cząstki gorzkiej czekolady,1 duża cebula,4 ząbków czosnku,4 gałązki świeżego rozmarynu,garść ziaren kawy,½ szklanki zaparzonej kawy,1 szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku:8 plastrów boczku,2 duże ziemniaki,6 marchewek,1 posiekana chili,1 łyżka posiekanego szczypiorku,oliwa(...)stopni przez 10-20 minut – czas pieczenia jest uzależniony od tego jak bardzo ma być wysmażone mięso. Po upieczeniu odłożyć na deskę, żeby soki się uspokoił.Do sosu z pieczeni dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki
SzczyptaSmaQZapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim
dolcevitainmykitchensmak drobiu. Znakomicie nada się jako domowa wędlina podczas świątecznego śniadania. Zaś podana z ziemniakami i surówką może stanowić świąteczny obiad. Przy minimum pracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g fileta z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczka soli Dwie szczypty pieprzu 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub suszone pomidory bardzo(...)czosnek wymieszać. Natrzeć z obu stron fileta mieszanką przypraw. Następnie na jednej stronie rozsmarować warstwę suszonych pomidorów. Zwinąć w formie rolady wzdłuż dłuższego brzegu. Moja rolada wyszła dość długa, ale niezbyt gruba, co mi wcale nie przeszkadza. Wstawić tak przygotowaną roladę na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowała. Mięso zawinąć w folie aluminiową lub włożyć do worka do pieczenia
Fabryka pomysłówCebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy na pół. Imbir obieramy, skrobiąc go nożykiem tak samo jak młode ziemniaki, bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko razem ląduje w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy całość cukrem, wsypujemy rodzynki. Pieprz w ziarnach i owoce jałowca rozgniatamy w moździerzu. Jeśli(...)mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego tofu. Z tej porcji wyszło
Karo in the Kitchencienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby nie zrobić dziur. Mięso solimy (tak, solimy, tutaj solenie wołowiny w żaden sposób mięsa nie wysuszy), pieprzymy, posypujemy cebulką i czosnkiem. Pomidory odcedzamy z oliwy i drobno kroimy, równomiernie rozkładamy na mięsie. Kulkę sera mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki(...)minuty ,odpocząć. Rozcinamy wiązanie, mięso kroimy ostrym nożem w równe plastry i podajemy – z ziemniakami, z frytkami, z ryżem, z polentą – wszystko jedno, weźcie to co lubicie. Stek w środku zostaje w stanie ‚medium rare’ – jeśli chcecie uzyskać wyższy stopień wysmażenia, wydłużcie czas pieczenia o 10 minut. SKŁADNIKI 1 stek z łaty wołowej /bavette/ 350-400g 1 garść szpinaku
Karo in the Kitchenmielonego kminku sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 2 jajka klarowane masło do smażenia Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy , a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy(...)będzie dość luźna gdyż cukinia puszcza sporo soku , ale to nie szkodzi . Wlewamy do foremek wysmarowanych masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ,bez termoobiegu około 30-40 minut . Po tym czasie wyciągamy , dajemy pieczeni chwilkę odsapnąć . Jakieś dziesięć minut , co pozwoli na łatwiejsze jej krojenie i wyjęcie z foremki . Podajemy na gorąco z jakiem
Ogrodnik w podróżyczasie moich wypraw do krajów Basenu Morza Śródziemnego. Miałam okazję próbować jej w Portugalii oraz w Chorwacji, o czym pisałam Was przy okazji przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Dorada jest ważnym elementem tradycji kulinarnej krajów śródziemnomorskich już od czasów starożytnych. Według mitologii greckiej, ryba była poświęcona Afrodycie, bogini miłości i piękna. Podobno była również ulubioną rybą(...)stopni C i piecz przez 20-25 min. W czasie pieczenia warto jest dodatkowo polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna. Ja na ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła. Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką. Życzę
Chilli Czosnek i OliwaNastały chłodne dni i wzmożony okres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę
Ala piecze i gotujejeszcze 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łodyżki botwinki, smażyć jeszcze chwilę. Na końcu dodać liście, podgrzewać około 1 minuty, zdjąć patelnię z palnika. Jajka i creme fraiche roztrzepać, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć ziemniaki z botwinką, zalać masą jajeczno-śmietanową, równomiernie rozprowadzając koperek. Piec w 180 st. C. przez około
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczonych. Jeden taki ziemniak to już niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 2 serki topione śmietankowe po 100 g • 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku
To co kochamdanie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz! składniki: 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku 2-3 kiełbaski myśliwskie 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz
6nieboziemniaki mamy pokrojone , dodaję obrany czosnek i przeciśnięty przez praskę , następnie cebulę pokrojoną w piórka . Doprawiamy nasze ziemniaki przyprawami i posiekana natką pietruszki , wszytko mieszamy i na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy nasze ziemniaki około 5 minut , ciągle mieszając . Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy w piekarniku
Mój Smakdrugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać przyprawami. Kolejno wyłożyć szpinak, a na koniec trzecią warstwę ziemniaków, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Jeżeli wierzch będzie
zadanie-gotowaniepęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym. Jeśli(...)rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min. W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami
W kuchennym oknie Ewystartym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie
Kuchnia po mojemuObrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier
Maminek kulinarnyMięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i
Ala piecze i gotujekoniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut
Zainspirowana w kuchni