soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut
Zainspirowana w kuchnimuszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane(...)kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze
OstryKęscukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem(...)solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyoliwek Przygotowanie: Kurczaka umywamy i osuszamy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do oliwy dodajemy czosnek, sól, pieprz i nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-4 godziny. Przed pieczeniem nakrajamy jabłka w plasterki i nadziewamy nimi kurczaka, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dół) przez 1,5 godziny. Podajemy na wielkim(...)talerzu z sałatką i plastrami świeżego ogórka. Do kurczaka z jabłkami bardzo pasuje ryż kolorowy (sposób 1) lub ugotowane ziemniaki z koperkiem
Kuchnia Łukaszamuszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane(...)kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze
OstryKęscharakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)czosnek- 4 ząbki* sok z cytryny- 1 łyżka* masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku
Kraina Miodem Płynącawlać do sosu, wymieszać. Cebulę obrać i posiekać, kapustę poszatkować, czosnek obrać i posiekać drobno. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć cebulę i czosnek, jak już wszystko się zarumieni natychmiast zdjąć z patelni. Ryż ugotować do miękkości. Do miski wrzucić mięso mielone, majeranek, ugotowany ryż, obsmażoną cebulę i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę doprawić do smaku(...)przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę na kawałki i podawać w towarzystwie ziemniaków
Kuchnia PokoleńWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 śre dnich ziemniaków, 3-4 łyżki masła
JejKuchniaPrzepis autorski (mój). Jeśli nie macie pomysłu, ani chęci na wymyślny obiad - skuście się na zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso
Di gotujełyżki oleju (użyłam rydzowego, może być arachidowy lub inny roślinny jaki macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto(...)papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 180. Jedne i drugie mi smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek. Smacznego! Artykuł Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami pochodzi z serwisu
greenscarfpodczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie - 4 ząbki czosnku - 20 gram natki pietruszki - 150 gram bułki tartej - 1 cebula - 100 gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki(...)ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy i wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Między warzywami układamy tymianek. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Na każdym ziemniaczku układamy po kawałku masła. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Najpierw pod folią aluminiową, a na chwilę przed wyjęciem bez. Czas
Życie zamknięte w smakumozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka zmięknie to odsączyć nadmiar wody. Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć, gdy lekko się(...)łyżki masła. Następnie przygotowane kotlety mielone przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec, podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20-25 minut w 180ºC. Podawać z młodymi ziemniakami i ewentualnie sosem pieczeniowym. Od lewej strony: faszerowanie mięsa i smażenie kotletów mielonych
Ugotowaćpieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami do góry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu. UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczenia – pieczemy(...)kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy
Karo in the Kitchenprzyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć(...)folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem
KUCHNIA POLSKArzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy solą morską, pieprzem, doszucamy garść liści bazylii, skrapiamy oliwą(...)delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego
Cook&Love