ząbków Kminek 1 łyżka Sól do smaku Tłuszcz do formy Wykonanie: Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą do smaku, natrzeć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posypać kminkiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem , skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniapapierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Oprószyć solą, pieprzem, i ziołami, natrzeć czosnkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron krótko. Obsmażone wsadzić na 10 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po tym czasie owinąć polędwiczki boczkiem i obsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Podawać z pieczonymi ziemniakami (na które wkrótce będzie przepis) i masełkiem czosnkowym
Trufelkowokroimy w pióra. Wodę mieszamy z bulionem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około
Bon appetit mon amiebułki, 1 płaską łyżeczkę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kopiastą papryki, czosnek, ... Ziemniaki rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się produktów. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Wyrabiamy kotlety i formujemy przy pomocy mokrej łyżki na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30-40 min/ 200 st.C ZALEŻY OD PIEKARNIKA
chleba naszegokurczaka, trochę do środka. Dokładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pokrojoną w piórka cebulę – część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Kurcze pieczone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwłóż do niego mięso. Posyp przyprawami i połóż pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także
Fit&Fast Kitchentego kulki mozzarelli, troszkę śmietany i pysznie wyszło. Jako dodatek pieczone ziemniaczki z burakiem :) Składniki: filet z indyka dynia (ja miałam połówkę małej ) 2 marchewki brokuł mała cukinia ząbek czosnku sól olej kokosowy do smażenia kulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt typu greckiego Dodatkowo: ziemniaki burak papryka czerwona wędzona oregano oliwa Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dynię
kruche babeczkiłyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki soli Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami. Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić(...)Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki). ------ Inne dania z kminkiem: Wytrawna sałatka owocowa z mango Warzywne samosy Chleb wileński ze śliwką Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości po pieczeniu na pokrywie
Weekendy w domu i ogrodziekroimy w plastry. W misce mieszamy śmietanę z gorgonzolą. Dodajemy rozgnieciony czosnek (przez praskę). Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Wierzch posypujemy startym parmezanem i kawałeczkami masła. Pieczemy 40 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturesobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać
dom-agi.plnadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli(...)naszego mięsa. - dokładam obrane cebulki, czosnek - na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami. - do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godziny co jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika
Basia w kuchnimarynaty Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej z musztardą, 2-3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia mięso kroimy na plastry i podsmażamy. Po podsmażeniu kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, przyprawy i mieszamy. Ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki i pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu, aż lekko się zarumienią. Szpinak podsmażamy na niewielkiej
Czerwona PorzeczkaNiedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieziemniaków jedno jajo + 2 białka 2 łyżki mąki żytniej razowej sól, pieprz, czosnek 10 dag sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym
Sajkofanka smakuposiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki: Ziemniaki dokładnie
Oryginalny smakEnglish Pieczone letnie warzywa w pomidorach (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roslinnego 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół 2 cukinie, pokrojone w plastry 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół i następnie w plastry 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki 200 g młodych ziemniaków, obranych(...)zapiekania. Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciśnij upieczony czosnek z łupinek i wmieszaj do warzyw. W małym rondelku umieść krojone pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i chwilę pogotuj. Następnie wmieszaj
karmelowyMożna podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam na obecne upały, kiedy nie mamy ochoty gotować i piec. Na blogu w zakładce mięsa znajdziecie wiele innych pomysłów i przepisów na dania mięsne. Jeśli ugotowaliście coś z moich przepisów to napiszcie kilka słów w komentarzu. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 puszka pomidorów(...)pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko usmażyć aż mięso będzie brązowe. Dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Smażyć około 3 minut. Wlać puszkę pomidorów i pół puszki wody. Wszystko doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Smażyć chwilę i podawać z makaronem lub ziemniakami. mięso mielone z cukinią
