pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:104/249)

KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 129

Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej jak i słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce.  Dziś zapraszam Was na zielony sos Mojo Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry

Kuchnia w oparach
Pieczona karkówka na ostro w coca-coli 133

coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce. Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 242

zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki(...)śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek – 2 ząbki. Połowę mięsa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułożyć szpinak. Obrać jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 137

kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką

Mój pomysł na
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 144

kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką

coolinarny
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 259

garnka, lekko podgrzewamy,przeciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie

Sama słodycz i szczypta chili
Kanapka z plastrem pieczonego bakłażana z patelni grillowej 131

moich ulubionych z grilla zaliczam pieczonego bakłażana, mmmmm. Znakomicie zastępuje mi mięso bo jest po prostu pyszny. Bakłażan to jest właśnie takie warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Po upieczeniu jest kremowy i nie potrzebuje kombinowania z przyprawami. Sól, pieprz i ewentualnie czosnek to wystarczające minimum. To tak jak np. z ziemniakiem. Nie jest to jednak warzywo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane 180

łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut

Bananowe Pole
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 213

chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Ciekawa, smaczna zupka 126

przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego.  Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy

NA MOIM TALERZU
Indycza golona pieczona. 171

indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka

Kuchnia po mojemu
Żeberka w sosie barbecue 400

drobno posiekaną ceblę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka  bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami  i surówką lub białym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 138

zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą  i chrupiącą skórkę. Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą na słodko

Amatorka kuchenna
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 141

takie warzywa, które po pierwsze mają odpowiednią wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście(...)przez dziesięć minut. Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty prze praskę czosnek, sól oraz pieprz, płatki chili i drobno krojone listki mięty. Dusić na małym ogniu przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszajac. Kiedy nadzienie jest już gotowe wyłożyć nim łódeczki bakłażana. Bakłażany układamy na blasze do pieczenia. Wkadamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut

mecooks
Dorsz w sosie pomidorowym z anansem 115

świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby) 690 g passaty 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki(...)Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam do smaku. Smażę kilka minut. Następnie dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wrzucam kawałki ananasa. Układam rybę z sosem pomidorowym z kawałkami ananasa w naczyniu żaroodpornym i piekę( grzaniem góra plus dół) w temp

Zasmakuj Kuchni
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 204

Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu(...)czas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach (np. Piękny Jaś) 1 szklanka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania : natka pietruszki, cytryna Przygotowanie: Fasolę

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 289

wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez półtorej godziny (można skorzystać z funkcji termoobiegu: zmniejszcie wtedy temperaturę do 170⁰C i pilnujcie, czy babka zbyt się(...)pokroić ją centymetrowe plastry i odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga po obraniu) 3 jajka rozmiaru M 3-4 cebule (400g) 3-4 ząbki czosnku 150g wędzonej szynki lub łopatki 150g wędzonej słoniny 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 3 pełne (z lekkim

Karo in the Kitchen
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 324

ziemniaki i surówka z marchewki i goście będą mlaskali aż miło... Składniki: (mój obiad obejmował 20 osób.... więc jest to przepis na obiad dla 20 osób) szynka wieprzowa - 3 kg czosnek - 6 ząbków ziele angielskie - 10 sztuk liść laurowy  - 5 sztuk sól peklowa - wg przepisu na opakowaniu soli woda - przegotowana, zimna - ok. 1 litr Sos chrzanowy: sos z pieczenia(...)czosnku - dobrze jest ją przekroić wzdłuż jeśli jest bardzo rozłożysta - będzie szybciej się piekła i lepiej potem będzie kroić plastry. Musi postać minimum 3 dni w lodówce, pod przykryciem. Należy użyć 1 łyżkę soli peklowej na 1 litr wody - zimnej przegotowanej.. Po marynowaniu szynkę wyjąć z wody, włożyć do dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy

Ze smakiem bez glutenu
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym. 117

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło. Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór. Składniki: 0,7 kg mięsa mielonego z indyka(...)pomidorowej 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała

Codziennik Kuchenny
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 288

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania(...)antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno na grill elektryczny, grillową patelnię czy na tradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą Dijon, sosem Worcester i olejem/oliwą. Marynata

Karo in the Kitchen
Zupa z cukinii z serkiem topionym 171

Zupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 107

słoików 0,5 l : 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy(...)minuty od momentu , kiedy wypłyną na wierzch . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zlewamy na sitko i hartujemy zimną woda . Układamy po dużej garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich

