kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu(...)czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków
Karo in the KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 10 większych ziemniaków, 40 dag pieczarek, kawałek kiełbasy, 2
JejKuchniaskrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut. Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania(...)wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy , by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut. Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać
Zakręcony Widelecmałe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy(...)stron, tak by nabrało kolorów, a następnie wykańczamy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 min. Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny
Spektrum Smakufilety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki powideł śliwkowych(...)ogniu. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - włożyć do pieca na 10-15 min w 150 st C. Po wyciągnięciu dać kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy. ocet ryżowy, limonkę.. Doprawić do smaku solą, imbirem i na końcu dodać miód. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Przecisnąć przez praskę. Wymieszać
Gaździnka warzyprostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra(...)jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka otarta z pigwy, 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
SzczyptaSmaQrozgniecione ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona i ostra, lubczyk wg uznania olej PRZYGOTOWANIE: Umyte mięso układam w naczyniu do pieczenia. Polewam niewielką ilością oleju, przyprawiam, nacieram czosnkiem, wlewam śmietankę. Odkładam na godzinę – dwie do lodówki przykryte folią. Piekarnik nagrzewam do 180 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Piekę skórą do góry na środkowej półce(...)godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam. Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniczosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak łączymy z jogurtem. 5. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno pokrojone w plastry ziemniaki i przygotowany szpinak. 6. Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki. 7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak. 8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą. 9. Fritatę pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachczosnek, trochę pieprzu i papryki, olej, zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka, to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy. Następnie pieczemy
chleba naszegoczosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami. Kurczak pieczony
peggiwkuchniczosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek żubrówki. Zagotować. Dodać ocet balsamiczny i na bardzo małym ogniu redukować sos 20 - 30 minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami
zadanie-gotowaniepomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jeśli potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papier wykładamy warzywa. W kubku rozrabiamy oliwę
Mieszam w Garnkucząber, czosnek, majeranek, sól, pieprz) W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ziemniaki obieramy (ale też niekoniecznie, możemy je po prostu dobrze umyć przy pomocy szczoteczki), kroimy w grube plastry, a następnie w słupki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy, z grubsza osuszamy i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli
Be Fit Be Strongpapryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy
Moje-pitraszeniepomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowaną karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami
Kuchcik gotuje