pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:101/249)

Menu na tydzień – leftovers 191

ewentualnie krewetki koktajlowe) Szpinak baby 300 Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta Brokuł Dwie cebule dymki lub dwie szalotki Cytryna Pomarańcza 6 średniej wielkości ziemniaków Marchew Pietruszka Seler korzeniowy Mieszanka sałat Grzyby mun Główka czosnku Cieciorka Pęczak Garść suszonych grzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki Jogurt grecki 400 g 7 jaj Drożdże instant Opakowanie makaronu pszennego Masło Mąka pełnoziarnista Razem(...)przygotowaliśmy też lunche na poniedziałek, wtorek i środę – zagnietliśmy ciasto i upiekliśmy pitty , zrobiliśmy pęczotto i muffiny . Dzięki temu w ciągu tygodnia był luz! Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość

Niedzielny kucharz
Pulled pork i panczkraut 158

łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo 500 g kiszonej kapusty ok 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią(...)patelnię wlewamy odrobinę wody, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna wszystkie drobinki i przelewamy do naczynia z mięsem, pieczemy łopatkę ok 4-5 godziny, raz obracamy, kiedy mięso łatwo rozdzielić za pomocą widelców to znak, że jest gotowe 4. Panczkraut - ziemniaki gotujemy,w osolonej wodzie następnie przepuszczamy przez praskę, kapustę odcedzamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem

Słodki Kompromis
Wytrawne babeczki ziemniaczano-orzechowe 155

dodatkiem orzechów włoskich oraz lekką nutą czosnku. Pysznie smakują na ciepło i zimno, solo i z różnymi dodatkami. Polecam Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 50 g orzechów włoskich 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka  Vegety Natur 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Odkładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa krem z pieczonej papryki 74

obrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Solę wodę. Pomidora sparzam, usuwam nasionka i zdejmuję skórkę. Kroję na kawałki i podsmażam na 1 łyżeczce masła. Dodaję do warzyw (do garnka). Do naczynia żaroodpornego wkładam przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki czerwone. Czosnek owijam folią aluminiowa i układam obok papryk. Piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)czasie obracam papryki i piekę kolejne 25 minut. Wyjmuję papryki z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Obieram papryki ze skórki i wkładam ją do garnka z ugotowanymi warzywami. Dodaje także czosnek wyjęty z folii. Blenduję całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii. Artykuł Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
pieczeń jagnięca 171

każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym

stajnia gołębie od kuchni
Żeberka z keczupem i colą 173

papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem

Różowa kuchnia
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 177

smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.  W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg.  cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz

Kuchnia Paulettes
Torcik łososiowy 97

drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku

To co kocham
Faszerowane Zapiekane ziemniaki 168

przykrywajac folia aluminiowa zmiejszajac temp.do 180 C *pieczemy okol 45 min **wazne jest zeby uprzednio ziemniak byl porzadnie podgotowany poniewaz wspaniale dojdzie nam w piekarniku i nie bedzie pol surowy ******************************************************** Boczek kroimy w kostke i smarzymy na patelni ktoimy rowniez szypiorek bard: 1/2 KUBKA naturalnego jogurtu tyle samo majonezu i pol glowki czosnku bledujemy mozemy dodac po troszke koperkuzo cienko

Viola cooks with passion
soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30 139

przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym

W Mojej Kuchni Lubię
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 147

oliwa z oliwek do smażenia 350g młodych ziemniaków oliwa z oliwek suszony tymianek* sól, pieprz do smaku Najpierw zajmuję się ziemniakami. Obieram cienko z łupinek i kroję na cienkie plastry ok. 0,3 cm ( tzn. Karmele-on się tym zajął ;p ). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby plastry ziemniaków nie nachodziły na siebie, skrapiam oliwą z oliwek(...)piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka. Wystarczy je rozmrozić, oddzielić macki od ciała kalmara, usunąć szkielet (w postaci przeźroczystej, płaskiej i cienkiej chrząstki) i pokroić w krążki. Natomiast, gdy kalmary są świeże, polecam posłużyć się TĄ  instrukcją :) Cebulę i czosnek obieram

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 157

ciepłej wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera

Krakowskie smaki Ani
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 106

licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)  Składniki na 1 porcję: 1 świeża, cała makrela pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek 1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony w plastry sól jodowana, 1 ząbek czosnku pieprz cytrynowy 1 cytryna Rybę myjemy, następnie skrapiamy(...)solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakamipieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 124

Pachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Składniki: Mięsne kuleczki: 400g fileta z kurczaka 400g mięsa z łopatki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka mleka 1 bułka kajzerka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. 2. Puree:  Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 220

niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)stanie się za gęsta. W celu przygotowywania ziemniaków, umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką

karmelowy

Proponowane wyszukiwania