie książka "Zielnik" wydana przez Marginesy
Dzieje kuchennej Wiewiórywywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W żaroodpornym naczyniu, układamy(...)seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca. DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy
Kopystką po garachrazu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki. 4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem. 5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu(...)wykończenia składników. Ważne aby zakończyć całość sosem. Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min. (wierzch musi być zrumieniony
Gotowanie...to proste !