zagotować. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki i brukiew gotować powoli przez kilkanaście minut, do czasu aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, chwilę gotować. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym(...)sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego
Codzienne Gotowaniepraskę ząbkami czosnku, kurkumą i papryką. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem. Żeberka(...)coli możemy podać z kaszą pęczak , ziemniakami z wody albo frytkami. Jako surówka doskonale do tego dania sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:) Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka. Smacznego! Post Żeberka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam. Ziemniaki dokładnie marynuję. Następnie obieram cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków. Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam(...)łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkidodać czosnek, starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość smażyć tak długo, aż warzywa będą lekko miękkie. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem (dosyć mocno) i smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor. Na sam koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz(...)pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki. *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec wlać szklankę wywaru. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Przygotowywanie farszu Po lewej: ułożenie
Ugotowaćplasterki 1 plasterek cytryny, bez skóry sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1 średni pomidor ½ czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać(...)resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min. Artykuł FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisymielona baranina z miętą, ziemniaki z sosem miętowym i sałatka z sosem miętowym. Wspominam ten wieczór jako jedno z najstraszniejszych wydarzeń kulinarnych mego życia. Nigdy chyba nie było mi tak niedobrze po posiłku. Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama, raz jeszcze udowadniając, że wszystko może być smaczne, jeżeli tylko się to odpowiednio przyrządzi ;) BARANINA PIECZONA Składniki(...)kilograma baraniny - 200 gram boczku wędzonego - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - pieprz - sól Przygotowanie: Baraninę myjemy i osuszamy. Boczek kroimy w słupki o szerokości od 0,5 do 1 centymetra i długości około 2 centymetrów; podobnie cebulę i czosnek. W mięsie wykonujemy głębsze pionowe nacięcia, do których wkładamy przygotowany boczek, cebulę oraz czosnek (każde oddzielnie). W niektórych nacięciach możemy
Życie zamknięte w smakunotki jak to zrobić ) i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu(...)oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego
W kuchni Katieziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy. Od liści kapusty odkrawamy twardą część. Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej(...)najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min. Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią
Weganka gotujeminut). 4. Ogórki umyć, pokroić w plasterki po około 5-6 mm. 5. Ogórki, cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości 6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu: Warstwy: 1. Ziemniaki 2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki 3. Masa jajeczno-śmietanowa 4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn 5 Warstwy(...)należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser. 6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami i pomidorem Piec: Około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ser się zezłoci a masa zetnie Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinysię pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko(...)przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można je posypać mielonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka
Ugotowaćsoli + przyprawa suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, również od Skworcu Pokrój ziemniaki w talarki, wsyp do miski, wymieszaj z przyprawami Skworcu, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj. Dodaj groszek z puszki, wymieszaj . Następnie dodaj piemonckiej bazy, która zawiera już wszystko. Delikatnie połącz skladniki. Brytfanne Toscana wysmaruj maslem i wyłóż do niej ziemniaki z nasza bazą. Zetrzyj na wierzch parmezan(...)polej oliwą z oliwek i dodaj listki bazylii. Do piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia! Zdjęcie gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu, smacznego i kolorowego gdyż było
Z Kuchni Do Kuchniziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take(...)Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia Linguine z grzybami shitake i szparagami autor: vegetanie z bloga Vegetanie Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi
Weekendy w domu i ogrodziezimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych pistacji garść liści bazylii 10 g sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka(...)formujemy z ciasta kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i pieczemy go w temp. ok. 180°C przez ok. 30 min., aż do lekkiego zrumienienia. W oczekiwaniu aż spód się upiecze obieramy i kroimy warzywa. W przypadku cukinii i kabaczka zostawiamy
