pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:93/249)

Frytki z piekarnika 464

bardziej wprawionych łakomczuchów możemy doprawić je sproszkowanym czosnkiem i natką pietruszki. 5 średnich ziemniaków 3 łyżki oleju sól do smaku Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i mieszamy z solą i 2 łyżkami oleju. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równo tak, by nie leżały na sobie. Frytki

Dieta bez mleka
Zapiekane omułki z ziemniakami 162

Ziemniaki włożyć do miski, wymieszać z pietruszką, czosnkiem, chili, solą i pieprzem i łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z kalafiora 239

mielonych, podprażonych pestek dynii 1 pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną

psgotujemy
Golonka z kapustą 128

majeranek. Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami. Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy. Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą.   Pieczemy w 180C ok. 1   godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz z musztardą i chrzanem.   Smacznego

Passion of Cooking
Pasztet z fasoli z grzybami 105

sól pieprz estragon majeranek chili 1 cebula 2 ząbki czosnku Fasolę i ziemniaki zemleć, dodać drobno posiekaną cebulę , oliwę , jajka i przyprawy do smaku (po sporej szczypcie, chili z umiarem. Wsypać sproszkowane grzyby, dodać 1/4 szkl wody i wyrobić masę. Włożyć do natłuszczonej foremki keksówki lub w dwie mniejsze. Piec ok 30 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 125

jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk.  1 sztuka brokuła ząbek czosnku łyżeczka soli pieprz  bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach)  Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko zgniotłam brokuła. Dodałam pieprz. Wierzch posypałam wiórkami

AZgotuj!
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 205

drobną kosteczkę.  Do soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową.  Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe

Bazylia kontra Rozmaryn
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 388

drobną kosteczkę.  Do soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową.  Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe

Bazylia kontra Rozmaryn
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 421

piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego

Wyprawy kulinarne
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1234

czosnkowy – jogurt grecki light, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, cebula suszona Przygotowanie Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i marchewkę na tarce nieco grubszej. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Składniki łączymy w misce, dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 193

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować   Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego

Oryginalny smak
Młode ziemniaczki z grilla 139

oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę zmieszać z wszystkimi przyprawami, posypać ziemniaki. Ułożyć na tacce do grillowania i piec ok. 20 min, przewrócić na drugą stronę w połowie

Z miłości do słodkości
Ryba z rozmarynem 122

oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu.            Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą" smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi  na parze

Moje Kuchenne Rewelacje
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 139

fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą. Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam(...)połącz ze sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo. Adżapasandali Bakłażana pokrój

Food Square
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 200

ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy(...)wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy

Brzuszki Łakomczuszki