używam Knorr czerwona ) czosnek olej Przyprawy mieszam ze sobą w miseczce. Żeberka dokładnie myję, następnie dzielę na porcje. Układam na talerzu i nacieram dokładnie przyprawami. Odstawiam na kilka godzin. Po tym czasie żeberka obsmażam starannie na oleju, z obu stron na rumiano. Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i 40 minut(...)Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu
Takie tam pichcenieczosnkiem. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny, po łyżce mąki kukurydzianej i bułki tartej oraz sól i pieprz. Wyrabiamy gładką masę, z której formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym(...)sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce
Trzeci talerzPrzygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć(...)usmażone kofty. Sos: Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Fabryka pomysłówkażdego głodomora. Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie warzywa(...)miękkości. Jak już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu. Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią. Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką
Passion of Cookingczosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy(...)około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek zrobilam duszone warzywa
PychaDaniaczęść porcji jarmużu i plasterki czosnku. Posypać częścią sera i powtórzyć warstwy, pozostawiając trochę sera do posypania z wierzchu. Kremówkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zalać całość. Na koniec posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez ok. 25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego(...)złotego koloru. Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie na stronach KUKBUK -a - klik W imieniu niezwykłego miejsca, jakim jest Pracownia Manualna i swoim zapraszam na warsztaty kulinarne, które poprowadzę w pięknych wnętrzach Pracowni w Józefowie k/Warszawy. To pierwsze z serii palety kolorowych warsztatów
KUCHARNIAłyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć mięso. Przyrumienić z każdej strony. Podlać mięso(...)miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami
O kuchni z uczuciempapryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens AlphabetDzień dobry, Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze
Chilli Czosnek i Oliwawymagają od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywarły do patelni. Czas który zyskamy w momencie, kiedy mielone pieką się w piekarniku, spokojnie możemy przeznaczyć np. na przygotowanie obiadowej surówki czy wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli(...)nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik. Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego) 200g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz ziołowy majeranek olej kilka wiórków masła Wykonanie: Na oleju podsmażamy posiekano drobną cebulę, kiedy się zezłoci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeciśnięty przez
Walijskie Pichceniedelikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu i podsmażamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju(...)żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość oprószamy szczyptą soli, pieprzu i pieczemy w 180 stopniach C ok. 1 h i 15 min. 7. Zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i całość zapiekamy jeszcze w 220 stopniach C ok. 15 min. Schab pieczony w kapuście kiszonej jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmiski przekładam mięso i dodaję wszystkie nasze przyprawy , ketchup oraz cebulkę w plasterkach , oraz posiekany czosnek , następnie bardzo dokładnie mieszam aż ketchup pokryję całe mięso , i odstawiam pod przykryciem do lodówki na 24 godziny . Na następny dzień np sobotę, przed pieczeniem wyciągam nasze mięso i przekładam na blaszkę , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki(...)czasie odkrywam nasze mięso , i podpiekam skórę z kurczaka około 20 minut , po tym czasie nasze mięso jest gotowe do podania , doskonale smakuję z pieczonymi ziemniakami . Smacznego
Mój Smaksoli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory(...)naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora
KuchniaWeDwoje.plmięso, dodajemy : czosnek, cebulę, zmielone kajzerki, przyprawy i jajka wszystko dobrze wyrabiamy.Jeśli masa wyda wam się zbyt zbita dolejcie trochę mleka, wszystko zależy od jakości mięsa. Pomidorki drobno kroimy, dodajemy do masy mięsnej i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę mięsną i dobrze ją ugniatamy. Wierzch ładnie wyrównujemy i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w temperaturze(...)stopni około 45/50 minut. Taką pieczeń można śmiało podać do obiadu, wyśmienicie smakuje z ziemniakami i surówką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko(...)doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda w Katowicach
Kryzysowa Książka Kucharska