O kuchni z uczuciemmaśle żeby była szklista. Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory z cebulą wymieszane z wodą i wkładamy zwinięte gołąbki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy o koło 1 ,5 godz
kgwjanczewoGęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie(...)ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sok z ćwiartki cytryny opcjonalnie 1-2 łyżki liofilizowanych buraków / użyłam takich DO PODANIA : ugotowane ziemniaki, posiekany koperek, śmietana 18% WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z funkcją góra
cool and mintypomocą papierowych ręczników. Na patelni na oliwie rumienimy bakłażany z obu stron. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy na patelni, na której wcześniej obsmażaliśmy bakłażany. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy delikatnie szklimy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie(...)puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury
W kuchni Katieząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami do góry. Polać je marynatą w której leżały. Dookoła ułożyć ziemniaczki. Powtykać dookoła czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą(...)atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone na półmisek z łyżką kwaśnej śmietany oprószonej
KUCHNIA POLSKAPieczone udka z ziemniakami to aromatyczne, syte i bardzo smaczne danie. Świetne na niedzielny obiad o każdej porze roku. na niedzielny obiad lub przyj ę cie. Najlepiej podawać z ulubioną lekką surówką lub sałatą. Składniki: 5 udek z kurczaka przyprawy do kurczaka ( (według mnie najlepsza jest Przyprawa do kurczaka złocista firmy KAMIS) przyprawa do ziemniaków 6 ziemniaków marchew(...)przyprawą do kurczaka, papryką ostrą, czosnkiem, rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego, na którą wlewamy cztery łyżki oliwy i trochę wody. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Nast ę pnie talarki mieszamy z przyprawą do ziemniaków i układamy na kurczakach. Cebule
Smaczne PotrawyLetni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne, ale jednak najlepsze ;-). Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól(...)nitki chili (może być świeże), pieprz różowy, podlej śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką. - szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku. - Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej odrobiną roztopionego masła, podaj z mięsem i sosem. Smacznego
SMYKWKUCHNIKolejny przepis z cukinią w roli głównej. Były już raz pieczone placki z dodatkiem marchewki i ziemniaków, były tosty cukiniowe czy frittata . Dzisiaj przepis na kolejne placuszki, tym razem z wyrazistymi w smaku dodatkami - serem feta i suszonymi pomidorami. Cukinia jest warzywem raczej neutralnym w smaku, więc dobór dodatków i odpowiednie doprawienie(...)tutaj sprawą kluczową. Feta świetnie się sprawdziła w tej roli nadając słonego akcentu. Aromat suszonych pomidorów, czosnku i użytych przypraw dopełniły całości :) Placki wyszły lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek do placków podałam pastę z pieczonej papryki . PLACKI Z CUKINII Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Czas przygotowania 40 minut
HealthyCreationspatelni rozgrzać oliwę o smaku czosnku, wrzucić cukinię pokrojoną w plasterki i cebulę. Obsypać obficie tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć, co chwilkę delikatnie mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące. Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać(...)suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać. Jak już ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone. Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze nie wyciągać. Usmażyć jajka jajka
Kuchnia Pokoleńselera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania. Do naczynia(...)następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-LifeOdciąć liście od buraków i dobrze umyć .Obrać za pomocą noża lub skrobaczki do ziemniaków, skórkę z buraków i pokroić w ćwiartki lub duże kawałki wielkości kęsa. Skropić kawałki buraków łyżką oliwy z oliwek i sokiem z połowy pomarańczy ze skórką. Zawinąć w folię i piec w piekarniku w temperaturze 175 °C przez 35-50 minut lub do miękkości. .Gotowe(...)pieprzem. Pesto z buraków-liści Do miksera włożyć liście buraków ,dolać pozostałą oliwę , sok z cytryny, czosnek i łyżkę orzechów. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Pieczone buraki na pesto z liści
w mojej kuchnikwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć(...)ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kotlety na oleju, kolejno dodać trochę wody. Dusić przez chwilę z dodatkiem czosnku. Dodać śmietanę i serek topiony, i starty ser zółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone
MarciochaKucharzy