ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód(...)wzmaga apetyt. - Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten." Kupisz ją tutaj: kliknij Czosnek Niedźwiedzi "Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Działanie: - Posiada podobne własności, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. - Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega
Wypisz Wymalujchwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię i smażyłam przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie(...)opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi. Wysuszone rozłożyłam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Całość oprószyłam startym żółtym serem. Piekłam przez ok. 30- 40 min. do zarumienienia
bastalenakostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków. Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z
kuchnia doskizmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który wyciekł na talerz na którym leżały przesmażone kotlety. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez(...)godzinę i 40 minut. Podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami
Qchnia po prostugodziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy
Niedzielny kucharzgodziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny
Niedzielny kucharzżaroodpornego, polewamy marynatą. Pozostałe pomarańcze kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, obkładamy udka, przykrywamy. Pieczemy półtorej godziny. Po tym czasie odkrywamy żeby udka się zrumieniły, pieczemy jeszcze pól godziny. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatą
Z Majeczką w kuchniodparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć(...)rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki
https:KKuchniaMniambądź kaszę jaglaną, pieczone bataty, czy zwykłe ziemniaki upieczone w skórce. Surówka pasuje tutaj w zasadzie każda. Wszystko zależy od Waszego widzi mi się na dany dzień. W tym tkwi piękno pieczonego kurczaka. We wszystkim mu dobrze. Polecam Wam też inne formy kurczaka Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. Kurczak zagrodowy, pieczony w całości(...)łyżeczki suszonej cebulki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ( /czubate) 1/3 kostki masła 2 kilogramowy kurczak zagrodowy Kurczaka wymyć i osuszyć. Czosnek wycisnąć do miseczki. Dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny i miód. Wymieszać marynatę. Kurczaka nasmarować
Krupeczkinaprawdę pyszna :) W czasie pieczenia pomyślałam jednak, że spora ilość dyni i marchewki może spowodować, że zapiekanka będzie lekko słodkawa i mdła, dlatego zeby troszkę zaostrzyć jej smak zrobiłam szybki sos czosnkowy z koperkiem na bazie jogurtu naturalnego. I to był strzał w dziesiatkę :) Wszyscy byli zachwyceni tym połączeniem. Ale oceńcie najlepiej sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej(...)papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni
kuchnia doskipodana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam(...)mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Można do pieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam też wersję : Pieczeń rzymska z prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę(...)stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast Kitchenwlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła. Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową. Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i starłam czosnek. Liście szpinaku umyłam i odsączyłam. Dodałam je do czosnku. Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą(...)pieprzem. Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły. Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły. Pozostało jeszcze obrać makrelę. Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu: szpinaku, brokuł, wędzonej makreli, i puree ziemniaczanego. Posypałam je startym parmezanem. Zapiekałam zapiekankę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
potrawyregionalneangielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi 2 ząbkami czosnku i rozbitymi w moździerzu kilkoma ziarnami ziela angielskiego, płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową(...)łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej. Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas mieszając (choćby miało to trwać
Mechanik w kuchni