Pyszny Duetmoże być pieczona w piekarniku, gotowana w garnku czy smażona na patelni. Jestem pewna, że wielu z Was widziało ją w sklepie, ale nie zwróciło uwagi. Nazwa raczej średnio zachęca, jeśli nie wiemy co to jest. Warto jednak sięgać po mniej znane produkty, bo można natrafić na coś naprawdę pysznego. Ja akurat uwielbiam wszystko co z ziemniaków, więc kiszka(...)łyżki oleju Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Papryczkę i pomidorki opłukać i osuszyć. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulki przekroić na połowy. (Czosnku i cebuli nie obierać.) Kiszkę ziemniaczaną przesmarować olejem. Najwygodniej nalać trochę oleju na dłonie i nimi rozsmarować go. Podobnie cebulę, czosnek, pomidorki i papryczkę. Wszystkie produkty ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch dołożyć gałązki rozmarynu
Codzienna kuchnia niecodziennaszczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem(...)zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie
Kulinarna Pokusaprzekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie(...)Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 6 średniej wielkości ziemniaków, opakowanie mozzarelli, 10 dag tartego
JejKuchniacebula musie się skermelizować, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek 5. Ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty smarujemy oliwą, wykładamy ciastem, na wierzchu układamy osuszone plasterki ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem, ziarnami kopru włoskiego i oregano, na ziemniaki wykładamy cebule 6. Gorgonzolę kruszymy lub rozgniatamy widelcem, stopniowo łączymy ze śmietaną i maślanką, doprawiamy solą i pieprzem(...)wylewamy na tartę 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tartę odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 15 min 8. Tarte pieczemy ok 35 min, po tym czasie sprawdzamy nożem czy ziemniaki są miękkie
Słodki Kompromislodówce na minimum pół godziny. Oberamy ziemniaki Tarkujemy i dodajemy 2 jajka 1 tartą cebulę 2 wycisniete ząbki czosnku (można wiecej) Mąke ziemniaczana Kaszę manna Jeśli Mamy przyprawe do ziemniaków również dodajemy. Wszytko mieszamy łyżka do czasu aż sie połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C *smarujemy blachę(...)oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku
Viola cooks with passionsztuki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki sera holenderskiego, koziego, ząbki czosnku, natkę pietruszki na oleju podsmażyć kawałki piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki(...)mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu z 5 minut, podawać można z maslanką - takie ziemniaki są syte, smaczne nawet w upały...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskilaurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w płatkach Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup) Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół(...)szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę
Gotowanie jest łatwełyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy
ChilliJemyzimowy obiad albo też imprezowe danie. Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele orientalnych smaków będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir
Ostra na Słodkoobrać i pokroić w tralarki do 0,5 cm grubości, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, paprykami, czosnkiem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć(...)kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia talarki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca podałam z sosem jogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim
W Mojej Kuchni Lubięutopimy ich w oleju, zdrowe - placki ziemniaczane :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej pół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy(...)jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki smażymy na patelni teflonowej na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony lub pieczemy w piekarniku w 170*C przez około 15 minut. Gotowe placki podajemy np. z jogurtem naturalnym i miodem. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebapyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej(...)łyżki masła Dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut. W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy
Kuchnia w czekoladziepieczeniu mięs . Taki upieczony kawa ł ek mięsa jest bardzo praktyczny . Można ukroić grubszy kawałek i podać jako obiad np. ziemniakami i surówką . Można k ł aść na kanapki . Co najważniejsze wiem co zjadam. Niestety schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki(...)obiad , zalewam go galaretą, robi ę roladki z chrzanem . Składniki 1,1/2 kg schabu 1 l mleka 1/2 l wody przyprawy : 1 listek laurowy, 1 łyżka majeranku, sól,pieprz, czosnek .2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania schab natrzeć rozgniecionym czosnkiem ,majerankiem,solą i pieprzem. odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby schab swobodnie
Eli Gotowanieziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła - 50 g mąki - 300 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki na 4 osoby. Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć
Kuchenne Wariacjeposypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką
Wanilia i Kardamonskładniki (3 - 4 porcje) ok 500 g polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża cebula ziemniaki - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę umyć, oczyścić(...)błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu
Stare Garyodsączamy. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka papryką. Wstawiamy(...)temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut. Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy po plasterku masła. Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła. Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem jogurtu. Smacznego
Maminek kulinarnyTradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2
kgwjanczewo