Ogrodnik w podróży
Kaczka pieczona w wolnowarze 178

Kaczka wyszła pyszna. Nieco inna niż tradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana i że podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę(...)się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Sos: W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu ok 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodać imbir i czosnek, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać pozostałe składniki - śliwki, sos sojowy

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami 133

przestygły.  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż woda z boczniaków odparuje. Łączymy z ziemniakami i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Zostawiamy by przestygły.  3. W misce łączymy śmietanę, jajka, przyprawy, mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
Polędwica w sosie porzeczkowym z puree marchewkowo-ziemniaczanym 143

łyżka miodu kilka ząbków czosnku sól pieprz sok z cytryny tymianek natka pietruszki Przygotowanie: Składniki na marynatę mięszam ze sobą i dokładnie smaruję nią schab. Zawijam w folię spożywczą i okdładam na ok. godzinę do lodówki. Piekę ok 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Kroję na kawałki i podaję z puree z ziemniaków i marchewki i sosem porzeczkowym

cinnamonandmintfood
# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu 158

wszystko razem porządnie wyrobiłam rękami. Czosnek obrałam i drobniutko pokroiłam dodałam do ziemniaków. Doprawiłam całość solą i pieprzem, dodałam mąkę i znowu całość wyrobiłam rękami. Masę uformowałam w rulon z którego robiłam małe podłużne kluski. W garnku zagotowałam wodę i wrzucałam na wrzątek kluski. Ugotowane odłożyłam na formę na której położyłam papier do pieczenia. Kluski w stawiłam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia na wzgórzu
Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami 163

żółtego sera -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa -sos czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy z jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy

Maminek kulinarny
KURCZAK TIKKA MASALA 165

niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję w paski. Do miski przekładam składniki marynaty. Łącze dokładnie.  Mięso marynuje.  Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach.  Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu

Gotowanie Patki
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 419

drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw

Miód i pieprz
PAŁKI Z KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 225

dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną masłem. Przykrywam folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam jeszcze ok. 25-30 minut aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką

słodki bratek
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 499

żaroodpornego zalewamy pozostałą marynatą, posypujemy czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi

Słodka Strona
Placek po węgiersku 231

najmniejszych oczkach ścieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do ziemniaków. Wbijamy jajko i mieszamy całość. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. * Możecie użyć dowolnych przypraw, które lubicie. Oregano i chilli, a nawet przyprawy do ziemniaków - wszystko wedle Waszego uznania. :) Na wyłożoną papierem i wysmarowaną dodatkowo tłuszczem blachę do pieczenia wykładamy po ok. łyżce masy ziemniaczanej

Cooking Monster
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 220

spieszysz - pomiń ten krok). Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę w grubsze paski, cebulę w ósemki, czosnek lekko zmiażdż nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane po węgiersku. 153

krochmal dodać do startych ziemniaków) dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz a także startą cebule i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ja dodatkowo dodaję 2 łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków

Radość kipiąca uśmiechem.
Udziec z indyka z warzywami 433

kawałek selera  - 4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oleju z awokado - 6-8 średnich ziemniaków - 2 duże cebule - 5 liści laurowych - 6-8 kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu .Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia

Pasje Jolki
Udka z kurczaka po królewsku. 168

skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne
Schab pieczony na ziemniakach 132

Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami.  Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne  ( każdą warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st

Gaździnka warzy
Łosoś na parze 155

można jeść dań ciężkostrawnych, czosnku, cebuli, pieczonego mięsa itp.). Ale kto powiedział, że jedzenie na diecie nie może smakować? Po jedzeniu na okrągło gotowanego kurczaka, byłam zachwycona tym, jak wspaniale smakuje łosoś zrobiony na parze. I taką propozycję obiadu chcę Wam przedstawić: łosoś gotowany na parze z ziołami prowansalskimi, do tego świeża sałata, ziemniaki i brokuł. Smacznego. Porcja

Passions hobbies life
Tortilla hiszpańska z szynką 190

Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)czosnku1 cebula2 papryczki chillioliwa do smażenia4 ugotowane ziemniaki150g szynki5 jajek75g kwaśnej śmietany150g startego żółtego serasól, pieprzPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8591

sól ulubione przyprawy do smaku Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) za pomocą noża lub specjalnej tarki do robienia plasterków. Przy użyciu pędzelka nanieść olej na każdy plasterek z dwóch stron a następnie posypać solą oraz ulubionymi przyprawami (papryką, pieprzem, suszonym czosnkiem). Plasterki rozłożyć na papier do pieczenia i wstawić ma 5 minut

Złote przepisy