pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:125/249)

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 248

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo
Zakręcone ziemniaczki 9499

skórką) 10 patyczków do szaszłyków 2 łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki oregano dwie łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki nabiłam na patyczki do szaszłyków i ponacinałam w cienkie plasterki (obracając patyk z ziemniakiem i nacinając pod niewielkim kątem, tak jak w filmiku zamieszczonym w blogu podanym powyżej). Ziemniaki posmarowałam dokładnie oliwą (przy użyciu pędzelka). Wszystkie(...)przyprawy dokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym

Kulinarny Pamiętnik
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 263

dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok(...)piekarnika a potem z naczynia. Powstały z pieczenia sos najlepiej jest potraktować blenderem aby rozdrobnić cebulę i grzyby. I już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa

Kulinarna Patilogia
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 208

pączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo(...)gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję wszystkie przyprawy prócz soli. Całość smażę przez 3-4 minuty. Dodaję groszek i smażę do jego rozmrożenia. Ściągam z ognia. Ugotowane ziemniaki, batata i kalafiora przeciskam przez praskę i przekładam do miski. Dodaję zawartość patelni i sól. Próbuję farsz

Mango Papaja
Co zamiast fast food – menu na tydzień 173

koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego(...)focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów

Niedzielny kucharz
Gulasz z kiełbasą i soczewicą 213

Dużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe . Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej

Ala piecze i gotuje
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 212

wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w piórka. W misce(...)przełóż je do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 274

oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać. Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci(...)Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym 248

150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.  2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę(...)jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Pieczona pierś z kurczaka 190

szybko! I miły odpoczynek oraz regeneracja sił przed kolejnym tygodniem pracy. Więc co proponuję na dzisiaj ?   Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min.  W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest(...)ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do kurczaka bez konserwantów np. Prymat sól pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało można zrobić więcej nacięć w innych częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski

Justa próbuje gotować
Zapiekanka wiejska 2835

150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.  2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę(...)jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Młode ziemniaki z marchewką, szynką szwarcwaldzką w cytrynowej nucie- z patelni 366

pieczone (np. Hasselback ), smażone czy gotowane! :) Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie. Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować. Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami! :) 4 porcje: * młode ziemniaki(...)marchewka- 4 duże szt. * szynka szwarcwaldzka- 80 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok (z ćwiartki) i skórka (z całej 1 szt.) * oliwa z oliwek- 1 łyżka * świeże oregano- spora ilość * sól, pieprz- do smaku Zagotować wodę z solą. Ziemniaki dobrze wyszorować (jeżeli nie lubicie skórki, to należy obrać. Większe przekroić na pół, małe zostawić w całości) i włożyć do gotującej

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 203

miseczki, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i czterema sosu sojowego, odstawić na kilka godzin. Przystępując do smażenia podgrzać oliwę na patelni razem z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, ostrą papryczkę, posiekany rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą(...)najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pizza ziemniaczana z salami, parmezanem i Dresingiem. 202

Zapraszam :)   Składniki : około 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki maki zwykłej  pieprz, szczypta chili  sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami 1,5 szklanki startego parmezanu forma do tarty o średnicy 26 cm Wykonanie : Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebulę obrać(...)także zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę  startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić do smaku według uznania.Tartę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ziemniaczaną,  podpiekać w temperaturze 180 stopni oko 20 minut następnie wyjąć z piekarnika, z salami zrobić różyczki i delikatnie powtykać w ziemniaki, wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze około 30/35 minut. Podawać z dresingiem

Sama słodycz i szczypta chili