pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:109/249)

ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 143

przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 143

minuty. Mięso i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w opałach
Zupa z cukini z jabłkiem 167

Zupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest

Ala piecze i gotuje
Pulpety z manioku ze śmietaną 110

O manioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie. Zrobiłam z manioku

Moje Małe Czarowanie
Faszerowany kalafior 155

dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać wodę(...)Gotować 10 minut od zagotowania się wody. Włożyć go tak żeby góra kalafiora była u góry. Następnie zahartować zimną wodą i odsączyć. Przygotować mięso mielone – posiekać cebulkę, ząbek czosnku i dodać do mięsa. Jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, majeranek również wrzucamy do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Można dodać do mięsa łyżeczkę vegety

Kuchnia Pokoleń
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 172

wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam.   PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI.           Składniki: 500 g piersi z kurczaka(...)piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 116

dłoni. Nie róbmy tego tłuczkiem do mięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron(...)cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje.   PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków:Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i świeży rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego

kulinarnyJa
Pieczony pstrąg z warzywami 111

mieszanka ziół, czosnek granulowany  Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.  Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżeczką oliwy, wyłóż rybę posypaną solą, pieprzem, tymiankiem oraz polaną pozostałą porcją oliwy i sokiem z cytryny.  Pomiędzy rybami ułóż warzywa.  Danie piecz w nagrzanym

Zdrowie na języku :P
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 242

jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej zapiekance. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu. Składniki na zapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę

Ugotowane pozamiatane
kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem 121

cienkie plasterki czosnek i gałązkę kopru. Zagotowuję i pozostawiam na wolnym ogniu jeszcze na 5-7 minut, żeby smaki dobrze się połączyły i przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną śmietanką zalewam ziemniaki, na koniec posypuję parmezanem. zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut (czas zależny jest od gatunku ziemniaków, podczas pieczenia należy sprawdzić, czy plasterki

Cook&Love
Ekspresowe ziemniaki pieczone z bakłażanem i mozzarellą 145

frytki lub ziemniaki i piec je w piekarniku. Tym razem ziemniaczki zapiekłam z warzywami i serem. Wyszło naprawdę smakowite danie. Składniki: 1 opakowanie mrożonych ziemniaków pokrojonych w ósemki 1 bakłażan 2 małe czerwone cebule pomidorki koktajlowe (dowolna liczba) opakowanie mozzarelli w kuleczkach lub pokrojona w kostkę kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kminek, suszony czosnek, słodka papryka olej Naczynie

Czerwień i błękit
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 318

warzyw i czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Soczysty kurczak pieczony 174

tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek 4 ząbki czosnku

Zasmakuj Kuchni
Młode ziemniaki zapiekane z parmezanem 163

sól , kminek, rozmaryn, suszony czosnek, słodka papryka, tymianek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej ok. 4 łyżki tartego parmezanu Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Posolić i zostawić na pół godziny, by puściły sok. Następnie odcedzić i posypać pozostałymi przyprawami. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry ziemniaków, posypać

Czerwień i błękit
Dziki łosoś w całości z piekarnika. 209

święta. Zapraszam! Łosoś pieczony w folii aluminiowej. Składniki: łosoś w całości pół pomarańczy 1 limonka sól, pieprz pęczek koperku dwa ząbki czosnku (może być granulowany) cebula Przygotowanie: Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu. Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami(...)przygotować folię aluminiową. Powinno jej być tyle, aby po owinięciu ryby można było zostawić troszkę miejsca w tej,, kieszonce,, z folii na powietrze. Pieczemy w piekarniku 180'C przez 35-40 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego! Ps Tak szybko znika z talerzy, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu

Tagebuch po polsku