podpatrzyć jak powstają nasze dania. Bardzo istotne jest dla mnie również, że wchodząc do wnętrza, pachnie tu świeżością, a potem konkretną potrawą lub przyprawą, jak np. sosem borowikowym czy czosnkiem. Nie odrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę(...)makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa Tagliatelle Supermirafiori Polędwiczka Borowikowa
RelaxtimeUżywany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej jak i słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce. Dziś zapraszam Was na zielony sos Mojo Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
Kuchnia w oparachcoca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce. Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Wartość energetyczna
Zielona Kuchniazrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki(...)śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek – 2 ząbki. Połowę mięsa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułożyć szpinak. Obrać jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki
kuchniabellissima.wordpress.comkapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką
Mój pomysł nakapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką
coolinarnygarnka, lekko podgrzewamy,przeciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie
Sama słodycz i szczypta chilimoich ulubionych z grilla zaliczam pieczonego bakłażana, mmmmm. Znakomicie zastępuje mi mięso bo jest po prostu pyszny. Bakłażan to jest właśnie takie warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Po upieczeniu jest kremowy i nie potrzebuje kombinowania z przyprawami. Sól, pieprz i ewentualnie czosnek to wystarczające minimum. To tak jak np. z ziemniakiem. Nie jest to jednak warzywo
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut
Bananowe Polechwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachprzepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy
NA MOIM TALERZUindycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka
Kuchnia po mojemudrobno posiekaną ceblę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą i chrupiącą skórkę. Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą na słodko
Amatorka kuchennatakie warzywa, które po pierwsze mają odpowiednią wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście(...)przez dziesięć minut. Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty prze praskę czosnek, sól oraz pieprz, płatki chili i drobno krojone listki mięty. Dusić na małym ogniu przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszajac. Kiedy nadzienie jest już gotowe wyłożyć nim łódeczki bakłażana. Bakłażany układamy na blasze do pieczenia. Wkadamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut
mecooks