pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:109/249)

Zupa chrzanowa 282

Zupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci

Ala piecze i gotuje
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 216

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam

Ala piecze i gotuje
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 515

minut, aż łosoś będzie upieczony. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczonego łososia podawaj z pieczonym koprem i pomidorkami oraz ugotowanym ryżem.  Wariacje: Zamiast łososia możesz użyć pstrąga łososiowego, a zamiast ryżu kaszę lub ziemniaki.  Sobota - Piersi z kurczaka a'la Gaston Gerard Kurczak a'la Gaston Gerard to tradycyjna potrawa z Burgundii(...)Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek.  Rady: Do przygotowania kurczaka a'la Gaston Gerard wykorzystujemy śmietanę oraz ser, który pozostał po zrobieniu makaronu w czwartek

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 307

tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe 2kg) 1 duże jabłko kwaśne MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła(...)momencie wszystkie ukryte pałki wyjdą do wierzchu i łatwo można je usunąć. Majeranek i sól przełożyć na suchą patelnię. Prażyć, aż będzie wyczuwalna woń majeranku. Dodać roztarty czosnek, olej i wszystko połączyć. Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać

https:KKuchniaMniam
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 204

przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić(...)pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

karmelowy
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 144

pizzy. Za to dodawano majonez. Taki też zrobimy z makaronu:) Dla przyzwyczajonych do polskiego smaku przerobimy go na sos czosnkowy :) - makaron, który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek  Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej. Z przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem(...)innym przypadku zmieni radykalnie swój wygląd na nieciekawy :) Właściwie nie pieczemy jakoś specjalnie tej pizzy z dodatkami. Chodzi raczej o to, żeby się w miarę podgrzały. Z pozostałego makaronu robimy sos majonezowy. Gotujemy go tak długo aż zacznie się rozgotowywać. Miksujemy z dodatkiem kilku łyżek oleju. Dodajemy czosnek do smaku, a gęstość regulujemy wodą

Kryzysowa Książka Kucharska
Szczawik bulwiasty 196

pieczone, ponieważ surowe są dość cierpkie. 500 g bulw szczawiku bulwiastego, sól, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (mrozonego, suszonego lub pesto), 1/2 łyżeczki chili, oliwa z oliwek, Bulwy dokładnie umyć. Natrzeć je przyprawami i oliwą. Włożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 minut. Podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, czy innych

królestwo garów
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 206

inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga: - Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą - Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami - Chrupiący pstrąg smażony z migdałami - Pstrąg z pieca - Roladki z pstrąga z marchewką - Pstrąg z kurkami Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem czas przygotowania: 45 minut składniki:  2 świeże pstrągi patroszone Marinero - ok. 300 g każdy(...)duża cebula kilka gałązek świeżego koperku  300 g świeżych grzybów - u mnie podgrzybki, ale mogą być pieczarki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 1-2 nieduże jabłka    do smaku: sól, świeżo mielony pieprz czarny, świeży tymianek  Jak przygotować pstrąga pieczonego z grzybami i jabłkiem? Jak już pisałam wykorzystałam świeże pstrągi

Smaczna Pyza
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake 241

szklankę parmezanu, czosnek i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umieść cukinię i ziemniaki w większej misce i dopraw do smaku 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i wymieszaj. Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez

karmelowy
Kurczak w sosie serowo - szpinakowym 142

żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek topiony i blenderem miksujemy na płynny sos. Dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku i czekamy aż liście się rozmrożą. Pod koniec podlewamy wszystko słodką śmietanką wymieszaną z mąką. 3. Filety polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, ryżem

Apetyczna babeczka
Udka z warzywami 143

słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba

Kuchnia Beaty
karkówka zapiekana z ziemniakami i grzybami leśnymi 233

posiekany czosnek. Gdy Cebula się zeszkli dodaje pokrojone w spore kawałki grzyby (ja kilka najładniejszych zostawiłam, aby przed samym podaniem usmażyć je na maśle. Ładnie wyglądają na talerzu) i gałązki rozmarynu. Smażę do momentu aż woda z grzybów odparuje i dodaję śmietanę, sól i pieprz.  Sos wykładam na plastry karkówki. Następnie układam pokrojone wcześniej pozostałe ziemniaki. Piekę w piekarniku

Cook&Love
Yorkshire pudding z pieczarkami 177

mrożone i nafaszerowałam je pieczarkami,cebulką czerwoną oraz świeżym szpinakiem. Puddingi te sa bardzo popularne,używa się je zamiast ziemniaków do obiadu,do mięs.Można je podawać w formi s słonej ale również słodkiej. Same puddingi faszeruje się mrożone i piecze do 4 min w piekarniku 180,stopni. Smacznego(...)Opakowanie Mrożonych Yorkshire puddimg ok 12 sztuk  20 dag pieczarek 1 cebula czerwona  150 gram szpinaka świeżego   10 dag sera żółtego  1 ząbek czosnku  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Pieczarki kroję drobno.  Cebulę również kroję drobno wraz z czosnkiem.  Na rozgrzanym oleju smażę cebulę wraz z czosnkiem.  Dodaję pieczarki i smażę na złoty kolor

Gotowanie Patki
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 274

plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać

Calzonella.com
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 213

ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią aby zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować

W Mojej Kuchni Lubię