pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:136/249)

Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27076

Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru(...)można użyć miodu) 1 łyżka musztardy 1 ostra papryczka (można użyć grys chili ) 1 łyżka ulubionych przypraw (u mnie to były zioła prowansalskie) szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 żabki czosnku 3 łyżki oleju (ja użyłam olej z awokado) Wykonanie: Marynatę przygotowywałam na dwa sposoby i oba są ok.  Sposób pierwszy : Czosnek przecisnęłam przez praskę, papryczkę posiekałam drobniutko. Wszystkie składniki

Blondynka Gotuje
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 144

laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie(...)czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Szczupak z warzywami 170

rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana(...)ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy

Taste Of My Day
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 116

startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki.  Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut(...)grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i   buraczki . Smacznego

Gosia gotuje
Placki z botwiny i cukinii 197

żółtka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek szczypiorku gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy(...)części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)  placki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 245

mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy(...)przygotowanego sera. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem.  5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach

Szefowa kuchni
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 205

granulowany czosnek i gałkę muszkatołową. Odcedzony makaron przekładamy do formy do zapiekania – formy nie trzeba smarować dodatkowym tłuszczem. Zalewamy makaron powstałym sosem i mieszamy, żeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką.   Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy(...)DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka

Karo in the Kitchen
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 269

daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie(...)warstwę zapiekanki – absolutnie przepyszne purée. Ziemniaki obieramy, odważamy potrzebną ilość i kroimy je na jednakowej wielkości kawałki. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą, solimy łyżeczką soli i gotujemy ziemniaki miękkości. Ustawiamy piekarnik na 180⁰C, grzanie góra-dół. Odcedzamy ugotowane ziemniaki i odkładamy z powrotem na gaz, mieszamy kilkanaście sekund do momentu odparowania wody.   Ziemniaki zdejmujemy z ognia – przeciskamy przez

Karo in the Kitchen
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 143

młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)miseczce wymieszałam olej z przyprawami, w tej mieszance maczałam kawałki ziemniaków, na końcu posoliłam je.  Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam

Blondynka Gotuje
Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem 287

opcjonalnie dodatki: ser piórko 3%, olej kokosowy/masło Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy. Oliwę z oliwek mieszamy z solą i ulubionymi suszonymi ziołami, tą mieszanką nacieramy ziemniaki i pojedynczo zawijamy je w folię aluminiową (pamiętajmy, że matową stroną na zewnątrz!). Pieczemy całą godzinę w 180 stopniach. W trakcie pieczenia przygotować gzik, na który przepis znajdziecie niżej(...)godzinie pieczenia, wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, otwieramy folię i delikatnie nacinamy nożykiem (tak by ich całkowicie nie rozciąć) i lekko wydrążamy, by zrobić miejsce na dodatki i gzik. Jeżeli zdecydowaliśmy się na dodatek sera, czy masła/oleju - teraz jest na to czas. Masłem/olejem możemy posmarować wydrążony środek i przykryć serkiem (jeżeli nie rozpuści się na gorącym ziemniaku, można umieścić

Be Fit Be Strong
Współpraca z firmą Skworcu 172

BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 . Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe(...)gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany.   20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego

Słodkości i nie tylko
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2351

jeśli obiad chcemy przygotować wcześniej. Gdy od razu je pieczemy, układamy je wtedy na dużej, głębokiej blasze (tej od piekarnika) zwinięciem kapusty do dołu. Sos: Bulion zagotowujemy i dodajemy 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, a gdy się zeszklą dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy razem przez minutę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy(...)siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 152

gładka masę z koncentratem pomidorowym i czosnkiem - doprawiamy opcjonalnie sola i pieprzem - puree gotowe (uwaga wychodzi BARDZO CZOSNKOWE - jeśli ktoś nie lubi można go pominąć :)). Wyjmujemy zamarynowane mięsko i formujemy klopsiki - wielkość dowolna, ja przed pieczeniem obtoczyłem je lekko w bułce tartej wyszły chrupiące - można tą opcje pominąć i wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze(...)opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :) Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zupa - krem z pora i "Szczęście pachnące wanilią" 136

dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew, chili, liść laurowy i pietruszkę. Zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Do gorącej zupy tuż przed podaniem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Szczęście pachnące wanilią" Magdaleny Witkiewicz to książka, która mnie zauroczyła okładką. Mufinek nie piekę często, a po zobaczenia ich na okładce książki, tym bardziej nie mam odwagi, bo wyglądają niesamowicie. Książka jest ostatnim tomem milaczkowej serii (" Milaczek ", " Panny roztropne "). Okładka nie jest tu przypadkowa - jedną z bohaterek książki jest Ada , która wypieka waniliowe babeczki z truskawką w środku. Kobieta samotnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 147

przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, oraz bazylią, polać trochę sosem.  Ułożyć na ziemniakach na przemian, różyczki brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem.  Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką.  Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw(...)Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem.  Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop.  Zapiekać przez 25 minut.  Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę udekorować natką pietruszki.  Smacznego!  Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi