pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:93/249)

Zupa-krem z kukurydzy 162

również po przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 kukurydza do podania(...)kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania. 3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski. 4) Dodać przygotowaną

Fitsweet.me
Skrzydełka w powidłach z marchewką + film 115

pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku(...)wody przepis Obraną i opłukaną marchewkę kroimy w plasterki. Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki. Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie  ze sobą łączymy. Marynatę dzielimy na dwie części

Smakowite Dania
Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem 243

propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 30 szparagów 10 plasterków boczku 2 łyżki parmezanu 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego) oliwa(...)osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów. Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

DefinicjaSmaku
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 221

ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa(...)się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.  Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
pieczone golonki indycze 192

samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek(...)Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam do lodówki na noc. Na drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym

Pieprzyć z Fantazją
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 181

lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ z 1/4 dyni ścieramy na tarce o drobnych otworach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zamiast przypraw wykorzystujemy 1 czubatą łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę(...)musimy zmywać garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka kaczki z jablkami 133

Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami i czosnkiem, odłożyć na kilka godzin. Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki jabłka, piec jeszcze 20 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami, żurawiną. Smacznego

Obiad gotowy
Ziemniaki jak z ogniska 149

opłukać i nakłuć widelcem. Mąkę wymieszać z przyprawami. Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie. Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona. Sos czosnkowy: 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz Wszystkie składniki sosu wymieszać

Smakołyki Asi
Kalafiornica (kalafior curry), ziemniaki z czarnuszka i mizeria 217

tłuczkiem, dodajemy masło, curry i szczyptę płatków chili oraz czosnek. Mieszamy i smazymy kalafiora aż stanie się rumiany Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy i podajemy. W czasie gdy gotuje się kalafior szybko obieramy ziemniaczki, nagrzewamy piekarnik do 220 st.C. Na blaszkę wyłożona papierem wkładamy ziemniaki, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Do ogórków dodajemy śmietanę oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane ziemniaki z serem korycińskim 165

razem z z pomidorem, bazylią i  czosnkiem) Ziemniaki  dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, ważne by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu studzimy i w każdym ziemniaku robimy nacięcie, w które wkładamy duży kawałek sera i krążek cebulki. Tak przygotowane ziemniaczki grillujemy do momentu aż ser się rozpuści, lub pieczemy w piekarniku w 150 st. C ok 10 minut

Cynamonowe szczęście
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 397

pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina w pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki: 600 g ligawy cielęcej 100 g łoju wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego 3 – 4 ziarna ziela

WojnaNaSmaki.pl
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 265

niektórych domach do farszu dodaje się również zgnieciony czosnek, co ja akurat bardzo lubię. Ze względu na luźną konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki

Trzeci talerz
Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką. 990

chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek na bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę(...)zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później odkryć i jeszcze piec 10 - 15 minut, aby mięso się zrumieniło. Podawać z pieczywem, smażonymi ziemniakami lub kaszą albo według własnych upodobań. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kuleczki ziemniaczane z czosnkiem 144

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka  2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki mąki kukurydzianej 2 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku

kgwjanczewo
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 121

godziny(u mnie mięso marynowało się całą noc). Ziemniaki,marchew obrać,pokroić w plastry,cebulę i czosnek w plastry.Mięso z warzywami wymieszać i włożyć do żaroodpornej formy.1/4 szklanki oleju wymieszać z musztardą,solą i pieprzem i polać składniki w formie.Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st C, piec ok 1,5 godziny pod przykryciem.Pod koniec

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania