pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:116/249)

Fritata z ziemniakami, szpinakiem, pomidorem i fetą 102

czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak łączymy z jogurtem. 5. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno pokrojone w plastry ziemniaki i przygotowany szpinak. 6. Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki. 7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak. 8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą. 9. Fritatę pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki czosnkowe. 165

czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej,  zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka,  to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy. Następnie pieczemy

chleba naszego
Kurczak pieczony w warzywach 129

czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami. Kurczak pieczony

peggiwkuchni
Polędwiczki z sosem jagodowym. 170

czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek żubrówki. Zagotować. Dodać ocet balsamiczny i na bardzo małym ogniu redukować sos 20 - 30 minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami

zadanie-gotowanie
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 141

pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jeśli potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papier wykładamy warzywa. W kubku rozrabiamy oliwę

Mieszam w Garnku
Odtłuszczone frytki z ziemniaków 261

cząber, czosnek, majeranek, sól, pieprz) W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ziemniaki obieramy (ale też niekoniecznie, możemy je po prostu dobrze umyć przy pomocy szczoteczki), kroimy w grube plastry, a następnie w słupki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy, z grubsza osuszamy i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli

Be Fit Be Strong
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 123

papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy

Moje-pitraszenie
Karkówka w ketchupie 178

pomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowaną karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami

Kuchcik gotuje
Pasztet z cukinii i kalafiora 226

ziemniaków i doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie

Trzeci talerz
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 167

ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20

Gosia gotuje
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 116

smażyc  krótko ..Dodać przyprawy ,dodać  zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę .                  WYKONANIE Ziemniaki obrać i opłukać. Nie osuszać. Część ziemniaków mialam ze skórka ,tylko umyte i obtoczone w mące żytniej.Najlepiej wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, aby upiekły się w tym samym(...)czasie. Do małej miseczki wsypać mąkę, sól i przyprawę. Wymieszać. Każdego mokrego ziemniaka obtoczyć w mące i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220oC  wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako

w mojej kuchni
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 162

pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku

Wyprawy kulinarne
Ryba po włosku 197

czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie. 2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ja dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami

Pasja Smaku
Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 130

base di yogurt, maionese e finocchietto. E' inutile dire che ve li consiglio di cuore! SKŁADNIKI  (12 sztuk) 500 g  ziemniaków 400 g tuńczyka w oleju 200 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 jajko natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek bu ł ka tarta Sos do  kotlecików 4 łyżki majonezu(...)wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską.  Do ziemniaków dodajemy jajko, ricottę, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy odsączonego z oleju i rozdrobnionego tuńczyka

La grande e la piccola cuoca
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 137

ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz także przygotować na grillu ogrodowym lub patelni grillowej.  W międzyczasie przygotuj sos picada. Natkę pietruszki i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu blendera (najlepszy jest

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania