Delikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna
Ala piecze i gotujetrzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około(...)temperaturze 180 ° C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy
Moniki Smakołykisię piecze. Dziś podany z gotowaną marchewką. Dlaczego tak? U nas w domu ziemniaków się raczej nie spożywa i o ile nie robię domowych frytek lub nie gotuję zupy, ziemniaki są w mojej kuchni nieosiągalne. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka - 4 spore marchewki - 2 łyżki oleju - przyprawa do kurczaka złocista - curry - majeranek - pieprz - czosnek(...)lodówki na godzinę. Po tym czasie delikatnie posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na godzinę. Po około 30 minutach polać mięso marynatą, w której się piecze. Marchewki obrać i ugotować. Pokroić w plastry. Wyłożyć na talerze razem z mięsem
W poszukiwaniu inspiracjisobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec ( 1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki(...)wytopiło się go sporo. Następnie dodałam pokrojony w plasterki czosnek, podlałam przegotowaną, gorącą wodą ( 1/3 szklanki ) i wstawiłam do gorącego piekarnika ( 180 stopni ). Pieczemy pod przykryciem 40 minut. Kiszoną kapustę obgotowujemy jakieś 20 minut, dowarzamy i podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy poszatkowaną na tarce marchewkę. Dusimy. Po wymienionym czasie pieczenia, wyciągamy piersi z garnka, do wywaru z mięsa dodajemy podduszoną
Kulinarne przemysleniadwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy
Poezja smakuświeżych listków bazylii tajskiej, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kilka szt. młodych ziemniaków. Przygotowanie: 100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy(...)Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy
Moniki SmakołykiSoczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową. Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak. Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI 800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki(...)posiekanej bazylii 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso
Moje Kuchenne Rewelacjekwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 1/2 szklanki joguru • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. • Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. • Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna(...)kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. • Ostawić tort do wystudzenia, bo wtedy lepiej się kroi. • Wymieszać wszystkie składniki sosu ze zmiażdżonym czosnkiem. My jedliśmy
To co kochamfrytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj(...)przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem
Zdrowie na języku :Pnakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień(...)szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego! Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garysezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej! Zupa z botwinki z ziemniaczkami
Moja smaczna kuchniamięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy
Blog z Apetytemryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg
Jeść, by żyć w zdrowiutarce o grubych oczkach. Połowę wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu układać warstwy: ziemniaki (posypać ziołami, można też użyć przyprawy do ziemniaków), szpinak, sos, plasterki pomidorów. I ponownie: ziemniaki, szpinak, sos, plasterki pomidorów. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie
Zielona Kuchniapokrojone ziemniaki, pokrojone marchewki następnie dodać plastry cebuli, całe ząbki obranego czosnku, posmarować wszystko pędzelkiem maczanym w oleju rzepakowym posypać wymieszanymi przyprawami, na wierzch ostrożnie wbić jajka, natkę pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować i posypać po jajkach i ziemniakach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C piec
W Mojej Kuchni Lubię