naczyniu żaroodpornym, układamy paprykę, jabłka, wszystko posypujemy żurawiną, czosnkiem. Kładziemy na to plastry boczku, na to układamy odsączone z oleju pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 180 st na 1,5 godziny, przez pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem, następnie pokrywkę zabieramy i pieczemy bez przykrycia. Podawać natychmiast na przykład z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl
moj przepis napodsmażyłam na maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę, cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 ºC . Piekłam jeszcze przez 1 godzinę
Darcia w kuchninaczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn. Na nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso. Piec jeszcze 20 minut. zastawa
królestwo garówziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku, ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na puree, piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp. 220 stopni, dodajemy żółtka i wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozetki dowolnej wielkość, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Kuchnia Beatypozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º
mojewypiekiinietylkopracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu(...)już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je najlepiej w misce lub w garnku i polewamy ok. 2 łyżkami oleju. Dodajemy też sól, słodką mieloną paprykę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy tak, by wszystkie ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ratunku obiadprawdziwym przyjacielem kucharza, bo wystarczy bardzo niewiele, np. czosnek i papryczka chili, żeby zrobić z nich błyskawiczne, a pyszne danie. Przygotowaliśmy dla Was wybór pięciu przepisów na różnorodne spaghetii: po sycylijsku z kalafiorem, rodzynkami i orzechami (niecodzienne połączenie składników, prawda?), duet orzeźwiających ziół w spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto, spaghetti z pieczonym kalafiorem (prostota i wyjątkowy smak), spaghetti(...)krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Spaghetti z miętowo
Niedzielny kucharzpłatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól(...)termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona
Poezja smakuPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy
Smakowite DaniaPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. składniki na formę do babki lub keksówkę 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy
Smakowite DaniaTo prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki
Ala piecze i gotujezielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 zielonej papryki 5 plastrów pieczonej dyni 1 łyżeczka pasty curry(...)puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz listki natki lub kolendry Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobna kostkę. Chili kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek, chili i cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczo w szerokim rondelku, następnie dodajemy pastę curry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki, wrzucamy ja do rondelka
Kulinarne przygody Gatitypieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku(...)miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę
O kuchni z uczuciemczosnek. Smażyć chwileczkę. Dodać mielone mięso, bazylią,doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja dodałam pastę curry, ale można ją pominąć. Smażyć wszystko około 5 minut. Mięso musi być przesmażone. Doprawić ponownie do smaku jeśli jest to konieczne. Przygotowanie – za pomocą dużej łyżki wydrążyć środki ziemniaków. Zostawiając 1 -1,5 cm obwódkę z ziemniaka. Do każdego ziemniaka nałożyć(...)farsz. U góry rozłożyć pokruszoną mozzarellę i obsypać suszoną mozzarellą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec 20 minut. Wszystko musi się lekko przypiec. Podawać z ugotowanymi warzywami. Polecam było pyszne. Dziękuje Sylwunia za tak pyszny obiad
Kuchnia Pokoleńprzykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki. 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć ozdobne wzorki na talerzu. 4. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie tak, żeby były prawie miękkie. 5. Wystudzone ziemniaki kroimy w plasterki, odlewamy do nich całą marynatę z ryby i mieszamy. Wysypujemy na blaszkę(...)wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. 6. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić dokładamy rybę (można ją jeszcze delikatnie posolić, w zależności od tego, jak dużo soli było w marynacie) na tą samą blaszkę. Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. Jeśli ziemniaki będą rumienić się zbyt mocno zmniejszamy temperaturę (spokojnie nawet do 180 stopni
Kraina Tysiąca Smaków