sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec ( 1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki(...)wytopiło się go sporo. Następnie dodałam pokrojony w plasterki czosnek, podlałam przegotowaną, gorącą wodą ( 1/3 szklanki ) i wstawiłam do gorącego piekarnika ( 180 stopni ). Pieczemy pod przykryciem 40 minut. Kiszoną kapustę obgotowujemy jakieś 20 minut, dowarzamy i podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy poszatkowaną na tarce marchewkę. Dusimy. Po wymienionym czasie pieczenia, wyciągamy piersi z garnka, do wywaru z mięsa dodajemy podduszoną
Kulinarne przemysleniadwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy
Poezja smakuświeżych listków bazylii tajskiej, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kilka szt. młodych ziemniaków. Przygotowanie: 100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy(...)Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy
Moniki SmakołykiSoczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową. Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak. Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI 800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki(...)posiekanej bazylii 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso
Moje Kuchenne Rewelacjekwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 1/2 szklanki joguru • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. • Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. • Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna(...)kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. • Ostawić tort do wystudzenia, bo wtedy lepiej się kroi. • Wymieszać wszystkie składniki sosu ze zmiażdżonym czosnkiem. My jedliśmy
To co kochamfrytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj(...)przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem
Zdrowie na języku :Pnakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień(...)szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego! Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garysezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej! Zupa z botwinki z ziemniaczkami
Moja smaczna kuchniamięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy
Blog z Apetytemryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg
Jeść, by żyć w zdrowiutarce o grubych oczkach. Połowę wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu układać warstwy: ziemniaki (posypać ziołami, można też użyć przyprawy do ziemniaków), szpinak, sos, plasterki pomidorów. I ponownie: ziemniaki, szpinak, sos, plasterki pomidorów. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie
Zielona Kuchniapokrojone ziemniaki, pokrojone marchewki następnie dodać plastry cebuli, całe ząbki obranego czosnku, posmarować wszystko pędzelkiem maczanym w oleju rzepakowym posypać wymieszanymi przyprawami, na wierzch ostrożnie wbić jajka, natkę pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować i posypać po jajkach i ziemniakach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C piec
W Mojej Kuchni Lubięjajka - 3- 5 łyżek mąki pszennej w zależności od mączystości ziemniaków (im mniej tym lepiej, im więcej tym będą bardziej twarde! ) - sól, pieprz - 1 cebula - zmiksowana blenderem - opcjonalnie 2-3 zmiksowane ząbki czosnku - olej rzepakowy do smażenia NIE DODAWAJ DO PLACKÓW ŻADNYCH SPULCHNIACZY TYPU PROSZEK DO PIECZENIA Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju rzepakowym
SMYKWKUCHNIPrzepis na Pieczone Piersi z Ziemniakami - Pomysł na Fit Obiad . Zapraszam do wypróbowania tej pysznego pomysłu na Obiad. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - ✔ 500 g PIERSI Z KURCZAKA ✔ PRZYPRAWA GYROS ✔ 1000 g ZIEMNIAKÓW ✔ 8 ZĄBKÓW CZOSNKU ✔ SÓL ✔ PIEPRZ - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1365 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnisolą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut
Maminek kulinarnygotować 5 minut. Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut
Kraina Miodem Płynącarondlu rozgrzać smalec, włożyć żeberka przysmażyć z obu stron, dodać posiekany czosnek i cebulę, po ok 2 min podlać winem, dodać miód i przyprawy do smaku. Dolać pół szkl wody lub rosołu, dusić ok 1 godzinę , w razie potrzeby dolać wody. Żeberka podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i sałatką. Opublikowany
Gotowanie jest łatwePomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka
O kuchni z uczuciemposolić i popieprzyć. Odstawić. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i natką pietruszki; uformować w walec, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, aż zaczną się rumienić
Pociąg Do Kuchnipół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia
Corner With Recipesgałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół
greenscarfpiekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku
W kuchni wieczoremtakie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha! Składniki: 1 szt. żeberek wieprzowych 100-120 ml oleju lub oliwy 1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com